среда, 17. август 2016.

IJ3: U Banjaluci, Čelincu i Kneževu neizvjesno; Mrkonjić Grad ponovo u rukama SNSD-a, Šipovo ide Ćirku, a Kotor Varoš Sakanu

piše: Slobodan Vasković
Nastavljam sa objavom treće procjene rezultata lokalnih izbora u svim opštinama Republike Srpske.

Kao i prve dvije (objavljene krajem maja i tokom jula) i ova Procjena je urađena na osnovu podataka dobijenih u svim opštinama RS i iz najvažnijih stranaka ovog entiteta, razgovora sa brojnim aktivistima tih stranaka, poznavaocima političkih prilika u lokalnim zajednicama i brojnih drugih parametara. 

Procjena se odnosi na trenutno stanje i daje u situaciji da se lokalni izbori održavaju sutra.

To, praktično, znači da svaka od stranaka može u narednih mjesec i po dana učiniti dodatne napore na poboljšanju svog rezultata, kao i rezultata kandidata. Posebno zbog toga što je u jednom dijelu opština situacija takva da će odlučivati foto finiš.

Izborna jedinica 3

Banjaluka 

U Banjaluci je, u poslednjih mjesec dana, Dragan Čavić dominirao u kampanji; Obavio je razgovore sa preko 50 predstavnika NVO; Potpisao izjavu o raspisivanju referendum o radu gradonačelnika nakon godinu dana mandata; Pozvao je svoje protivkandidate da isto učine, ali niko se, do sada, nije odazvao tom pozivu.
Čavić ima dobru kampanju, intenzivno je prisutan na terenu i u javnosti, dok je Igor Radojičić u grču, i djeluje odsutno.
Radojičić je neoperativan, to je notorno. Ranije je to bilo prirkiveno, jer nikada nije bio na “prvoj liniji vatre”, a sada, kada to jeste, ne snalazi se najbolje i više djeluje salonski, nego kao operativac.
Čavić, pored matičnog NDP-a, može računati na iskrenu podršku PDP-a i  predsjednika GO PDP Banjaluka Zorana Talića, koji je vrijedan, operativan i iskren u političkoj borbi protiv Režima. 
Talić je, nakon preuzimanja GO, taj odbor uspio obnoviti i sastaviti kvalitetnu listu na kojoj se ističe nekoliko mladih obrazovanih ljudi, među kojima su Rade Mrđen, Branislav Popović i Dražen Guzijan. Navedeni čine zdravu jezgru (neki od njih su se do sada ostvarili u privatnom biznisu) i, bez sumnje, predstavljaju političku budućnost Banjaluke.
Čavić može računati i na podršku dijela SDS-a, prije svih Mladena Kajkuta i Aleksandra Petkovića, aktuelnih odbornika, koji će, bez sumnje, obnoviti mandate.
Kampanju za Čavića snažno radi i SDS-ov narodni poslanik Davor Šešić, koji zajedno sa Kajkutom i Petkovićem, vuče zavidan broj glasova.
Čavićev problem su SDS-ovi “petokolonaši”, koje predvode Vlado Babić i Ognjen Tadić.
Zbog njihovog djelovanja, SDS u Banjaluci bilježi rapidan pad i prema procjenama može osvojiti maksimalno između 7.000 i 9.000 glasova, što je u odnosu na 2014. godinu dramatičan pad.
Za Čavića će glasati i dio DNS-a, koji je lojalan Budi Balabanu, ali i dio Socijalističke partije.
Igor Radojičić je definitivno promašio sa listom. Projektovao je da lista bude sastavljena tako da je mnogo više okrenuta urbanim sredinama, dok je na sela zaboravio.
Na listi je dosta ljekara, profesora, muzičara, umjetnika…, ali je krajnje upitna njihova operativnost i snaga na terenu.
Pored toga, u GO SNSD je mnogo sukoba, a nezadovoljstvo Slobodana Gavranovića, aktuelnog gradonačelnika i Zorana Novakovića Zenge, nekada prvog operativca Gradskog odbora SNSD-a, veoma su loši po Radojičića.
Tajkun Draško Ilić radi samo za sebe, Dušan Čajić radi protiv SNSD-a, jer nije na listi, braća Jovići ne rade ni za stranku ni za Radojičića i potpuno su se distancirali.

Za Radojičića i SNSD najviše rade Srđan Amidžić, nosilac liste i Nenad Grbić, alijas Šatordžija, koji je na prošlim izborima osvojio ogroman broj glasova na listi SNSD-a. Slično će se ponoviti i ovaj put. 
Grbić je zaista kreativan, pa ne bježi ni od kampanje na sahranama: Čim sazna da je neko preminuo, ide kod pokojnikove porodice i nudi besplatno šator. Zaista originalno.
Osim lobiranja na sahranama, Grbić je angažovan i na svadbama i krštenjima.
Uprkos svemu, ne treba zanemariti da SNSD ima izuzetno snažnu infrastrukturu u Banjaluci i da će taj segment odraditi svoje za Radojičića.
Kako trenutno stvari stoje, Čavić je u blagoj prednosti pred Radojičićem, ali mu ona ne garantuje pobjedu u oktobru.
Na izborni rezultat u Banjaluci direktno će uticati i politička dešavanja na nivou RS i BiH, a ključnu prednost jednom od kandidata, po svemu sudeći, donijeće oni birači koji u ovom trenutku još nisu donijeli odluku koga će podržati, ali jesu da će izaći na izbore.

Mrkonjić Grad
Mrkonjić Grad je vlasništvo Zorana Tegeltije i on je apsolutni gospodar ove opštine.
SNSD je samo okvir u kojem Tegeltija i njegova grupacija djeluju.
U Mrkonjiću SNSD ima sigurnih 4.500 do 4.700 glasova već godinama. Kada se na taj broj doda 700 do 800 glasova SP-a, Divna Aničić, kandidat SNSD-a, je siguran pobjednik.
Opozicioni kandidat Petar Šikman iz SzP-a (PDP) ništa ne radi, jer je i on svjestan da je bez šansi.
Ni SDS iz Mrkonjić Grada ne radi ništa; Čak nisu objavili ni listu svojih kandidata za odbornike. Potpuna pasivnost odlika je ovog odbora, a izuzetak su Vesna Kežić i Bojan Dakić, mladi, obrazovani, pošteni ljudi, koji jedini unutar SDS-a rade ličnu kampanuju. 
Njih dvoje predstavljaju zdravo jezgro i svakako zaslužuju da prođu na izborima u trci za odbornička mjesta.

Šipovo
U Šipovu će i nakon 02. oktobra na mjestu načelnika ostati Milorad Ćirko, kandidat SzP-a (NDP). 
Ćirka, osim stranaka iz SzP-a, podržava i DNS, dok njegovog protivkandidata Milana Kovača podržava samo matični SNSD.
Kovač je bez šansi protiv Ćirka.

Kneževo
U Kneževu su tri podjednako jaka kandidata: Milan Komljenović (SzP), Dragoljub Borojević (SP) i nezavisni kandidat Goran Borojević (donedavni član SNSD-a).
Komljenović je kandidovan ispred SDS, iako sa tom strankom, realno, nema nikakve veze. Njegova kandidatura je plod dogovora Ognjena Tadića (SDS) i Čede Vukovića (SNSD).
Sa Komljenovićevom kandidaturom nisu se slagali u NDP-u, ali su formalno pristali, jer nisu htjeli praviti problem unutar SzP-a. Međutim, NDP neće podržati Komljenovića, radiće samo za svoju listu, a članovima prepustiti da se o kandidatu za načelnika opredijele po sopstvenom nahođenju.
Komljenovićev problem je što živi u Banjaluci i što mu je kompletan izborni štab iz Banjaluke.
Kad se sve uzme u obzir sva tri kandidata imaju šanse da 03. oktobra osvanu kao načelnici opštine. Trka je potpuno neizvjesna.
Ko god od tri kandidata pobijedi naći će se pred gotovo nerješivom enigmom - sastavljanjem skupštinske većine. 
Treba reći i da Socijalistička partija u Kneževu ima dobru listu, na kojoj se ističe nekoliko mladih, obrazovanih i kvalitetnih osoba.
Kotor Varoš
Kotor Varoš je opština gdje se pobjednik već zna, a to je Zdenko Sakan iz SzP-a (PDP).
Zbog podijeljenosti i loših kandidata za načelnike, SNSD, DNS i SP će, kako stvari trenutno stoje, doživjeti pravi debakl u Kotor Varoši. 
Budući da je načelnička trka već završena, fokus svih stranaka je na odborničkim listama. SDS i PDP su u velikoj prednosti, jer spoznaja da Sakan pobjeđuje, veliki broj glasača usmjerava ka ovim strankama.
Nakon što je privrednik Miroslav Malijević odbio da bude kandidat SNSD-a za načelnika, sa njihove kandidatske odborničke liste su se povukli i privrednici Radenko Bubić, Sredo Bogdanić i Miroljub Jurić, koji su trebali biti udarne igle stranke. Sve to dovelo je do pada morala i nesigurnosti u redovima SNSD-a.
Kandidati režimskih stranaka Goran Kušljić (SNSD), Predrag Tešić (SP) i Đuro Krčić (DNS) su i bez teoretskih šansi.
Kandidovanje anonimusa Krčića za načelnika je velika greška, jer će se tim potezom umanjiti i izborni rezultat stranačke DNS-liste.
Lista SDS-a u Kotor Varoši je zaista kvalitetna: ima dosta mladih i obrazovanih ljudi i trebali bi osvojiti najmanje 2.500 glasova. Nosilac liste je Mladen Trivunović, koji je odličan operativac i mlad političar, na kojeg bi vrh SDS-a trebao početi ozbiljno da računa.
Odličan rezultat imaće i lista PDP - NDP, koja bi trebala osvojiti preko 2.000 glasova.
SNSD će, u najboljem slučaju, osvojiti 1.500 glasova; ako postignu taj rezultat trebaju biti prezadovoljni s obzirom kakvu listu imaju, SP će osvojiti od 300 do 500 glasova, dok DNS može računati na 1.000 glasova. 
Čelinac
U Čelincu će, prema procjenama, biti neizvjesna politička trka za načelničku poziciju.
Stojko Stanarević, kandidat SzP-a (SDS) trenutno ima prednost, ali ona nije nedostižna. 
Njegov najozbiljniji protivkandidat je Momčilo Zeljković, sadašnji načelnik (SNSD), koji će pokušati iskoristiti sve resurse kako bi nadoknadio trenutni zaostatak za Stanarevićem. 
Najveći Zeljkovićev minus je zasićenost građana njime. 
Drugi, veliki, minus jeste činjenica da dio SNSD-a, koji je očekivao da kandidat te stranke bude Vlado Gligorić, ne može oprostiti Zeljkoviću što je raznim mahinacijama ponovo sebe nominovao. Taj dio SNSD-a će glasati za Iliju Vujičića, kandidata PUP-a za načelnika Čelinca.
Najmanje, skoro nikakve, šanse ima kandidat DNS-a Radomir Trivić.
Triviću zamjeraju što je svoju kompletnu užu i širu porodicu zaposlio: supruga mu radi kao nastavnica u Osnovnoj školi u Jošavki, kći u Vladi RS, sin u JP “Autoputevi RS”, snaha u Osnovnoj školi u Vrbanji kao pedagog, sestru i zeta je zaposlio u opštini Čelinac, a njihovu kći u školu. Sve u svemu, ministarstvo obrazovanja “Trivić”.
Upravo zbog toga, Trivić neće imati podršku dobrog dijela DNS-a. Uz to, predsjednik OO DNS Zoran Spasojević radi za Momčila Zeljkovića, kandidata SNSD-a, zbog ličnih interesa, kako bi sačuvao biznis u centru Čelinca.

SDS, kao i ostale stranke iz SzP-a, u ovoj opštini stoje veoma dobro.