четвртак, 18. август 2016.

Dosje Čolović: Vrh SNSD-a stoji iza sokolačkog Mafijaša

piše: Slobodan Vasković

Mirko Čolović i njegov SNSD vladali su opštinom Sokolac u periodu 2008.-2012. godina i napravili dug od 5,5 miliona KM. Za taj iznos oštećena je opština Sokolac.

Od toga se 2,6 miliona odnosi na potraživanja od, kako se ispostavilo, fiktivnih firmi, iza kojih stoje, mahom, Čolović i njemu bliski članovi SNSD-a.

Sve to utvrdila je Poreska uprava RS i sve to ni najmanje nije smetalo Miloradu Dodiku da Mirka Čolovića zadrži na čelu Opštinskog odbora SNSD-a Sokolac, da mu na upravljanje ŠG “Romanija”, ali i uticaj u CJB Istočno Sarajevo, na čije rukovodstvo Čolović vrši pritisak, ukoliko pripadnici policije otkriju krađu šume ili, pak, neko drugo nedjelo u kojem je kolovođa sokolački lider SNSD-a.  


pritisak na policiju
Pripadnici MUP RS su u niz navrata, tokom kontrole saobraćaja, utvrdili da se roba (drvni sortimenti) kreće na putu bez propratne dokumentacije ŠG "Romanija" Sokolac, ali bi svaki put Čolović izvršio pritisak na pripadnike MUP-a da se te otkrivene nezakonitosti ne procesuiraju. Nerijetko je to činio preko režimskih medija i matične partije, optužujući policiju za nerad i javašluk.

Kriminal je velikoj ekspanziji u ŠG "Romanija" Sokolac, što potvrđuju i kontrole šumarske inspekcije, nakon kojih su velike novčane kazne platili odgovorni i samo preduzeće. Za poslednjih par mjeseci za kazne je plaćeno nekoliko desetina hiljada konvertibilnih maraka. Policija gotovo svakodnevno zaustavi kamione i zaplijeni nelegalno odsječene balvane.

I svakodnevno ide pritisak na policiju, što je izazvalo veliko komešanje unuttar CJB i nezadovoljstvo policijskih struktura nižeg i srednjeg nivoa.

Uprkos tome, Čolović i dalje vedri i oblači u ovom Šumskom gazdinstvu.

Toliki su problemi u Šumskom gazdinstvu Romanija, da je došlo do fizičkog obračuna/napada na upravnika RJ Studena Gora, što Čolović koristi da se pojavi u medijima i da izjavi da iza tih obračuna stoji “politika”. Tačno da stoji, ali njegova.

obračuni
Veoma je važno istaći da je, osim navedenog fizičkog incidenta, bilo nekoliko napada na imovinu članova SNSD-a, mahom onih koji su, po nalogu Čolovića, ostali bez pozicija i u ŠG i u stranci.

Upravo zbog toga je Skupština opštine Sokolac tražila da se objelodane rezultati istrage u vezi napada na Jovana Golijana upravnika RJ Studena Gora. Traženo je da se objelodane i rezultati istrage oko napada na imovinu Rajka Bulajića, Bojana Tošića (obojica bili direktori ŠG Romanija i visoki funkcioneri SNSD-a) i drugih. 

Međutim, ništa nije bilo od toga, a važno je znati da su i Bulajić i Tošić, svako u svoje vrijeme, došli u teški sukob sa Mirkom Čolovićem. 

Prije par dana, zapaljen je automobil Branislava Gordića, koji je jedan od izvođača radova u šumarstvu Sokolac. Čolović je ovaj atak na Gordića pokušao iskoristiti tvrdanjama da “iza toga stoji politika". Tačno je da iza napada stoji politika, ali politika Mirka Čolovića koju vodi u ŠG "Romanija" Sokolac, državnoj firmi koju je on, po Dodikovoj dozvoli, potpuno privatizovao i beskrupulozno krčmi i uništava narodna dobra.

U tekstu “SNSD mafijašima Čolovićima dao na upravljanje ŠG Romanija i CJB Istočno Sarajevo” precizno sam naveo da su braća Čolović, Mirko i Brane, nanijeli štetu Republici Srpskoj u visini od  26.442.747,1 KM. Ni zbog jedne prevare nisu odgovarali, a to im je bila najbolja preporuka za napredovanje u stranci.

Najveću štetu napravli su preko firmi “Industrija mesa Čolović”, “Čolović-komerc”, “Klaonica i prerada mesa A.D. Sokolac”, “Nova Romanija”…

propast Čolovićevih firmi
Propale firme Mirka Čolovića duguju državi, između ostalog, 6.233,542 KM po evidenciji Poreske uprave RS, Uprave iz indirektno oporezivanje BiH i carine. Pored toga, po izvršnim presudama koje su dostavljene stečajnom upravniku Industrije mesa Čolović, dugovanja iznose 7.451.116, 84 KM. Za podsticaje Ministarstvu poljoprivrede RS ima obavezu od 647.635, 95 KM, za koncesije na korišćeno poljoprivredno zemljište oko 400.000 KM sa kamatama…

Oduzeto mu je i oko 650 hektara poljoprivrednog zemljište koje je koristio, a nije izmirivao obaveze…

Čolović na sve načine pokušava da dođe do novca. 

Sada je, kao zadnju, vidio šansu da može obezbijediti korist za sebe i jedan broj lica oko sebe nastavkom i povećanjem malverzacijama u šumi; uz pomoć stranačkog vrha, posmjenjivao je za njega nepodobne kadrove (svi članovi SNSD-a), a na čelo ŠG "Romanija" imenovao kontroverznog Rada Dangubića, koji je optuživan i presuđivan za malverzacije u ŠG "Romanija" Sokolac davne 1994./1995. godine. 

Dangubić-od zatvorenika do direktora
Na graničnom prelazu prema Srbiji tada je nađeno oko 1500 metara kubnih rezane građe koja je prešla granicu i evidentirana na Carini. Za ovu građu nije postojala dokumentacija u preduzeću. Kada je otkriven ovaj kriminal, Rade Dangubić je pritvoren u pritvorsku jedinicu Kula gdje je proveo nekoliko mjeseci. 

Tada je položio kauciju u iznosu od 20.000 KM i pušten je da se brani sa slobode. Nakon izlaska iz pritvora pobjegao je u Srbiju. 

Tada je Dangubić imao završenu osnovnu školu i kurs za šumare. Posle njegovog bjekstva utvrđen je manjak u radnoj jedinici “Kaljina", u kojoj je radio, od 12.700 metara kubnih šumsko-drvnih sortimenata. Sve ovo je zataškano, a Dangubić se vratio u Republiku Srpsku sa diplomom inženjera šumarstva. Radio je u ŠG u Trnovu, a Mirko Čolović ga iz Trnova zapošljava u glavnoj direkciji Šuma RS na mjesto za provođenje tendera. 

Nakon što ga je Čolović postavio za direktora ŠG "Romanija", iako treba u penziju za nekoliko mjeseci, bez pogovora izvršava sve njegove naredbe i želje. Smjenjuje za Čolovića nepodobne kadrove sa obrazloženjem da ne sarađuju dovoljno sa partijskim organima i dovodi na njihova mjesta poslušne i neiskusne kadrove. 

Oblovina samo članovima SNSD-a
Rade Dangubić već je primio u radni odnos lica koja se nalaze na kandidatskim listama SNSD-a i/ili njihove bračne drugove i članove porodica. 

Čolović je izdao naredbu direktoru gazdinstva da ne smije nikoga primiti u posao ko nije član SNSD-a, niti dozvoliti bilo kakvu poslovnu transakciju sa licima koja nisu članovi SNSD-a. 

Veliki broj drvoprerađivača u Sokocu je potpuno diskriminisan prilikom nabavke oble građe, pa su primorani da putuju stotine kilometara da kupe građu u RS i FBiH. Rade Dangubić je primio nekoliko vozača-telohranitelja i okupio jedan broj lica koja su se bavila krađom automobila, proizvodnjom i prometom narkotika, ucjenama, prevarama i reketom.

Psihijatrija za psihijatriju
Isti scenario primjenjuje se i kada je u pitanju rad Psihijatrijske bolnice gdje je postavio Biljanu Cvijetić Renovica, potpuno nekompetentnu osobu za vršioca dužnosti direktora. Zadatak v.d. direktora Psihijatrijske bolnice, inače kandidata SNSD-a za odbornika, je da zapošljava lica koja joj naredi Čolović. 

Tako je već u pripremi zapošljavanje predsjednika jedne političke partije od koje se traži podrška za izbore. Direktorica bolnice pokušava da pridobije jedan broj radnika da glasaju za nju, pa ne izvršava obaveze prema dobavljačima, ne izmiruje doprinose, već isplaćuje samo neto plate. 
Dobavljači podnose tužbe i naloge za prinudnu naplatu. Čolović i v.d. direktor Psihijatrijske bolnice odmah izlaze u javnost i sve tužbe i blokade karakterišu kao "političke".