понедељак, 29. август 2016.

Vlada RS otvoreno saopštila da je spremna rezultate referenduma baciti u smeće

piše: Slobodan Vasković

1.
Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira u BiH održaće 30. avgusta sjednicu na kojoj će se izjasniti o referendumu Milorada Dodika.

To, praktično, znači da su se zemlje Zapada (SAD i EU) usaglasile o stavovima povodom Dodikovih nastojanja da rasturi i BiH i RS i na taj način pokuša spasti sebe i nenarodni Režim kojim upravlja.

2.
Usaglašavanje odluke, svakako, nije išlo na štetu Zapada. Još manje u korist RS.

3.
Nije za vjerovati da se Zapad usaglašavao sa Rusijom, zbog opštepoznatih okolnosti, pa je za očekivati i izdvojeno mišljenje.

4.
Kakvi će zaključci PIK-a biti teško je prognozirati, ali je izvjesno da će trasirati dalji razvoj političkih događaja u BiH, kao što je izvjesno da Milorad Dodik ne može dobiti ovu utakmicu. Ma koliko stvarao privid da sasvim solidno igra.

5.
I prije sjednice PIK-a krenulo je uzmicanje.

Vlada RS je poslala pismo svim ambasadorima u BiH u kome ističe da je “referendum o Danu Republike u potpunosti u skladu sa pozitivnim propisima i tiče se pitanja od najvećeg značaja za građane Srpske” i u kojem tvrdi da je “referendum korak ka sprovođenju odluke Ustavnog suda”!!!.

“Prvi korak ka usklađivanju zakona je da Republika Srpska utvrdi da li građani žele da zadrže 9. januar kao datum praznika. Nakon što građani daju svoj stav, Narodna skupština Republike Srpske može da ga razmotri u okviru nastojanja da se uskladi član 3/b/ Zakona o praznicima sa Ustavom”, navodi se u pismu Vlade RS.

6. 
Ono što se ne navodi u pismu Vlade RS, ali se veoma snažno sugeriše, jeste da Narodna skupština može i da ne razmotri stav građana izražen na referendumu!

7.
Vlada RS, otvorenim pismom, otvoreno sugeriše ambasadorima i kompletnoj javnosti da je spremna da izvara građane, da ih izvede na referendum i, potom, potpuno zanemari njihov stav.

Da ne bi bilo dileme u njihove nečasne namjere varanja sopstvenog naroda, Vlada RS je u svom pismu podvukla “Referendum će biti informativan za Narodnu skupštinu Republike Srpske u njenim razmatranjima načina izvršenja odluke Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015. godine o Danu Republike”.

Znači INFORMATIVAN, a ne OBAVEZUJUĆI!!!

8.
Vlada RS u pismu nije jedino navela da im je referendum potreban zbog izborne kampanje, a trebala je. Tada bi im se moglo vjerovati bar u tom dijelu.

9.
Niko ozbiljan neće uzeti za ozbiljno pismo Vlade RS, u kojem se otvoreno sugeriše da su spremni slagati sopstvene građane, koje mjesecima ubjeđuju kako nema odustajanja od 9. januara, kako treba izaći na referendum da bi se poništila/odbacila odluka Ustavnog suda, a onda saopšte da ništa od rečenog ne važi, da je sve u skladu sa Odlukom i da je sve samo bio još jedan neozbiljan potez, još jedna laž, obmana, stvaranje suludih događaja za odvlačenje pažnje sa teških ekonomskih problema… jedne prevarantske vlasti i Režima okorjelog u prevarama, kriminalu i korupciji.

10.  
Vladi RS i nalogodavcu pisma Miloradu Dodiku ništa se ne može vjerovati - riječ je o prevejanim lažovima spremnim na sve.

11. 
Otvoreno sugerišući ambasadorima i javnosti da su spremni ponovo slagati građane, vlasti RS, sem da su lažovi, pokazale su i veliku slabost.

Nema dileme da će Zapad uočiti tu slabost. Što implicira da bi udar na RS mogao biti veoma snažan. U dogledno vrijeme i nemilosrdan.

12. 
Jedan od mogućih epiloga sjednice PIK-a, zabranu referenduma, komentarisao je i Aleksandar Vučić.

"Nema sumnje da ćemo želeti da čujemo stav svih srpskih predstavnika i da ću ih odmah pozvati u Beograd i zamoliti da se i s nama konsultuju ukoliko do takve odluke dođe", rekao je Vučić 

On je dodao da nije problem da se nađe sa Miloradom Dodikom i Mladenom Ivanićem i ostalim srpskim predstavnicima kako bi se videlo koja je najmanja šteta za srpski narod. "Moramo da se konsultujemo i razgovaramo da izvučemo najmanju štetu, odnosno najveću korist za naše građane i narod", rekao je Vučić, dodajući da bi to značilo hitan sastanak, celodnevni i noćni, ali da on ne bi da se meša u bilo šta pre takvih odluka. 

Nema sumnje da je Vučić ponovo promijenio šljem. Sada nosi onaj Vatrogasca. Koji će, u slučaju, zabrane referenduma da “spasava” Srbe, a suštinski da pokuša spasavati Dodika i Ivanića. Koje niko ne spasi, šta god odlučio PIK.

13.  
Zaista nije problem da se Vučić nađe sa Dodikom i Ivanićem, ali je problem ako duva u jedra tom dvojcu koji vuku poteze direktno usmjerene protiv Srba. I Vučić to čini sa njima. A sada bi da spasava.

To jeste ponovo miješanje u unutrašnje stvari i BiH i RS, iako srpski premijer bježi od te karakterizacije.

Džaba. Nikada nije prestao da se miješa, a njegovo poimanje RS kao igračke koju on može svako malo razlupati i dovelo je RS u izuzetno tešku i bezizlaznu političku situaciju.

Da Dodik nije imao otvorenu Vučićevu podršku, danas ne bi bili zaglavljeni u katastrofi. Imao je i još uvijek je ima.  

14.
Ne bi bilo loše da Vučiću neko od njegovih saradnika pročita otvoreno pismo Vlade RS u kojem otvoreno stavljaju do znanja javnosti i ambasadorima da su spremni slagati građane i njihovo referendumsko izjašnjenje baciti u smeće.

Ne vjerujem da bi se išta promijenilo u njegovom odnosu ka njegovim štićenicima, ali vjerujem da bi dostavljač pisma vrlo loše prošao. Završio karijeru. Jer bi to Vučić shvatio kao direktan udar na njegovu politiku prema RS.

15.
PIK-u je pisao i Bakir Izetbegović. Iskazao je brigu za državu BiH. 

Njegova briga je lažna; da ga jeste briga odavno bi bile sprovede sve odluke Ustavnog suda BiH. I danas, da je to učinjeno, vjerovatno ne bi bili u ovoj situaciji.

Izetbegović, naravno, pokušava pobrati predizborne poene i to je, naravno, sasvim logično.

Nelogično je da njegova vlast ne sprovodi ranije donesene odluke Ustavnog suda, trebalo bi da je to i kažnjivo, tako da je njegova briga tek licemjerstvo, dosipanje ulja na vatru i dnevnopolitička gimnastika, bez suštinskog značaja po BiH, ali od velikog značaja za dalje produbljivanje krize.

16.
Ranije se oglasio i Božo Ljubić, čestitajući Dan Herceg Bosne, koja ne postoji, iako nikada nije bila čvršća!

17. 
Da li smo na korak od raspada BiH?

Ne, na korak smo od raspada RS, od koje je i nepostojeća Herceg-Bosna trenutno mnogo čvršća!