уторак, 7. април 2015.

Kaji i Tegeltiji u lihvarenju podršku pruža Fond PIO; Tegeltija obezbijedio desetine budžetskih miliona „MG Mind“-u

piše: Slobodan Vasković

Fond PIO Republike Srpske u potpunoj je funkciji Zorana Tegeltije i Mladena Milanovića Kaje, koji stoje iza mikrokreditne organizacije „Prvo penzionersko mikrokreditno društvo“ d.o.o., specijalizovano za davanje kredita penzionerima.

Mladen Milić, direktor Fonda PIO, ustupio je ovom zelenaškom društvu bazu podataka Fonda, što je krivično djelo.

Uz to, Fond skida kreditne rate penzinerima, koji su se zadužili kod Društva, a ne Banke, preko kojih primaju penzije.

2690 obustava
Prema pouzdanim podacima, samo u februaru mjesecu 2015. godine, Fond PIO izvršio je obustavu dijela penzije kod čak 2690 penzionera koji su se kreditno zadužili kod Tegeltijinog i Kajinog zelenaškog Društva.

To je ubjedljivo najveći broj obustava, čak pet puta veći od onog za firmu „Mihajlović“ iz Bijeljine, odnosno šest puta nego za firmu „Eurosplet“ Banjaluka.

Fond je za „Mihajlović“ izvršio nešto preko 500 obustava (vrijednost cca 33.000 KM), dok je za „Eurosplet“ izvršio nešto preko 400 obustava (vrijednost  25.000 KM).

Ukupan iznos koji je Fond skinuo od penzionera i prebacio na račun Tegeltijjinog i Kajinog Društva iznosi cca 280.000 Konvertibilnih maraka.

Fond Pio je očito inkasant dvojice lihvara.

Tegeltija otima novac i od mrtvih penzionera. Kada penzioner, koji je podigao kredit u Tegeltijinoj mikrokreditnoj organizaciji premine, a da nije vratio zaduženje, Tegeltija tada uzima novac od Fonda PIO, namijenjen za troškove pogreba.

Fond PIO RS isplaćuje familijama preminulih penzionera  naknadu za pogrebne troškove u visini od 500 KM. Ukoliko je preminuli ostao dužan Tegeltiji, Fond PIO isplaćuje 500 KM njegovoj mikrokreditnoj organizaciji, a ne porodici.

Zelenašenje
„Prvo penzionersko mikrokreditno društvo“ kreditira penzionere, dajući im male iznose od par hiljada KM, ali sa godišnjom kamatom 20% i više. Istovremeno, Društvo od Banaka i drugih firmi, na koje Tegeltija ima uticaj, uzima kredite sa sopstveno poslovanje, ali sa znatno nižom kamatom-do 7%.

Razlika u kamati od plasiranih sredstava u vidu kredita i pozajmljenog novca od banaka je čista dobit za Društvo. (Što ne reći Kriminalno koje čine Tegeltija, Milanović i ostali koji učestvuju u ovoj prljavoj raboti.).

Tako je u 2014. godini Društvo za pljačkanje penzionera imalo prihode od kamata po osnovu kredita i provizija po osnovu kredita (koje su dali penzionerima) u visini od 961.079 KM, dok su 300.370 KM dali za rashode po osnovu provizija i kredita (koje su digli od Banaka). Čista zarada na zelenašenju je 660.709 KM.

Neto dobit Društva u odnosu na kapital firme je nevjerovatnih 74,5%. I to u 2014. godini, jednoj od ekonomski najtežih u Republici Srpskoj.

Tokom 2014. godine eksplodirali su poslovi Društva, pa su dali kredita u visini od 3.981.913 KM, dva i po puta više nego 2013. kada su plasirali svega 1.529.488 KM.

„Prvo penzionersko mikrokreditno društvo“ samo je dokaz bezvremene gramzivosti Zorana Tegeltije i Mladena Milanovića Kaje.

Milanovićeva firma “MG Mind” eksplodirala je dolaskom Tegeltije na čelo Ministarstva finansija. Posjeduje ogroman broj milionski vrijednih nekretnina.

Međutim, Tegeltija i Kaja ne staju. Guljenje kože penzionerima samo je “kikiriki” spram poslova koje su, na račun Budžeta, uradili.

Tegeltija i Poresku stavio u Kajinu službu
Poreska uprava Republike Srpske, koja je pod Tegeltijinom kontrolom, kupila je u oktobru 2013. godine poslovni prostor za područni centar u Doboju. I to od firme "MG Mind" iz Mrkonjić Grada.

Poreska je prostor platila 2.247.841 KM, a ugovor je potpisan 4. oktobra 2013. godine.

Kupljeni prostor u Doboju ima dva sprata - prizemlje od 140,55 kvadratnih metara kupljeno je po cijeni od 3.700 KM po metru kvadratnom i poslovni prostor na drugom spratu od 751,22 metra kvadratna po cijeni od 2.300 KM za metar kvadratni. Poreska uprava je "MG Mindu" iznos od 2.247.841 marku platila 10. oktobra 2013. godine.

Saradnja Vlade RS sa kriminalcima
Vlada RS je prošle godine “MG Mind-u” dala posao od gotovo 10 miliona maraka.

Potpisana su dva ugovora: 16. juna 2014., a podrazumijevao je nadogradnju i čišćenje kanala u Dubici i vrijedan je 3.053.655,48 eura.

Drugi ugovor potpisan je istog dana i odnosi se na čišćenje kanala i popravak drvenog mosta u Srpcu i Brodu.

Stvarna vrijednost ovih radova je 1.896.521,53 eura, što znači da je MG MIND na dva posla zaradio 4.950.177,01 eura. Iza ovih odluka stoji, uzvan svake razumne sumnje, Zoran Tegeltija.

Svojim postupcima Vlada RS najdirektnije je dokazala da sarađuje sa kriminalcima koji peru novac. 

"MG Mind" je, prema presudama Suda BiH, preko dvije firme oprao ukupno šest miliona maraka. U presudi iz aprila 2011. godine navodi se da je ova firma u periodu od juna do septembra 2005. godine fiktivno prodala "Metaloradu" iz Brčkog robu u vrijednosti 5,6 miliona maraka i tako izbjegla plaćanje više od 800.000 maraka poreza. 

Vlasnici "Metalorada" Alan Kamberović i Haska Klopić osuđeni su na po tri i po godine zatvora zbog pranja novca, dok osnivač i direktor "MG Minda" Mladen Milanović nikada nije odgovarao za utaju poreza.