петак, 26. август 2016.

“Kreativni tim Čolović” krade sve - od goriva, preko balvana do kombajna

 piše: Slobodan Vasković

Rade Dangubić, v.d. direktora ŠG “Romanija”, stavljen je u “puni pogon”: po naredbi Mirka Čolovića u radni odnos, na određeno vrijeme, prima članove SNSD-a, koji odmah dobijaju upozorenje da će “ostati bez posla odmah poslije izbora ukoliko SNSD Sokolac ne popravi izborni rezultat u odnosu na 2012. godinu”. 

Cilj je najmanje šest odbornika. 

Samo u toj situaciji Čolović ostaje na čelu opštinskog odbora, a Dangubić na poziciji v.d. direktora. Tako bi Dangubić postao “sololački Jagodić”, po ugledu na onog rogatičkog Milorada (Jagodića) koji ima već 44 godine radnog staža, prešišao je 65 godina starosti, a i dalje rukovodi. I još je kandidat za načelnika Rogatice.

Čolović preko Dangubića smjenjuje sve nepodobne i neposlušne šumare, otpremače, upravnike…, a na redu je i tehnički direktor ŠG "Romanija" Dragan Vidojević.

Postavljaju se Čoloviću lojalni kadrovi.

Dangubić je, po preuzimanju vedea, odmah uposlio i jednog člana porodice, koji obilazi poslovne partnere što su uplatili građu i obračunava i naplaćuje obavezu prema direktoru u iznosu od 10 KM po jednom metru kubnom šumsko-drvnih sortimenata. 

Toliko se zanio da je i od jednog bližeg rođaka uzeo “narukvicu”. 

Klasiranje šumsko-drvnih sortimenata deklasiralo je kasu ŠG, a povećalo prilive pljačkaške Čolovićeve ekipe. 

U skadu sa standardima MUP RS izvještavam da su “lica B.B., N.T., i  M.Č. većinu isporučenih količina klasirala kao nižerazrednu robu; ide se dotle da se prva klasa klasira kao celulozno drvo". 

Tu ogromnu razliku dijele na ravne časti: pola sebi pola stranci. 

Prije nekoliko dana, N.T. je bespravno posjekao 50 m3 Prve klase jele-smrče, natovario na svoj kamion i potjerao, ali ga je otkrio dojučerašnji ortak B.B., koji je sve prijavio u kancelariji OO SNSD Sokolac.

Naređeno mu je da ćuti, a ukradena roba je podijeljena između lopova N.T. i “poštenog” B.B. 

Da bi opravdali pljačku, postavili su na dječije igralište drvene table za koševe i ogradili ga sa nešto letvica.

Akciju je naredio “Kreativni tim” Mirka Čolovića.

Komunalna policija ih je upozorila da to ne čine, jer je opština nabavila “profesionalne table za koševe i plastične stolice na tribinama”, ali Čolović je sve to ignorisao i košarku na Sokocu vratio u Drveno Doba.
Nakon ove krađe, N.T. je odvezao na godišnji odmor upravnika radne jedinice iz koje je građa ukradena na more. 

"Kreativni tim" Mirka Čolovića
U Radnoj jedinici Žljebovi svakodnevno su nemile scene: Prvo je napadnut Jovan Golijanin, upravnik RJ (inače kandidat za odbornika SNSD-a), ispred svoje kuće u Sokocu, a nakon toga zapaljen je automobil Branislava Gordića, koje se bavi eksploatacijom šumsko-drvnih sortimenata. 

Opšti je haos u ovoj RJ. Svakodnevno stižu prijave šumarskom inspektoru i ostalim kontrolnim organima o nelegalnoj sječi na Devetaku. Svađe su prerasle u neprijateljstvo, a teško da će završiti bez fizičkih okršaja.

Inspektor Vesna Todorović (24.08.2016. godine) utvrdila je brojne nezakonitosti i sačinila zapisnik koji svjedoči da rukovodstvo ŠG “Romanija” ne čini ništa da spriječi nelegalnu sječu. Dapače.

Zarada od prodaje nelegalno odsječene građe namjenjena za pokrivanje troškova Čolovića, Dangubića i nekolicine kandidata za odbornike. 

Šumar, poznat po nadimku “Soko", obilazi porodice koje se nalaze u Alternativnom smještaju i nudi im po 10 metara kubnih ogreva, ali moraju glasati za kandidate SNSD-a na prestojećim izborima.


Radne jedinice ŠG Romanija Sokolac obilazi delegacija OO SNSD Sokolac u sastavu: Mirko Čolović, Bojan Koprivica, Rade Dangubić, Bojo Borovina, Šeki Abazović, dokazani prevarant, a sada referent za privatne šume i dva novopostavljena upravnika radnih jedinica, koji nemaju osnovne uslove za ta radna mjesta: obećavaju popravku puteva, zapošljavanje, izvođenje radova na području gazdinstva, besplatnu dodjelu ogrevnog i tehničkog drveta. 

Mirko Čolović je baš pretjerao: za njegov kombajn gorivo plaća ŠG “Romanija”.

I kombajn je Mirko ukrao u vrijeme dok je SNSD vodio Sokolac (2008.-2012.). Kombajn je platila opština 40.000 KM, preko Zemljoradničke zadruge koju je osnovao Mirko Čolović. Ta zadruga, naravno, sada ne funkcioniše. 

Ali funkcioniše Mirkov kombajn. 

dodatak
Psihijatrijska bolnica je i dalje finansijski blokirana. 

Biljana Cvijetić Renovica, v.d. direktora Psihijatrijske bolnice, ne izvršava finansijske obaveze prema dobavljačima, ne plaća poreze, doprinose i usluge. 

Zbog takvog odnosa dobavljači su krenuli sa prinudnim naplatama, pa su blokirana i donatorska sredstva vlade Švajcarske koja su se nalazila na računu ove ustanove. Sa ovakvim načinom rada v.d. direktor Psihijatrijske bolnice je izvršila zloupotrebu službenog položaja, te joj slijedi krivična prijava.

Mirko Čolović javno tvrdi da njegov Kreativni Tim za sve rečeno ima bezrezervnu podršku rukovodstva SNSD-a, Milorada Dodika lično, Luke Petrovića, Mladena Vidakovića i Ljubiše Ćosića.