понедељак, 8. август 2016.

Mića Kaldera priznao krivicu, slijedi zatvor

piše: Slobodan Vasković

Milenko Čičić, vlasnik kompanije “Kaldera”, priznao je utaju poreza od 200.000 KM.

Čičić se, prema izvorima iz vrha Režima, nagodio sa Tužilaštvom BiH da prizna utaju, plati dugove i kaznu, a zauzvrat će mu biti odrezana nešto manja zatvorska kazna. Kolika, to je sada na Sudu BiH, koji treba da potvrdi nagodbu.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu 9. juna ove godine ušli su u “Kalderu” i izuzeli dokumentaciju, a u februaru je saslušan u Tužilaštvu BiH.

Ta dokumentacija vezana je za slučaj “Elipsa”, u kojem su Ivica i Damir Ćuk, vlasnici firme “Elipsa” iz Posušja, presuđeni na po četiri godine zatvora.

Apelaciono vijeće Suda BiH za organizovani kriminal izreklo im je kaznu 12.02.2016. godine zbog utaje poreza i drugih počinjenih krivičnih djela.

Sud je naložio da Braći Ćuk bude oduzeta imovina u vrijednosti od cca 755.000 KM.

Mića Kaldera pomogao je braći iz Posušja u ovom poslu izdajući njihovoj firmi lažne fakture. 

Čičić i braća Ćuk trgovali su i elektromaterijalima, na šta je istraga posebno skoncentrisana.

Milenko Čičić, vlasnik “Kaldere”, blizak je prijatelj Milorada Dodika i jedan od njegovih tajkuna. Međutim, padom prihoda u budžet i uništavanjem Javnih preduzeća, pala je i Kalderina poslovnost, pa je ova firma pred zatvaranjem.

Kaldera sada ne preza da teško kritikuje Dodika i tvrdi da je on glavni krivac za njegovu propast. Sličnu priču pričaju i ostali tajkuni iz Lijevča.