уторак, 16. август 2016.

IJ 2: Latinoviću Gradiška, Dragosavljeviću Srbac, Karapetroviću Laktaši, Gatariću Prnjavor

piše: Slobodan Vasković
Nastavljam sa objavom treće procjene rezultata lokalnih izbora u svim opštinama Republike Srpske.

Kao i prve dvije (objavljene krajem i tokom jula) i ova Procjena je urađena na osnovu podataka dobijenih u svim opštinama RS i iz najvažnijih stranaka ovog entiteta, razgovora sa brojnim aktivistima tih stranaka, poznavaocima političkih prilika u lokalnim zajednicama i brojnih drugih parametara. 

Procjena se odnosi na trenutno stanje i daje u situaciji da se lokalni izbori održavaju sutra.

To, praktično, znači da svaka od stranaka može u narednih mjesec i po dana učiniti dodatne napore na poboljšanju svog rezultata, kao i rezultata kandidata. Posebno zbog toga što je u jednom dijelu opština situacija takva da će odlučivati foto finiš.

Izborna jedinica 2

Gradiška
U Gradišci je vrlo živopisna politička borba, dosta je dešavanja, previranja,, ali ništa od toga ne ide u prilog SNSD-u i njihovom opštinskom lideru Zoranu Adžiću, koji je i dalje autsajder u borbi za načelničku poziciju protiv Zorana Latinovića, kandidata Saveza za promjene (SzP).
Najotužniji detalj je Adžićev pokušaj da demantuje teške raskole unutar SNSD-a, koji je kulminirao zajedničkom fotografijom sa njegovim političkim neprijateljem Nikolom Kraguljem. Kako stvari stoje mogu se i dalje “slikati”, jer Adžiću pada podrška.
Nakon što je inaugurisao Listu Anonimusa (odborničkih kandidata), sa koje je (i)zbrisao brojne ugledne članove stranke, Adžić je potpisao koalicioni sporazum sa partijama koje su daleko ispod cenzusa i u političkom životu Gradiške na nivou fusnote. 

Potpisivanje sporazuma sa sitnim prevarantima, među kojima je i nekadašnji vlasnik bordela, dodatno je dezavuisalo stranku.
Tih sramnih poteza stide se istaknuti članovi SNSD-a, koji su se distancirali od stranke.
OO SNSD Gradiška i sam Adžić su otpisani i od vrha stranke, jer u centrali SNSD-a smatraju da je izborni poraz u Gradišci neminovnost. 
Procjene sa terena ukazuju da bi SNSD mogao osvojiti osam do devet odborničkih mjesta, ali prema tvrdnjama Adžićevih unutarstranačkih protivnika, SNSD-ova lista može maksimalno da osvoji 7 odbornika.
Nasuprot Adžiću, Zoran Latinović, kandidat SzP (SDS) i aktuelni načelnik, okupio je, osim SDS-a, PDP-a i NDP-a, oko sebe još brojne značajne političke subjekte i može računati na snažnu podršku većeg dijela DNS-a i dijela SP-a.
Latinovića će podržati i bošnjačke stranke, tako da je već sada gotovo izvjesno da će on osvojiti još jedan načelnički mandat u oktobru.
Razlog leži u činjenici da je u poslednjih mjesec dana snažno porasla podrška Latinoviću i on, u ovom trenutku, ima prednost nad Adžićem između 3.000 do 4.000 glasova.

Važno je znati da je u poslednjih desetak dana bilo veoma burno u OO DNS Gradiška, gdje bukti sukob između Daneta Maleševića (najnesposobnijeg ministra obrazovanja u Vladi RS svih vremena) i Vladimira Jankovića, koji je predsjednik OO DNS-a.
Stvari su otišle tako daleko da je Janković formirao paralelni izborni štab, koji je smjestio u svoju firmu. On na odborničkoj kandidatskoj listi ima najmanje petnaest svojih ljudi, dok Malešević ima dva svoja favorita. Riječ je o Slavku Mekinjiću, koji je iz SDS-a prešao u DNS, nakon što je Slavko Dunjić napustio SDS. Mekinjić je i Dunjićev igrač, a drugi kandidat na kojeg računa Malešević je Sanja Bajić.
Treba pomenuti i frakciju Gorana Šljivara, koji je (kao odbornik) prešao iz PDP-a u DNS, a igra za Adžića.

DNS-ovci, koji su protiv Maleševeića, najviše mu zamjeraju što ih je izveo iz lokalne vlasti, nakon čega su izgubili jednu načelničku poziciju unutar administracije, a, tokom velikih previranja prije nekoliko mjeseci, nisu uspjeli preuzeti vlast sa SNSD-om. Posebno mu se zamjera favorizovanje mladog papčića Mekinjića, koji je prihajao iz SDS-a.
Izvorni SDS, projekat iza kojeg stoji Slavko Dunjić, je doživio kataklizmu, jer nisu pravilno registrovali stranku. Nastupaju pod zastavom Ekološke partije i, prema poslednjim procjenama, vrte se oko cenzusa.
Srbac
Sve procjene ukazuju da će se u Srpcu na vlast vratiti SNSD i osvojiti načelničku poziciju, izgubljenu prije četiri godine.
Krajem maja, tokom juna i dijelom u julu, iztraživanja su ukazivala na nezivjesnu trku, ali je Ranko Nedić, kandidat SzP (SDS) povukao nekoliko loših poteza i nanio (nepopravljivu) štetu i svojim ambicijama, ali i matičnom SDS-u.
Nedić, koji je predsjednik OO SDS Srbac, okružio se lošim ljudima, bez ugleda u lokalnoj sredini, a prave i iskrene članove SDS-a je potpuno marginalizovao. Poslušnici i klimoglavci Nediću hoće podići ego, ali samo do 02. oktobra, kada mu slijedi težak pad.
Nedić nije sastavio ni punu listu kandidata za odbornike -  od 30 pozicija on je popunio 25, među kojima su i tri radikala. Krajnje neozbiljno i loše po stranku, jer sve ostale liste broje po 30 kandidata.
Neki od Nedićevih zaista neshvatljivih poteza jesu stavljanje Dr Dragana Lepira, koji vuče najviše glasova, na poziciju broj 10 na listi, dok je zamjenicu predsjednika odbora Maru Cvijanović Delević stavio na mjesto broj 6.
Nedić je marginalizovao i Boška Stojkovića, istaknutog SDS-ovog aktivistu, koji je, trenutno, šef Odjeljenja za obrazovanje u vladi Brško distrikta, gdje ga je postavio lično Mladen Bosić.
Nedićev glavni saradnik je Dušan Simić, papak iz SNSD-a koji je prešao u SDS. Simić je najaktivnije i najenergičnije rušio aktuelnog načelnika Dragu Ćirića. 
Na osnovu svega viđenog u Srpcu, Mlađan Dragosavljević je budući načelnik opštine. 
Drago Ćirić se drži po strani, radi za svoju listu (SP), kako bi ostvario što bolji rezultat, jer će biti oštra borba oko sastavljanja većine u Srpcu, nakon izbora.
Sav posao SNSD-u, koji će dobiti izbore u Srpcu, uradili su Nedić i Simić, jer su potpuno razbili SDS i proizveli sukob sa Ćirićem, što će ih koštati poraza.

Laktaši
Poslednjih mjeseci u Laktašima permanentni su sukobi unutar SNSD-a. Bez obzira na sudare, njihov kandidat Ranko Karapetrović je siguran pobjednik, jer SzP, stranke koje ga čine, gotovo da i ne postoje u ovoj opštini. Predrag Smiljanić, kandidat SzP-a, je bez ikakvih šansi.
Smiljanić je bio kandidat i 2008. godine, kada je osvojio 2.314 glasova, dok je njegov tadašnji protivnik Milovan Topolović osvojio 10.471 glas.

Prnjavor
U Prnjavoru je zaista zanimljivo dugo političko ljeto, koje je kulminiralo brisanjem Drage Kalabića sa odborničke kandidatske liste SNSD-a.
Kalabića je obrisao Dodik, iako je izbrisani pristao da Darko Tomaš bude kandidat za načelnika, pod uslovom da bude nosilac liste. 
Kalabić sada vodi intenzivnu kampanju protiv Tomaša, zbog čega u SDS-u likuju, jer im takav rasplet direktno ide u prilog.
Kalabić ne bira načine, niti žali sredstava da nanese štetu Tomašu, a njegov rad za Branu Žunića, kandidata PDP-a za načelnika opštine, odvija se po principu “našla rupa zakrpu”!
Tomaš nema skoro nikakve šanse protiv Gatarića, jer ima oštru borbu unutar SNSD-ovog odbora u kojem Kalabić ima ogromnu većinu pod svojom kontrolom.
Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, dodatno je ponizio Kalabića, jer ga je razriješio sa pozicije predsjednika Opštinskog odbora stranke u Prnjavoru, a za vršioca dužnosti imenovao Darka Tomaša. 
To je izazvalo novu lavinu sukoba, a Kalabić optužuje Tomaša da radi na približavanju SNSD-a SDS-u.
Za razliku od Tomaša, Siniša Gatarić, kandidat SzP-a (SDS), uživa veliko povjerenje matične stranke i koalicionih partnera, sem narečenog Žunića.
Gatarić ide sigurno ka obnovi mandata, a u prilog mu idu i Tomaševi nesretni potezi ulaska u dilove sa Dodikovim beogradskim prijateljima, koji izvlače milionske svote iz Republike Srpske (narednih dana opširnije).

Prava je to šteta po Tomaša, jer je mlad i kvalitetan kadar, ali će ga Dodik nemilosrdno potrošiti i onda pustiti “niz vodu”. Činjenica je da ga je Dodik i kandidovao kako bi Tomaš izgubio, nakon čega mu slijedi i smjena u Fondu zdravstva na čijem je čelu trenutno.
Treba reći da DNS i SP u Prnjavoru deklarativno podržavaju Tomaša, a suštinski rade za Gatarića.