четвртак, 16. април 2015.

Vučić i Dodik 11. jula u Potočarima?!

piše: Slobodan Vasković

Premijer Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće 11. jula u Potočarima ceremoniji obilježavanja 20-te godišnjice stradanja srebreničkih Bošnjaka, saznajem u dobro obaviještenim beogradskim političkim krugovima.

Isti izvori tvrde da je Vučić tražio od Milorada Dodika da 11. jula bude u Potočarima zajedno sa njim.

Dodik se uskom krugu svojih saradnika povjerio da nema namjeru da ide u Potočare, uprkos pritiscima iz Beograda.

Međutim, Vučić je odlučan u svom zahtjevu da se na obilježavanju 20 godina od srebreničkog masakra u Potočarima pojavi i Dodik.

Upravo zbog toga Dodik je 16. aprila upriličio iznenadnu posjetu Memorijalnom centru u Potočarima i položio vijenac na spomenik stradalim Bošnjacima.  

Očito je da Dodik ovim postupkom želi da opipa puls javnosti i procijeni da li će za njega biti dobro ili ne da se u Srebrenici pojavi i 11. jula.

Vučić je nedavno u intervjuu Nezavisnim novinama rekao da je još rano govoriti o tome da li će prisustvovati ceremoniji u Potočarima, ističući da „osuđuje taj strašni zločin i poštuje svaku žrtvu“

Međunarodni sud pravde u Hagu je 26. februara 2007. godine presudio da se na području Srebrenice desio genocid nad Bošnjacima, koje su počinili pripadnici srpske vojske i policije.