субота, 20. август 2016.

IJ 6: Dominacija SzP-a (SDS-a); Mićić će poniziti Maksimovića; Hrvati po prvi put u prilici da osvoje načelničko mjesto u RS

piše: Slobodan Vasković
Nastavljam sa objavom treće procjene rezultata lokalnih izbora u svim opštinama Republike Srpske.

Kao i prve dvije (objavljene krajem maja i tokom jula) i ova Procjena je urađena na osnovu podataka dobijenih u svim opštinama RS i iz najvažnijih stranaka ovog entiteta, razgovora sa brojnim aktivistima tih stranaka, poznavaocima političkih prilika u lokalnim zajednicama i brojnih drugih parametara. 

Procjena se odnosi na trenutno stanje i daje u situaciji da se lokalni izbori održavaju sutra.

To, praktično, znači da svaka od stranaka može u narednih mjesec i po dana učiniti dodatne napore na poboljšanju svog rezultata, kao i rezultata kandidata. Posebno zbog toga što je u jednom dijelu opština situacija takva da će odlučivati foto finiš.

Izborna jedinica 6
Šamac
Šamac je jedna od opština gdje 2. oktobra završava vladavina SNSD-a. Kandidat SzP-a (NDP) Đorđe Milićević je budući načelnik opštine.
Živan Kojić kandidat SNSD-a ima samo teoretske šanse.
Aktuelni načelnik Savo Minić (SNSD) nije čak angažovan ni u kampanji SNSD-a. Jednostavnije rečeno, protjeran je.
Ključni momenat u ovoj opštini desio se kada su lokalni lideri SDS-a i NDP-a prevazišli lične animozitete; Tada više nije dolazila u pitanje pobjeda SzP-a.

U Šamcu se očekuje dobar rezultat SDS-a i NDP-a.

Lopare
U Loparama će aktuelni načelnik Rado Savić (SDS) ostati na toj poziciji i nakon oktobra.
Protivkandidat Saviću je Savo Cvjetinović (SNSD), kojeg je Savić već dva puta porazio: Prvi put 2008. kao nezavisnog kandidata i 2012. kao kandidata SNSD-a.

Iza Savića stoji dobro organizovan OO SDS-a u toj opštini, a činjenica da je dosad dva puta, sa lakoćom savladao Cvjetinovića, nikako ne idu u prilog kandidatu SNSD-a da bi mogao iole ravnopravno da se nosi sa svojim protivnikom.
Kada bi se izbori održali sutra, Savić bi odnio pobjedu sa oko 1.000 razlike.

Što se lista tiče, najbolji rezultat ostvariće SDS-ova.

Pelagićevo
Pelagićevo je mikroopština, u kojoj već dva mandata vlada Simo Stakić. 
U protekle četiri godine, Stakić je imao problem sa skupštinskom većinom. 
Stakić je 2012. godine izabran kao nezavisni kandidat, dok na ove izbore izlazi kao favorit SP-a.

Protivkandidat mu je Dušan Nikolić, SzP (PDP), koji je bez ozbiljne podrške SDS-a i NDP-a. Ni Stakić nema ozbiljnu podršku SNSD-a i DNS-a.
Stoga ne bi bilo iznenađenje (vrlo je realno) da kandidat “HDZ-a 1990” Slavko Zovkić pobijedi u trci za načelnika, što bi bilo prvi put da na prostoru RS Hrvati, kao narod, dobiju načelnika iz svojih redova.
Zovkić je aktuelni zamjenik načelnika opštine.

Ugljevik

U Ugljeviku su dva kandidata: Vasilije Perić, kandidat SzP (SDS), koji je i aktuelni načelnik opštine i Diko Cvijetinović iz DNS-a.

Apsolutni favorit, po svim parametrima, je Perić.
U lokalnom DNS-u svjesni su ove činjenice, pa kandidaturu Cvijetinovića koriste kako bi im lista postigla što bolji rezultat.
Očekivano je da u Ugljeviku, nakon izbora, većinu čine upravo SDS i DNS, tako da predizborna utakmica u ovom gradu neće biti preoštra.

Donji Žabari
Još jedna mikroopština u kojoj je najrealnije da aktuelni načelnik Željko Marjanović (SDS) obnovi mandat.

Protivkandidat mu je Nikola Đokanović (SRS Vojislav Šešelj), koji je bez ikakvih šansi.

Bijeljina
U Bijeljini se vodi najprljavija kampanja u čitavoj RS. 
Glavni protagonista je radikal Dragan Đurđević, koji prednjači u vulgarnim i ultraprimitivnim ispadima.
Stranke okupljene oko SNSD-a, čiji je kandidat Zlatko Maksimović, pokušavaju stvoriti u medijima sliku da se u Bijeljini očekuje neizvjesna politička trka i sve to baziraju na urušenoj skupštinskoj većini. 
Međutim, jedino je neizvjesno sa koliko ubjedljivom razlikom će Mićić zatući Maksimovića, kojeg niko ne doživljava ozbiljno. Čak ni oni koji su ga kandidovali.

Zlatka Maksimovića doživljavaju kao nedoraslog, karikaturalnog i nedostojnog pozicije gradonačelnika… 
Uprkos Dodikovim prijetnjama da će se “lično obračunati” sa svim članovima SNSD-a ukoliko ne budu glasali za Maksimovića, većina članova te stranke neće to učiniti.
U ovom trenutku prednost MIćiča nad Maksimovićem je oko 10.000 glasova i ona će se povećavati.
Izbor Maksimovića za kandidata SNSD-a vratio se ovoj stranci i grupaciji koja je podržava kao bumerang: Prije mjesec dana procjene su govorile da Maksimović hoće izgubiti, ali da će Mićić teško sastaviti skupštinsku većinu nakon izbora.
Danas je to mnogo drugačije i da su izbori sutra, osim Mićića, ubjedljivu pobedu ostvarile bi i stranke koje ga podržavaju. 

SNSD će pretrpiti težak poraz u Bijeljini, najteži do sada!