четвртак, 11. август 2016.

"Slobodna Bosna"/NEIZVJESNA UTRKA: Hoće li Tešanovićeva prije prodati ATV nego što Tužilaštvo okonča istragu!?

Suvlasnica ATV-a iz Banje Luke i aktuelna direktorica ove, nekada perspektivne, banjalučke televizije, Nataša Tešanović, čije menadžerske medijske manifetluke istražuje državno Tužilaštvo, odlučila se na prodaju većinskog paketa Televizije. Samo za neupućene, to je ishitren i iznenađujući potez. Za one bolje informirane očekivan i odavno pripreman kao dio izlazne spasonosne strategije.
Podsjećamo, Tužilaštvo BiH istražuju njene poslovne i finansijske malverizacije, još iz vremena kada je ova televizija bila članica nekadašnje Mreže Plus. Daleko od bh. javnosti, a još dalje od očiju svojih uposlenika, Tešanović je krenula u grčevitu borbu za pronalaženjem kupca dionica koje posjeduje u ovoj televiziji.

Uvidom u izvod iz sudskog registra Tešanović ima 30 posto dionica ATV-a, Darko Aleksić deset, a manje poznati Dragana Banjac (direktorica programa) i Danko Matić (tehnički direktor) po osam posto.

Ostatak dionica pripada poznatom banjalučkom biznismenu Slaviši Kruniću (24 posto), dok je još 20 posto donedavno pripadalo banjalučkoj firmi K-2 Audio usluge, čije je dionice otkupio Slaviša Krunić. Krunić je banjalučki biznismen koji je postao, nakon javnog istupa da je odbio platiti reket Miloradu Dodiku, skoro pa preko noći, žrtva zakulisnih pravničkih i drugih začkoljica u ATV-u u režiji Nataše Tešanović, a kako bi osporila pravo na uvid u rad i politiku ove kuće. A posebno u finansijski sektor i poslovanje.

Manje poznata po menadžerskim sposobnostima, a više po zakulisnim medijskim podvalama i friziranim marketinškim ugovorima, iz još uvijek nepoznatih razloga, Tešanović zajedno sa bliskim dugogodišnjim saradnikom i ništa manje značajnim medijskim prevarantom Darkom Aleksićem, čije sumnjive poslovne (čitaj kriminalne) aktivnosti, također istražuje državno Tužilaštvo, u slučaju poslovanja Mreže Plus, ali i u daleko poznatijoj medijskoj aferi Gibraltar, odlučila se da 51 posto vlasništva (28 posto vlastitih dionica, devet posto Darka Aleksića i po sedam posto Dragane Banjac i Danka Matića), ponudi za tačno 5,1 milion konvertibilnih maraka.

Samo za neupućene u način rada dvojca Tešanović-Aleksić, u ponudi je transparentno navedeno kako vrijednost jedne prodate dionice iz zajedničke ponude za otkup dijela članskog udjela u Društvu, iznosi 100.000 konvertibilnih maraka. Dakle, Tešanović bi u slučaju prodaje zaradila 2,8 miliona konvertibilnih maraka.

Pouzdano saznajemo, iz najmanje dva razloga, prodaja 51 posto vlasništva ne ide po zamišljenom planu. Prvi je razlog što je ponuda u odnosu na realnu vrijednost paketa dionica nerealna, a drugi je što zainteresiranih za kupovinu u BiH nema. Tešanović je, tvrdi naš izvor, zakulisnim igrama i spletkama onemogućila Slavišu Krunića da, i pored velikog udjela u vlasništvu televizije, ostvari svoja prava i interese kao partner, ali i suvlasnik ATV-a. Njegovo loše iskustvo u poslovanju sa Tešanović i Aleksićem, ali i afere u koje su upetljani, rastjeralo je sve ozbiljne potencijalne kupce, kako u BiH tako i iz regije.

Nakon što je Krunić prije nekoliko mjeseci odbio da kupi ponuđeni paket od 51 posto dionica, tandem Tešanović–Aleksić za pomoć se obratio lično premijerki RS-a Željki Cvijanović. Otuda i ne čudi zašto se donedavno samozvana kritička televizija vladajućeg režima, koja se ponosila svojom nezavisnošću dok je zgrtala pare od raznoraznih stranih donatora, danas sve žešće pozicionira kao televizija koja je na braniku odbrane politike SNSD-a. Molba premijerki RS je glasila da po svaku cijenu pronađe potencijalnog strateškog kupca u okviru svojih stranačkih, vladinih, privatnih i poluprivatnih sastanaka i susreta i to u najkraćem mogućem roku.

Nezvanično, dva ruska biznismena izrazili su interes za kupovinu kontrolnog paketa. Međutim, problem sa kojim se suočavaju Tešanović i Aleksić, navodni kupci - ruski tajkuni, ali i Slaviša Krunić, jeste podatak da se sve radi mimo znanja Regulatorne agencije za medije. Sumnja se da dio vlasništva koje je pošteno i transparentno kupio Siniša Krunić iz nepoznatih razloga Tešanović nije prijavila RAK-u, kao ni svoju namjeru da proda kontrolni paket ATV-a.

Ali, to je u ovoj priči manje bitno od činjenice da se Tešanović i Aleksić odlučuju za prodaju svojih dionica u junu ove godine, upravo u vrijeme kada se u državnom Tužilaštvu vodi detaljna istraga o finansijskim malverzacijama ovog dvojca tokom postojanja i rada nekadašnje Mreže Plus koju su, osim ATV iz Banje Luke, činili RTV Hayat iz Sarajeva, RTM iz Mostara i RTV Tuzla. Zlobnici bi rekli, prodaju u strahu od istrage tužilaštva i naknadne presude Suda BiH.

Advokatske usluge su, opće je poznato, skupe, a činjenica da Tešanović i Aleksić i nakon prodaje većinskog paketa zadržavaju dvije, odnosno jednu dionicu vlasništva u ATV-u na svoje ime, nije potez lojalnosti uposlenicima i kompaniji, već budućem većinskom vlasniku koji će pored kontrolnog paketa imati na raspolaganju i poslušne medijske mešetare. Naravno, ukoliko RAK ovo
dozvoli, a istražni organi ne preduhitre ove poslovne akvizicije, okončanjem istraga koje vode.