уторак, 9. август 2016.

Glavni tužilac namjeravao srušiti bezbjednosno-pravosudni sistem BiH: Salihović htio uhapsiti i Osmicu, šefa OSE

piše: Slobodan Vasković

1.
Glavni tužilac Tužilašva BiH Goran Slihović namjeravao je da uhapsi i Osmana Mehmedagića Osmicu, direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OSA BiH).

2.
O Salihovićevim namjerama da slobode liši Osmicu postoje relevantni dokazi, kao i o njegovim naporima da uhapsi Dragana Mektića, ministra bezbjednosti BiH, predsjednicu Suda BiH Meddžidu Kreso i Pericu Stanića, direktora Sipe.

3.
Salihović je namjeravao uhapsiti Osmicu, kako bi spriječio da bude otkriven u udaru na Mektića, Kreso i Stanića, jer je smatrao da ga OSA prati i prisluškuje.

Osmica je i saslušan u Tužilaštvu BiH i to najmanje dva puta.

4.
“Ja sam Država”, odgovorao je Salihović na upit svojih sagovornika kako misli lišiti slobode najviše predstavnike bezbjednosnih i pravosudnih institucija u BiH.

Osim navedenih, na Salihovićevom “Spisku” nalazi se još nekoliko osoba iz javnog života.

5.
Nema dileme da je Salihović namjeravao da potpuno sruši bezbjednosno-pravosudni sistem u BiH i, nakon hapšenja Osmice, Mektića Kreso i Stanića, postane stvarni gospodar života i smrti u ovoj zemlji!

6.
Ključno pitanje je po čijem nalogu je Salihović namjeravao izvršiti puč i srušiti bezbjednosnopravosudni sistem BiH?

Da li je Salihović radio po zadatku koji su mu dale zločinačke organizacije, sa kojima je povezan ili je, pak, i gore od toga u pitanju?!

7.
Na sva ova pitanja odgovor mora dati istraga i konačnu riječ pravosuđe BiH, jer ukoliko i ovaj put sve prođe samo kao “afera u medijima”, onda je Salihoviću i njegovim nalogodavcima otvoren put do nasilnog preuzimanja vlasti u BiH!

Do okončanja istrage po čijem nalogu je radio, Salihović bi morao biti udaljen iz pravosuđa!
8.
Žurnal. info je ranije objavio da je Salihović kompromitovao nekoliko istraga protiv Milorada Dodika, a poznato je odranije da je isto učinio i sa nekoliko istraga protiv Nikole Špirića, koje je zatvorio, a da, prethodno, nije dao da se provjeri nijedan jedini podatak.

9.
Salihović je o svemu rečenom lagao u javnosti, a istraga bi morala pokazati stvarne razmjere njegovog kriminalnog djelovanja.  

10.
"Transparensi internešnel" u Bosni i Hercegovini uputio je Kancelariji disciplinskog tužioca zahtjev da ispita medijske navode u vezi sa postupanjem glavnog tužioca u Tužilaštvu BiH Gorana Salihovića.

11.
Prema određenim izvorima Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, prekinuo je odmor i vratio se u Sarajevo, zbog prijave Transparensija.

Uporedo sa otkrivanjem detalja paklenog plana Gorana Salihovića, traju i napori za njegovo aboliranje i spasavanje na toj poziciji. Najagilnija je Jadranka Lokmić, zamjenica Glavnog tužioca i zamjenica predsjednika VSTS, koja intenzivno lobira da se ne otvori nikakva istraga protiv Glavnog tužioca.