уторак, 9. август 2016.

Bogdanić na više plata dok je zdravstvo na aparatima

Dragan Bogdanić, aktuelni ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske, skoro dvije godine je primao duplu platu, jednu kao ministar, a drugu kao predsjednik i član Upravnog odbora Zdravstveno-turističkog centra “Banja Vrućica” Teslić. 

Bogdanić je u ministarsku fotelju prvi put sjeo 7. septembra 2013. godine, nakon što je smijenjen tadašnji ministar zdravlja Slobodan Stanić, koji je nastojao da radi po savjesti i razmišlja svojom, a ne tuđom glavom. 
Drugi put za ministra zdravlja Bogdanić je imenovan u decembru 2014. godine, nakon opštih izbora koji su održani u oktobru te godine. 
Na ministarsko mjesto došao je upravo iz Banje Vrućice, u kojoj je radio godinama. 

Onog trenutka kada je imenovan za ministra u Vladi RS Bogdaniću nije bilo ni na kraj pameti da podnese ostavku na mjesto predsjednika i člana Upravnog odbora ZTC “Banja Vrućica”. Učinio je to tek dvije godine kasnije. U međuvremenu, primao je ministarsku platu, ali i pozamašnu naknadu za mjesti u UO Banje Vrućice.

Prema dokumentima, Bogdaniću je samo u toku 2012. godine za učešće u UO Banja Vrućica naplatio 10.333,13 KM. Bogdanić je kao član Izvršnog odbora Banje Vrućice u istoj godini inkasirao, po osnovu plata i naknada, 79.993 konvertibilne marke. 

Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS pozabavila se Bogdanićevim slučajem tek nakon što je primila zahtjev anonimne grupe građana da se utvrdi da li je ministar zdravlja u sukobu interesa. 

Prema dokumentu ove Komisije, 5. avgusta 2015. godine grupa građana Banjaluke, Teslića, Doboja, Prijedora i Sarajeva dostavila je zahtjev da se utvrdi da li je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja u Vladi RS, u sukobu interesa. Grupa građana je navela da je Bogdanić član i predsjednik UO ZTC „Banja Vrućica“ Teslić. Sukob interesa, kako su naveli, ogleda se o tome što Banja Vrućica posluje za Fondom zdravstvenog osiguranja RS, čiji je osnovač Vlada RS i kojoj resor zdravstva vodi upravo Bogdanić. Grupa građana, koja je pokrenula ovaj postupak, tražila je da se Bogdaniću oduzme mandat ministra i da se on vrati u Banju u Tesluću. 

Komisija je razmotrila slučaj i utvrdila da je Bogdanić podnio ostavku na mjesto predsjednika i člana UO ZTC „Banja Vrućica“ 30. jula 2015. godine.
To je bilo dovoljno da Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa donese odluku prema kojoj Bogdanić nije počinio sukob interesa. To što je dvije godine bio u očitom sukobu interesa i što je to debelo naplatio, nikom ništa. 

Postavlja se pitanje da li bi Republička komisija za utvđivanje sukoba interesa uopšte pokrenula „slučaj Bogdanić“ da na tome nije insistirala grupa građana. Pitanje je i do kada će funkcioneri u BiH i oba njena entiteta godinama imati ogromna primanja po osnovu učešća u rukovodećim tijelima javnih preduzeća i ustanova, dok većina običnog svijeta jedva sastavlja kraj s krajem. Uz to, svima je, čak i nadležnim institucijama, sasvim normalno da se ti funkcioneri nalaze u očiglednom sukobu interesa. 

Bogdanić, koji je dobro profitirao za vrijeme ministarstkog mandata, sada želi da postane načelnik Teslića. Na tu funkciju kandidovao ga je matični SNSD. Ako će Teslić voditi kao što je vodio resor zdravstva u poslednje tri godine, tu opštinu ne čeka svijetla budućnost. 

Za vrijeme Bogdanićevog ministrovanja, nastavljena je propast zdravstvenog sisetma (koa je krenula za vrijeme mandata Ranka Škrbića), zdravstvene ustanove grcaju u dugovima, ne plaćaju doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje, bolnice nemaju najosnovniji sanitetski materijal i lijekove... 

Vrhunac nemara i pokazatelj gotovo uništenog zdravstvenog sistema desio se krajem 2015. godine kada su u banjalučkom Kliničkom centru nedonoščad udisala vazduh iz neispravnih respiratora, zbog čega je nekoliko beba hitno prebačeno u bolnice u Srbiji.


Bogdanić je učinio sve da zataška taj kriminalni akt, što najbolje svjedoči o njemu, njegovom amoralu, ali i spremnosti na svako zlo samo da bi zadržao funkciju!