уторак, 23. август 2016.

Salihović od Pleha: Ima li telefona u frižideru?!

piše: Slobodan Vasković

Glavni tužilac Goran Salihović pokušava da opstruiše disciplinsku istragu protiv samog sebe, koju vodi v.d. glavnog disciplinskog tužioca Alena Kurspahić.

Salihović pokušava da na poziciju glavnog disciplinskog tužioca postavi Hasana Pleha, svog donedavnog šefa kabineta.

Interesantno je da je Salihović smijenio Pleha početkom avgusta ove godine i optužio da je glavni krivac za opstrukciju brojnih istraga, među kojima su i one oko "Pavlović banke", "Bobar banke", kao i istrage vezane za afere sa kojima se u vezu dovodi Nikola Špirić.

Salihović je tim potezom pokušao anulirati činjenice koje su se pojavile u javnosti i koje svjedoče da je upravo Glavni tužilac, (istina, uz pomoć Pleha), opstruisao brojne istrage.

Smjenom Pleha Salihović je priznao opstrukcije Tužilaštva i sve ono što mu se stavlja na teret u javnosti, a sada pokušava da ide korak dalje i postavi ga za disciplinskog tužioca.

Teško da će mu to poći za rukom, jer, osim protiv Salihovića, istraga bi morala da se otvori i protiv Pleha, koji je jedan od glavnih pomagača Glavnog tužioca u brojnim nedjelima koje je počinio.

Umjesto da bude suspendovan i pod istragom, Pleh je trenutno smješten u Odjeljenje tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, što je paradoks: Upravo bi Pleh trebao biti meta tog odjeljenja zbog svojih nezakonitih aktivnosti.

I jedna bizarnost vezana za Pleha: Dok je (nakon smjene) na novom radnom mjestu u Tužilaštvu BiH, Pleh mobilni telefon drži u frižideru.

Valjda smatra da na taj način ometa eventualno prisluškivanje. 


Ne treba nikog u toj instituciji začuditi ukoliko se Pleh ubuduće bude javljao i iz zamrzivača, takozvane škrinje.