субота, 27. август 2016.

Forsiranje ‘92

piše: Slobodan Vasković

1.
Prazne tribine “Borika” skrivene zastorima, poslednjih desetak redova partera nepopunjeno, do hiljadu ljudi prisutno, bez energije, bez euforije… Premalo za Akademiju, kojom je obilježeno dvadeset godina SNSD-a.

2. 
Od važnijih gostiju jedino ambasadori Rusije i Kine. Tu je i neimenovani predstavnik Slobodarske partije Austrije, dok je iz HDZ-a stigao samo gradonačelnik Brčkog.

Uz puno uvažavanje ambasadora Rusije i Kine, premalo važnih gostiju za partiju koja želi da se predstavi moćnom i uticajnom.

3.  
Spisak prisutnih gostiju dokaz je i da je SNSD definitvno prešao sa Zapada na Istok.

Dug put na kojem je potrošen. 

4.
Nastup Milorada Dodika kretao se od burlesknog do prijetećeg. 

Dodik je osoba van sebe, samim tim vrlo opasna po okolinu.

5.
Govoreći o počecima SNSD-a, Dodik je rekao da je partija osnovana sa ciljem “razbijanja tadašnje izolacije Republike Srpske”. 

Niko nije crknuo od smijeha; Čak ni SNSD-ovcima to nije bilo smiješno, jer je RS izolovanija sada nego kada je SNSD osnivan.

Izolacija će se tek pojačavati.

6.
Burleskno je bilo kada je Dodik rekao da su SNSD-u “sve ove godine prilazili i neki koji su htjeli da se lično obogate. Oni su od nas sami odlazili ili smo ih prepoznavali i nismo htjeli sa njima. U svakom slučaju oni nisu više sa nama”. 

Nakon toga uručio je Ranku Škrbiću Plaketu kao jednom od najzaslužnijih članova SNSD-a.

Kakav dobar Mafijaški Vic!

7.
Dodik je rekao i da ne voli saradnike koji postavljaju pitanja, jer je to nepotrebno i usporava. 

Nema šta, na vrlo inteligentan način je priznao da se okružio korisnim idiotima. 

8. 
Imao je Dodik i jednu dobru: Moraš da imaš vlast da utičeš na društvene procese, inače si idealista bez budućnosti.

Vrlo tačno.

Problem je kada si surovi pragmatik, svjestan da ti se bliži politički kraj i kada si, da bi to spriječio, spreman uništiti i narod i državu. 

Dodik je upravo sada na tom stupnju.

Ukoliko on politički preživi, Republika Srpska će nestati; Ukoliko RS opstane, Dodik neće politički preživjeti.

9.
Dodik čini sve da politički preživi, odnosno da RS nestane.

Najavio je i zabranu rada Suda i Tužilaštva BiH i samostalnu RS. To je nastavak Dodikovog udara na Dejton.

10. 
To je nastavak njegovih pokušaja da Dejton raspakuje i uspije li u tome, Srbi i RS su gotovi.

U toj varijanti samo je HDZ na dobitku. I Bakir Izetbegović. Koji je ponovo kod Erdogana, osobe koja je za par dana strpala u zatvore preko 35 hiljada ljudi. Nije valjda da su svi Gulenisti?!

11.
Izdetbegović daljom erdoganizacijom nastavlja da dijeli Bošnjake, Dodik mu pomaže da to prikrije, dijeleći Srbe i rušeći RS. 

Čović strpljivo čeka da Dodik, najbolji i najefikasniji agent hrvatskih nacionalnih interesa, za njega uradi posao, pa da poentira. 

Izetbegović i Čović priželjkuju ’92, sve čine da se ona vrati, njihovi politički koncepti su bazirani na tome; Dodik im nesebično ispunjava želje.  

12.
Dodik raspakuje Dejton, a Vučić ga podržava.

Toliko je Vučić slab da nema snage da zaustavi Dodika u njegovim suludim  planovima.

Vučić se nada Istočnom dijelu RS: Kakav Slijepac! Raspakuje li se Dejton Srbi će ostati bez ičega. I Srbija.

13.  
Svojim djelovanjem Dodik je već ponizio Srbiju, doveo je u situaciju sopstvenog taoca, uzdrmao joj poziciju na međunarodnoj sceni, ali Vučić istrajava na podršci najvećem srpskom nacionalnom problemu.

I Vučić je postao dio tog problema. On već odavno nije dio rješenja.

14.  
Vučić podržava Dodika u rušenju RS. I nastaviće, jer ne može da riješi nijedan jedini problem u Srbiji, pa mu za odvlačenje pažnje odlično dođe dramatika u BiH.

Tipično za političara bez ikakve ideje, vizije, plana.

Probleme u Srbiji mora riješiti Srbija, neće tu pomoći rastakanje BiH i RS.

Da bi se problemi rješavali, Srbija treba sposobne političare, ne patetičnog, narcisoidnog evnuha, koji, poput Dodika, “ne voli saradnike koji postavljaju pitanja, jer je to nepotrebno i usporava”. Put u Propast.

15.
Nebojša Stefanović, ministar policije Srbije, je otužan lik. 

“Želimo da poručimo svima da ni Republika Srbija, ni Republika Srpska nisu poligon za test bilo kakvih terorističkih akcija, da nećemo dozvoliti da neko ugrožava bezbednost naših građana i da ćemo umeti oštro da odgovorimo na takvu vrstu izazova“, istakao je Stefanović u Loznici, saopštio je MUP Srbije. 

Prema njegovim rečima, cilj združene antiterorističke vežbe, koja će biti održana (28.08), je da se pokaže da su policije Republike Srbije i Republike Srpske spremne da odgovore na svaki vid terorizma. 

16.
Stefanović duva u Dodikova “jedra samostalnosti”. Naravno, po Vučićevom naređenju.

“Na svaki vid terorizma” se može odgovoriti jedino saradnjom sa svim bezbjednosnim agencijama Regije i Svijeta. Nikako urušavanjem bezbjednosnog prostora, kao što to poodavno čini MUP RS, a sada ima podršku i MUP-a Srbije.

17.
Urušavanje bezbjednosnog prostora je, istovremeno, otvaranje tog prostora za ekstremiste. 

Neko bi to trebao nacrtati Stefanoviću. Drukčije mu ne vrijedi objašnjavati. 

Lukaču je uzalud i crtati.

18.
Vježba u Loznici je “demonstracija sile” komšijama, sračunata radi daljeg dolivanja ulja na vatru i  zaoštravanja situacije, ona je i predizborni slet za SNSD…, sve je, samo nije ono za šta je predstavljaju.

19.  
Slaba Srbija i preslaba RS sletskim vježbama neće nikoga prestrašiti, niti odvratiti. “Ratne igre” su direktno uperene protiv naroda, protiv RS i Srbije. 

20.
Povratak u ’92 najmanje je potreban Srbima. 

Nažalost, niko ne raspisuje referendum sa pitanjem - “Želite li da se vratite u ’92?”, već raspisuju, najavljuju i podržavaju one koji najbrže vode u nju!

Uspiju li Dodik i Vučić vratiti sve u ’92, RS ovaj put neće dočekati ’95.