уторак, 2. август 2016.

Potopljena Barka - udavljen Vigemark; Buridanov magarac i Dodik u akciji hapšenja Pavića i Đokića

piše: Slobodan Vasković

1.
Glavna vijest i dalje je kafansko bančenje Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, koje je izazvalo veliku krizu u odnosima Izetbegovića i Dragana Čovića.

2.
Čović je odbio da se sretne sa Izetbegovićem, jer je izbačen iz odlučivanja u novom dogovoru o Mehanizmu koordinacije, koji je najobičnija prevara.

Prevara, jer nije poništena ranija Odluka o Mehanizmu koordinacije koja je usvojena na Savjetu ministara BiH 26.01.2016. godine (vidi dodatak). I objavljena u Službenom glasniku BiH.

3.
Osnovano je pitanje kako Izetbegović i Dodik namjeravaju poništiti raniju Odluku i ozakoniti sopstveni dogovor kada je to nemoguće učiniti bez HDZ-a? Nikako.

U tome im ne može pomoći čak ni ona politička neznalica Vigemark, koji je u “Barci” pokušavao izigravati kormilara, a jedino je uspio da se utopi.

Stoga je jasno da su D&I plovili “Barkom” isključivo zbog para od MMF-a i dogovora oko neodržavanja referenduma o Danu Republike, što je bio uslov da Izetbegović uopšte sjedne sa Dodikom. 

Očito je Dodik dao dovoljno garancija da referenduma neće biti, pa bi njegovo održavanje bilo pravo iznenađenje.

4.
Čović nije toliko uvrijeđen Bakirovim “nožem u leđa” i Dodikovom “izdajom”, koliko činjenicom da ga je EU potpuno bagatelisala. I njega i hrvatske interese. Što je baš ponižavajuće u situaciji verbalnog rata Srbije i Hrvatske. 

I tu dimenziju treba sagledati u “Barci”, a Dodik je morao raskinuti (na određeno vrijeme) sa Čovićem, kako bi se dodvorio Vučiću.

Čović je, preko “UniCredit” banke, desetinu puta spasio Dodika, pitanje je da li će to i dalje činiti!

Hrvatski tajkunski krugovi suvereno vladaju zapadnim dijelom RS i Dodik (koji je najagilniji agent hrvatskih ekonomskih i finansijskih interesa u RS) i RS će biti dodatno ekonomski udareni zbog njegovog vjerolomstva. Zagreb neće ispustiti priliku da uzvrati Beogradu preko leđa RS.

Imaju brojne “zicere” koje im je Dodik namjestio svojom antinacionalnom politikom i predajom ekonomije i finansija zapadnog dijela RS u ruke hrvatskih ratnih generala. 

Pitanje je samo koju će alatku hrvatski tajkuni odabrati?!

5.
Premda Dodikova bulumenta hinjenim likovanjem pokušava cijeli slučaj prikazati kao pobjedu, Dodikovo “postBarka” ponašanje ukazuje da su njegovi dogovori sa Izetbegovićem na “dugom štapu”, a da su ogromni problemi već odavno u Kući. 

Otud i brutalni nasrtaj na Mirka Šarovića, koji je pokazatelj mjere Dodikove nervoze, a ne samo davno stečene frustracije od Šarovića, jer ga je na predsjedničkim izborima 2002. godine ne samo deklasirao, već i javno ponizio. U tolikoj mjeri da taj debakl Dodik nikada nije zaboravio.

6.
Razvoj situacije mogao bi pokazati da su u “Barci” i Dodik i Izetbegović dobili “duplo golo”, posebno zbog činjenice da pare od MMF-a još nisu izvjesne. Postoje još neki “mali uslovi”. 

7.
Dodik, međutim, nije imao kud: morao se po svaku cijenu sastati sa Izetbegovićem kako bi javnosti pokazao da je još uvijek neki faktor. Istina, ti njegovi dogovori su bezvrijedni, ali, kada je Dodik u pitanju, uvijek mu je primarno bilo sijanje lažnog optimizma.

8.
Sastanak mu je trebao i za sijanje lažnog optimizma unutar SNSD-a, koji se rapidno osipa.  

Dodik emituje “sigurne vijesti” da će nakon izbora ući u Savjet ministara.

Pokušava on to, a krila mu daje bijedna politika Mladena Ivanića, koji je za njega lobirao kod Izetbegovića.

Dodik je baš spustio cijenu: traži u Savjetu ministara samo jednu poziciju - ministarstvo bezbjednosti, a od ostalih institucija samo funkciju direktora Sipe. Sve ostalo bi pripalo PDP-u, plus pola Vlade RS. 

Na takvu ponudu alavi Ivanić se odmah upecao, što je lako uočljivo, jer već dva mjeseca razmišlja isključivo dupetom. Glava mu služi za povremeno češljanje.

9. 
Dodikov plan je da uvede PDP i koaliciju “Domovina” u Vladu RS, a izbaci DNS i SP iz Vlade RS i otpočne “borbu" protiv kriminala tako što bi, ako uđe u Savjet ministara, uhapsio Marka Pavića i Petra Đokića. Baš je vjeran koalicioni partner.

Takav dogovor je već postigao i sa Goranom Salihovićem, svojim zaštitnikom u Tužilaštvu BiH, sa kojim zajedno, uz asistenciju kafedžije Lukača, pokušava srušiti Dragana Mektića.

Da se kladim, nikako ne bih odigrao na Salihovića&Dodika!

10.
Naravno, sve je to u priči sa Ivanićem, ali od ulaska SNSD-a u Savjet ministara nema ništa. 

11.
Izetbegović se nakon bančenja sa Dodikom sastao sa Mladenom Bosićem i rekao mu da je on dobio od Dodika šta je htio (čitaj pare od MMF-a i odustajanje od referenduma) i da mu ne pada na pamet da se više nalazi sa njim. Posebno ne da ga uvodi u Savjet ministara!

12.
Izetbegović  nije baš osoba kojoj se može stopostotno vjerovati, ali je činjenica da bi SDA pukla zbog pokušaja koaliranja sa Dodikom, a i kada bi se to nekim čudom desilo, Izetbegović i SDA bi postali lak plijen HDZ-a, SNSD-a i SBB BiH!

13.
Navedeno i Bakir zna izračunati, pa se njegovo obećanje Bosiću realno može smatrati tačnim.

Dodika i SNSD-a u Savjetu ministara neće biti. Makar Dodik izbacio i riječ referendum iz srpskog jezika, a ne samo otkazao referendum o Danu Republike.

14. 
Što se Ivanića tiče njegova pozicija neodoljivo podsjeća na onu Buridanovog magarca. Tipično za političku kamenjarku po ubjeđenju i opredjeljenju.

15.
Ako bih Mladena Ivanića i njegov politički opus morao opisati u tri riječi, naveo bih: “Umiveni Nikola Špirić”, a u dvije ”Umiveni Špirić”! 

16.
Šta će dalje biti? Ništa specijalno, nastaviće se širenje lažnog optimizma u RS, sukob na relaciji izetbegović-Čović dobiće na intenzitetu (što obojici odgovara za izbore), Ivanić će se, po Špirićevom principu, kleti kompletnom rodbinom da nije “MaksiPapak”, Bosić će i dalje lagano vući poteze svjestan da se SNSD osipa i da su na ivici izbornog debakla, Salihović će učiniti sve da Dodika ne pozovu u Tužilaštvo BiH na saslušanje oko “Pavlović banke” bar do izbora, Lukač će se i dalje junačiti na ženama, Dodik će nastaviti da Vučića plaši obojenim paranojama, Vučić će se dalje topiti u živom blatu bh. politike…

Dodatak: Prevara Vigemarka, Dodika i Izetbegovića

Lars Gunar Vigemark, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik prevarili su cjelokupnu javnost BiH tvrdnjama da su dogovorili Mehanizam koordinacije.

Taj Mehanizam već je dogovoren i objavljen u Službenom glasniku BiH, broj 8/16, 26.01.2016. 

U potpisu Odluke o usvajanju mehanizma je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Budući da Mehanizam koordinacije postoji, da je to zvaničan akt, postavlja se pitanje kako su Vigemark, Dodik i Izetbegović usvojili novi Mehanizam koordinacije, a da nisu prethodno poništili onaj već usvojeni?!

Postavlja se i pitanje na koji način Vigemark, Dodim i Izetbegović imaju namjeru poništiti odluku o donošenju mehanizma, koja je na snazi od 26.01. o.g.

Poseban upit za Vigemarka jeste šta je državničko u donošenju odluka koje su već donesene i objavljene u Službenom glasniku i da li je kafana mjesto na kojem se derogiraju odluke zvaničnih organa BiH?!

Očito je da je riječ o velikoj manipulaciji Vigemarka, Dodika i Izetbegovića, smišljenoj kako bi se javnost prevarila, a oni dokopali para MMF-a.