недеља, 14. август 2016.

Referendum je potreban isključivo Dodiku, kako bi nastavio da se haosom spasava, a nikako nije potreban RS

piše: Slobodan Vasković

1.
Referendum je potreban jedino Miloradu Dodiku, a nikako Repubilici Srpskoj, jer Dodik, nakon decenije laganja o raznoraznim referendumima, konačno mora pokušati da održi jedan, kako bi pokazao da nije stopostotna varalica.

2.
Referendum ne treba biti održan, jer je on jedino potreban Miloradu Dodiku i njegovom nenarodnom Režimu kao pokušaj da spriječe potpuni pad rejtinga, a RS i njenim građanima je potpuno nepotreban i mogao bi se vrlo lako pretvoriti u tone težak mlinski kamen oko vrata kompletnog naroda.

3.
Referendum o datumu Dana Republike ne treba biti održan i svako onaj ko radi na njegovoj promociji radi protiv Republike Srpske i činodejstvuje njenom daljem urušavanju.

4.
Referendum ne treba biti održan, jer je besmislen i jer nakon njegovog održavanja i dalje na snazi ostaje odluka Ustavnog suda BiH o poništenju 9. januara kao datuma kada RS obilježava Dan Republike.

5.
Referendum ne treba biti održan, jer je upućena žalba Ustavnom sudu BiH i on se o njoj još uvijek nije očitovao.

6.
Referendum ne treba biti održan, jer su sve stranke već odbacile ovu Odluku, najavile da će 09. nastaviti slaviti Dan republike, pa je izjašnjavanje građana potpuno nepotrebno, budući da ne donosi ništa novo.

7.
Referendum ne treba biti održan, jer postoji mogućnost donošenja novog zakona kojim bi se bilo koji datum, pa i 09. januar, mogao proglasiti Danom Republike.

8.
Referendum ne treba biti održan, jer jedino doprinosi radikalizaciji međuetničkih i međuentitetskih odnosa, kao i dodatnom pogoršanju odnosa RS sa Međunarodnom zjaednicom, primarno Zapadom, predvođenim SAD-om.

9.
Referendum ne treba biti održan, jer RS insistira na poštovanju Dejtonskog sporazuma, pa je nonsens da ne poštuje institucije ustanovljene istim tim Dejtonskim sporazumom, a to je Ustavni sud BiH.

10.
Referendum ne treba biti održan, jer će taj akt Međunarodna zajednica okarakterisati kao najgrublje kršenje Dejtonskog sporazuma i preduzeti kaznene mjere, koje bi se mogle kretati od potpune izolacije do još težih posledica po RS.

11.
Referendum ne treba biti održan, jer bi RS nakon njega mogla biti prepolovljena, pa je validno zapitati se da li iko od srpskih političara razmišlja o tome i šta će učiniti ako se takav najcrnji scenario odigra? A on nije neizvjestan!

12.
Referendum ne treba biti održan, jer Rusi neće prstom mrdnuti da zaštite RS.

13.
Referendum ne treba biti održan, jer niko od srpskih političara, niti RS i njena vlast nisu spremni da pruže bilo kakav validan otpor/odgovor udaru koji će, bez sumnje, uslijediti.

14.
Referendum ne treba biti održan, jer je to loša politička odluka, i u situaciji da su vlasti RS potpuno principijelne, a to je vrlo upitno, s obzirom na činjenicu da je Narodna skupština RS već ranije donijela odluku o održavanju referenduma o postojanju Suda i Tužilaštva BiH koja nikada nije objavljena u Službenom glasniku, niti je taj referendum održan.

Sve ukazuje da se parlament zloupotrebljava po nahođenju i dnevnopolitičkim potrebama Režima Milorada Dodika, što, samo po sebi, potpuno minimizira značaj referenduma o datumu. I minimizira institucije RS i samu RS, koje su u funkciji političkog ludila jednog čovjeka, a ne njenih stanovnika.

15.
Referendum ne treba biti održan, jer niko ozbiljan neće priznati njegove rezultate.

Svi oni koji organizatore referenduma danas tapšu po ramenu zbog te nepotrebne i stupidne odluke, nabijaju ih u crnu zemlju, nikako ih ne podržavaju. Od tapšanja po ramenu RS može tonuti samo dublje, nikako zaustaviti ili bar usporiti dalje potonuće.

Referendum ne treba biti održan, jer to nije nikakav državnički čin/potez, već kukavičko skrivanje iza leđa naroda i najjeftinija konfekcijska populistička priča, sračunata da se izazovu velike tenzije, kako bi se spaslo opljačkano.

16.
Referendum ne treba biti održan, jer će on proizvesti bezbroj novih referenduma, koje će organizovati Bošnjaci u svakoj mjesnoj zajednici u kojoj su većina u RS i tražiti/izglasati izlazak iz RS. 

Poplava takvih referenduma očekivan je odgovor na Dodikovo ponašanje, a niko u RS danas nema odgovor na pitanje kako spriječiti takav razvoj situacije i šta učiniti kada, nakon sprovedenih referenduma, uslijedi građanska neposlušnost?!