четвртак, 4. август 2016.

Igor Dodik stoji iza firme “Prointer”

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik vrlo je brižan otac i djed: Nikome ne dozvoljava da o njegovoj porodici napiše bilo šta, i u situaciji kada on članove svoje porodice gura u javnu sferu, odobravajući im kredite (preko IRB-a) ili im sređujući unosne poslove sa Javnim preduzećima i institucijama RS.

Svi oni koji su se usudili/usude pisati o članovima uže Dodikove porodice, koji su u poslovima, našli su se na brutalnom udaru ovdašnjeg Čelnika Režima i njegove medijske mašinerije, kao i na udaru represivnog aparata.

Istovremeno, Dodik vrlo blagonaklono gleda kada se članovi porodica njegovih kritičara nemilosrdno progone, čak i njihova djeca i kada bulumenta iz njegovog kabineta, pozivajući se na njegovu funkciju, preko Sudova vrši presiju na maloljetne osobe, istrajno ih izlažući maltretiranju, pritisku, šikaniranju… 

Dvostruki aršini Dodika i njegove kamarile postali su krajnje neprihvatljivi i više se ne mogu trpiti, jer su uzeli velikog maha i prijete da ugroze zdravlje, pa čak i živote, meta njegovih satrapa. Koji su bezvrijedni, ali zloupotrebljavaju uticaj koji ima Palata predsjednika.

Poslednjih nekoliko godina izbjegavao sam da pišem o poslovima Dodikove porodice, ali kada njemu nisu ničiji životi sveti, čak ni djece, ne vidim razloga da meni, ili bilo kome drugom, bude bilo kakva prepreka pisanje o njegovoj djeci.

Igor Dodik, sin Milorada Dodika, stoji iza firme “Prointer” doo Banjaluka, koja je u ekspanziji i namjera im je da otmu sve poslove iz IT sektora u Republici Srpskoj, a pokušavaju da se probiju i na tržište BiH.

Naravno, Igor Dodik nije upisan u osnivačkim dokumentima firme, ali on lično prisustvuje svim sastancima na kojima se dogovaraju poslovi i lično učestvuje u pregovorima.

Upravo zahvaljujući činjenici da je Igor Dodik sin Milorada Dodika, firma “Prointer” je u ekspanziji i u ovoj godini je njen procijenjeni obrt deset miliona KM.
Firma je osnovana 28.04.2015. godine, a suvlasnici su “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd”, Dejan Ilić i Siniša Mijatović, aktivisti SNSD-a. 

Direktor firme je Bojan Vujić, a glavni gazda je Igor Dodik.

Vlasnik firme “Prointer IT solutions services d.o.o. Beograd” je supermoćni beogradski tajkun Slaviša Kokeza, iza kojeg stoje Aleksandar Vučić, srpski premijer i Nebojša Stefanović, srpski ministar unutrašnjih poslova.

U maju ove godine Kokeza je izabran za predsjednika Fudbalskog saveza Srbije. Kokeza ima monopol u Srbiji u IT sferi, a sada pokušava da, zajedno sa Igorom Dodikom, i uz podršku Milorada Dodika, ostvari monopol i u Republici Srpskoj i uništi sve ostale firme iz te sfere. 

Veoma su agresivni u svom naletu i to u tolikoj mjeri da je nekoliko ministara iz Vlade RS ukazalo Dodiku da to što “Prointer” čini “nije u redu”, ali se lider SNSD-a nije obazirao na njihove primjedbe.

Dokumenti koji su u mom posjedu svjedoče da je za osam mjeseci prošle godine firma “Prointer” ostvarila prihod od 651.145 KM, od čega je dobit 133.305 KM. Nema šta, izvrstan uspjeh grupe početnika u IT sferi.

Firma ima devet zaposlenih, a tokom 2016. godine uspjeli su pobijediti na niz tendera, naravno onih koje su raspisale Javna preduzeža i institucije RS.

Tako je “Prointer” dobio više poslova od MUP-a RS, čija je vrijednost nekoliko desetina hiljada maraka (32.955 KM/09.02.o.g.; 15.208 KM/08.07.o.g.), Pošta Srpske (71.788KM /04.02. o.g.; 7.606 KM/07.01. o.g.….), KBC Banjaluka (154.350 KM/16.03.o.g.; Fonda zdravstva RS (282.900 KM, 02.03. o.g.); “Elektrokrajine” (123-922, 70 KM/22.03.o.g. plus još niz ugovora vrijednih po nekoliko desetina hiljada KM); Fonda PIO (108.899, 98 KM i 50.123 KM, oba 16.12.2015. godine)…

Moglo bi se nabrojati još desetine ugovora sa opštinama, a tu su i ugovori sa Poreskom upravom RS (59.170 KM), Republičkom geodetskom upravom (149.288, 49 KM, 29.02.2016.)…

Nema dileme da je sve ove poslove “Prointer” dobio zahvaljujući trgovini uticajem Milorada Dodika i činjenici da ih zastupa njegov sin Igor, kao što nema sumnje da je davanje poslova Kokezi, koji stoji iza svega, itekako pripomoglo približavanju Dodika i Vučića. (nastaviće se)