четвртак, 11. август 2016.

Milenko Čičić, vlasnik kompanije “Kaldera”, nagodio se na godinu robije; Platiće kaznu, ništa od "ležanja"

piše: Slobodan Vasković

Milenko Čičić, vlasnik kompanije “Kaldera”, nagodio se sa Tužilaštvom BiH i prihvatio kaznu od godinu dana zatvora, kao i izmirenje obaveza prema državi.

Čičić je, ranije sam objavio, priznao utaju poreza od 200.000 KM.

Naravno, Čičić neće ići u zatvor, jer ima zakonsku mogućnost da otplati robijanje, budući da se nagodio na godinu dana.

Cijena je za njega sitnica i trebalo bi da plati cca 36.000 KM, kako ne bi provjeravao unutrašnji izgled zatvorske ćelije.

Čičićeva kazna je sramna, jer je riječ o prevarantu velikog kalibra i osobi koja je iz budžeta RS izvukla desetine miliona KM, a zauzvrat nije stvorila nikakvu vrijednost od koje bi građani imali koristi.

Svaka detaljnija istraga Čičiću bi donijela najmanje nekoliko desetina godina robije, ali takve istrage nema i ovaj kriminalac, defakto, je nagrađen za svoje prljave rabote.

Čičić je nedavno zatvorio hotel “Kaldera” u Laktašima, jer je stalno u minusu i ne donosi nikakve prihode, a radnicima je najavio i zatvaranje firme “Kaldera kompani”, koja se bavi strujom i u teškim je problemima.

Čičić se nadao da će dobiti posao na izgradnji UBKC Banjaluka, ali ga je Slobodan Ćurčić, vlasnik firme “Sloboprom i presuđeni utajivač poreza, otjerao i nije mu dozvolio pristup tom kriminalnom projektu, koji kontrolišu Ranko Škrbić, Dragan Bogdanić, Mirko Stanetić i Milorad Dodik.

Čičić ipak neće zatvoriti “Kaldera kompani”, jer ta firma posjeduje značajan broj akcija u “GP Krajina”, odakle vuče značajan novac. 

Čičić je “pao” zbog slučaja “Elipsa”, u kojem su Ivica i Damir Ćuk, vlasnici firme “Elipsa” iz Posušja, presuđeni na po četiri godine zatvora.

Apelaciono vijeće Suda BiH za organizovani kriminal izreklo im je kaznu 12.02.2016. godine zbog utaje poreza i drugih počinjenih krivičnih djela.

Sud je naložio da Braći Ćuk bude oduzeta imovina u vrijednosti od cca 755.000 KM.

Mića Kaldera pomogao je braći iz Posušja u ovom poslu izdajući njihovoj firmi lažne fakture. 

Čičić i braća Ćuk trgovali su i elektromaterijalima, tako što su emitovali niz fiktivnih faktura, kako bi oprali porez.

Milenko Čičić, vlasnik “Kaldere”, blizak je prijatelj Milorada Dodika i jedan od njegovih tajkuna. Međutim, padom prihoda u budžet i uništavanjem Javnih preduzeća, pala je i Kalderina poslovnost, pa je ova firma u velikim problemima.

Kaldera sada ne preza da teško kritikuje Dodika i tvrdi da je on glavni krivac za njegovu propast. Sličnu priču pričaju i ostali tajkuni iz Lijevča.