недеља, 7. август 2016.

SNSD mafijašima Čolovićima dao na upravljanje ŠG “Romanija” i CJB Istočno Sarajevo

piše: Slobodan Vasković

U novembru prošle godine objavio sam da su sokolačka braća Dalton - Mirko i Brane Čolović, vlasnici sokolačkog SNSD-a, utjili Poreskoj Upravi RS 6.052.011,72 KM, dok su UIO BiH ojadili za 1.593.160,65 KM.

Objavio sam i da Daltoni ne plaćaju ni carinu pa su po ovom osnovu dužni 212.713,20 KM, a imaju i istorijski dug prema nekadašnjoj entitetskoj carini od 130.896,47 KM. 

Daltonima se mora priznati „principijelnost“: Oni kad ne plaćaju baš ne plaćaju, pa su dužni i porez na lična primanja i to u visini od 2.844,8 KM.

Daltoni imaju niz firmi kojima su ojadili Poresku pravu RS i UIO, a najznačajnije među njima su “Karavan” (2.437.599,62 KM), Mesna industrija „Čolović“ (2.437.559,62 KM), “Primver” (875.800,56 KM), Opšta zemljoradnička zadruga “Glasinac” (125.601, 27 KM), potom “Agroevrotrade”, “Akvalajf”, “Kreator”…

Važno je znati da je NLB Razvojna banka preuzela Hotel „Karavan“ i firmu „AQUA LIFE“ zbog potraživanja od 5,5 miliona KM, što danas, sa troškovima i kamatama, iznosi preko 11 miliona KM.

Čolovići, koji predstavljaju esenciju karaktera SNSD-a, su i preko firme  Mesna industrija „Čolović“ ostali dužni povjeriocima 7.451.116,84 KM.

Ukupno su napravili štetu od 26.442.747,1 KM i to za koju se zna. Šteta koju su napravili suštinski je mnogo veća i znosi nekoliko stotina miliona.

Takvim kriminalcima, Vrh SNSD-a i Milorad Dodik lično dali su na upravljanje ŠG “Romanija” u Sokocu, ali i ključni uticaj na rad i funkcionisanje CJB Istočno Sarajevo.

Čolovići su dokaz da je SNSD Republiku Srpsku pretvorio u mafijašku državu i da se u njoj vlada po principima Kamore.

Čolovići su nedavno otjerali Bojana Tošića sa pozicije direktora ŠG, i tako demonstrirali snagu mafije i njen uticaj na vlast i kadrovanje u Javnim preduzećima.

Nije Tošić cvjećka, daleko je od toga, ali način na koji je pometen ne viđa se ni u Sjevernoj Koreji tako često.

Umjesto Tošića, koji nije više smio/htio da Mirku Čoloviću ispunjava finansijske prohtjeve, imenovan je Rade dangubić, presuđeni kriminalac. Dangubić je još 1994. godine opljačkao Šume RS za 200.000 KM, da bi zbog tog nedjela bio presušen na zatvorsku kaznu od dvije godine. Dangubić je pobjegao u Srbiju, gdje se krio sve dok mu “šefovi” nisu pomogli da dobije oslobadjajucu presudu 11.01.2013. 

Rade Dangubic 23.12.1976 imao završenu Osnovnu školu, što potvrđuje prijava za penzijsko i invalidsko osiguranje iz 1976 god. 

Nakon što je 1994 godine počinio krivično djelo za koje je osuđen, pobjegao je iz Republike Srpske u Srbiju, a zbog nedolaska na posao (61 radni dan) dobio je Rješenje o prestanku radnog odnosa. U Rješenju (23.11.1994) se navodi da ima osam razreda osnovne škole.

Dangubić se iz egila vratio s diplomom dipl.ing. šumarstva u Banjaluci, koju je dobio za vrijeme Ratka Čonića, koji je tada bio dekan Šumarskog fakulteta. 

Nemoguće je doći do podataka kada je odbegli kriminalac upisao i završio fakultet, odnosno kako je uopšte upisao fakultet kada nije završio ni srednju školu?! 

Tek, Dangubić ne dangubi na ove tričarije i, kao direktor ŠG, siječe i upravnike radnih jedinic, ali i šumu. Postavlja
nove upravnike koji ne ispunjavaju uslove konkursa, jer nemaju ili dovoljno radnog iskustva ili odgovaajuću školsku spremu. To i ne čudi previše, jer je nema ni Dangubić, a direktor je. 

Interesantn je i da su novoimenovani upravnici kandidti SNSD-a za odbornike u opštini Sokolac na narednim lokalnim izborima. 

Višestrukog prestupnika Zorana Abazovica, šumara koji je, takođe, na listi SNSD-a, postavio je za referat privatnih šuma. 

Na listi SNSD se nalazi i Mirko Čolović. iako je uzrokovao direktne štete i utaje teške preko 26 miliona marka.

Na listi za odbornike je i Bojo Borovina, zvanigadafi, koji istinski vodi sve poslove u ŠG “Romanija” i koji je za kratko vrijeme stekao veliko bogatstvo.


Gadafi duguje šumama, utajivač je poreza, pa je kao takav idealan kadar SNSD. 

Na listi su još dva šumara (Tošić i Vujičić), kao i dvije supruge od šumara-gospođe šumarke Savić i Mijatović. 

Dangubic je ovih dana zaposlio još dvije osobe sa kandidatske liste, ali i Anđelu Koprivicu, suprugu Bojana Koprivice, kandidata SNSD-a za načelnika Sokoca . 

Dangubic je uposlio i nekoliko tjelohranitelja. Rješenja o prijemu izdaje bez problema, jer ide u penziju u oktobru, ukoliko ranije ne ode u zatvor. 

Niko ko nije član SNSD-a više ne može dobitidrvne sortimene, niti raditi poslove u šumi.

Daltoni, gadafi i Dangubić su posjekli u prvoj polovini godine 95.000 metara kubnih građe, a najmanje toliko je još bespravno posječeno. Do kraja godine će posjeći ukupno 400.000 kubika, što je zločin bez presedana, jer je dozvoljena kolicina za sječu oko 100.000 metara kubnih.

Principi FSC standarda koji se odnose na saradnju sa lokalnim zajednicama se ne postuju,već se drastično krse, tako da je Lokalna zajednica primorana da se obrati centrali FSC u Bonu u Njemackoj. Velike su šanse da zbog toga Šume RS izgube certifikat.

Dodatak1: Čolović prijeti policiji
Još nije otkriveno ko je napao upravnika RJ "Žljebovi" Jovana Golijana, jer ne sarađuju dovoljno sa Policijom. Skupština opštine Sokolac zatražila je na Sjednici SO održanoj dana 27.7.2016.godine, da se ovaj napad istraži do kraja i sa rezultatima istrage upozna javnost. 

Čolović prijeti načelniku CJB Istočno Sarajevo Srđanu Kosoriću i zamjeniku Predragu Ćajiću da će ih po hitnom postupku smijeniti, ukoliko završe istragu.

Dodatak 2: Neregistrovani automobili
Čolović i dalje vozi neregistrovana vozila, Nissan Terano, kombi BMW.

Kako saznajemo, njegov privatni telefon umrežen je u ŠG "Romanija" Sokolac - RJ “Žljebovi”.

Dodatak 3: Позив Сокочанима: Устанимо против шумске мафије

Општина Соколац је у више наврата апеловала да се стане у крај несагледивом арчењу друштвене својине.

Поред тога што општина Соколац потражује око 400 000 КМ од Шума Републике Српске, показало се да је неконтролисана и прекомјерна сјеча на територији Шумског газдинства Романија, постала проблем који се умногоме рефлектује на квалитет живота становништва. 

Иако је ресорно министарство наложило да се спроведу све потребне мјере заштите шума на романијском платоу, првенствено због појаве интензивног сушења, Шумско газдинство Романија и даље спроводи злочиначки подухват усмјерен против природног блага којим газдује а самим тим и против становништва општине Соколац. 

Општина Соколац је у више наврата апеловала да се стане у крај несагледивом арчењу друштвене својине. Нажалост, сви наши позиви били су безуспјешни. Показало се да је политика локалних моћника у Шумском газдинству Романија у спрези са вишим инстанцама власти, пресудила у корист неразумног и недомаћинског поступања према шумама. 

Будући да смо немоћни да ријешимо проблеме који ограничавају нормално функционисање локалне заједнице и значајно смањују квалитет живота и здравља нашег становништа, одлучили смо да позовемо све добронамјерне суграђане да нам помогну да спасимо што се спасити може. 

Поштовани суграђани, шуме су наше највеће благо и природни покретач живота на територији општине. Вандалски однос према најзначајнијем ресурсу, узрок је бројних проблема. Сушење стабала и загађење изворишта питке воде само су најочигледнији примјери пропадања. Пошто локална заједница не посједује механизме којима би ограничила иживљавање над виталним ткивом средине у којој вијековима опстајемо, позивамо вас да заједничким снагама станемо у крај великом злу које пријети да угрози нас али и покољења која долазе.

Уколико сте у прилици, фотографишите локалитете на којима се налазе посушена стабла, локалитете на којима су извршени шумски масакри, монструозне сјече на извориштима, нелегалне утоваре као и све друге нелегалне активности на територији Шумског газдинства Романија. Фотографије прослиједите на званичну мејл адресу општине Соколац. За доспјеле фотографије биће уручене новчане награде од 100 до 500 КМ. Анонимност допремаоца је загарантована.


Сав прикупљени материјал биће искориштен као доказ пред надлежним полицијским и правосудним установама Републике Српске и Босне и Херцеговине.