субота, 18. април 2015.

Otkud Špiriću Audi A7 od 197.000 KM?!

piše: Slobodan Vasković

Nikola Špirić još uvijek nije u pritvoru, što je iznenađenje i za njega i za njegove stranačke drugove. Špirić je na slobodi, samo zahvaljujući inertnosti Tužilaštva BiH, njihovom neradu. Ovaj visoki funkcioner SNSD-a počinio je brojne malverzacije i doprinio da Budžeti BiH i entiteta budu oštećeni za desetine i desetine miliona KM. Samo na malverzacijama sa šećerom, budžet BiH je oštećen za 60 miliona KM.

Krao je iz oba oka, rekao bi narod.

Zrno po zrno A7
Sam Špirić tvrdi drugačije i ističe da je sve stekao svojim radom i da je ogroman broj nekretnina koje posjeduje, od Banjaluke, preko Drvara i Beograda, pa do Beča zaradio „sa svojih deset prstiju“.
"Nisam ja, koji radim 31 godinu, čuvar tuđe imovine. Sva imovina je moja, a ako nađu nešto što nisam zaradio neka mi država oduzme", izjavio je Špirić 8. aprila ove godine.

Neophodno je, zaista, da Tužilaštvo BiH pod hitno nastavi rad na “slučaju Špirić” i javnosti prezentuje njegov “ručni rad”, kojim je “izvezao” bogatstvo dostojno Kreza.

Neophodno je i da Tužilaštvo BiH utvrdi na koji način je Špirić 2011. godine došao u posjed skupocjenog Audija A7, koji je platio fascinantnih 197.000 konvertibilnih maraka.

Neophodno je to zbog činjenice da je te godine izvršio snažan pritisak na Upravu za indirektno oporezivanje da banjalučkog tajkuna Gorana Marinkovića oslobodi plaćanja PDV-a u milionskoj vrijednosti.

Tužilaštvo bi moralo utvrditi da li je Špirićev privatni Audi A7, plaćen 197.000 KM, Marinkovićeva nagrada za obezbjeđivanje i omogućavanje utaje poreza? Kako niko ne bi Špirića optuživao da je bilo šta uzeo mimo zakona.  

Inspektori UIO su 2011. godine kontrolisali “Marinković commerce” doo Banjaluka i utvrdili dug za PDV u iznosu od 1.117.051 KM. Taj nalaz je poništen, a upućeni tvrde da je to učinjeno pod Špirićevim pritiskom.

Kakva koincidencija: Marinkoviću 2011. utajom ostalo 1.117.051 KM, a Špirić “kupio” A7 za 196.000 KM.

Čaušević: Marinković je plaćao Špirića
Bivši direktor UIO Kemal Čaušević izjavio je Tužilaštvu BiH da je Špirić stalno vršio pritisak na njega da vrši nezakonite radnje i omogućuje pogodnosti Marinkoviću.

Agencija “Patria” objavila je 2.03. ove godine dijelove iskaza Kemala Čauševića datog Tužilaštvu BiH: Odmah nakon imenovanja na poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara, Špirić je od Čauševića zatražio da Goranu Marinkoviću, odnosno njegovom preduzeću ''Marinković Comerc'', vrati porez od 500.000 KM.Akt Poreske uprave RS kojim se zahtijevao povrat PDV-a bio je nečitko potpisan i nije se vidjelo ko je njegov potpisnik,pa je Čaušević zadužio svog pomoćnika Dževada Nekića da provjeri o čemu se radi.

 - Vrlo brzo, možda poslije pola sata,nazvao me Špirić i verbalno me napao i stavio mi do znanja da nije zadovoljan mojim ponašanjem. Obratio mi se riječima:''Nisam to očekivao od tebe, lijepi moj direktore!''Bilo mi je jasno da nešto nije uredu, jer što bi se on brinuo o nečemu što je zakonito, a ukoliko je sve čisto, zašto bi bilo kome smetalo da se provjeri, naveo je Kemal Čaušević u svojoj izjavi.

Pola miliona je, priznao je, nakon Špirićeve intervencije vraćeno bez dodatnog problematizovanja firmi ''Marinković Comerc'' jer ''nije želio da remeti dobre odnose sa premijerom''.

- To je osoba (Marinković, op.a.) koja ima specijalan odnos sa Nikolom Špirićem i Špirić mu koristeći svoj položaj konstantno pomaže.Marinković je bio predmetom naše istrage u isto vrijeme za praktično iste stvari kao poznati slučaj ''Čago'' (utaja poreza i pranje novca,op.a. ) u kojem je podignuta optužnica,  tvrdi Čaušević,objašnjavajući da je i u slučaju Marinković UIO podnijela izvještaj, ali da istraga nikada nije završena i provedena jer je ''bio zaštićen''. (Patria)

Uskoro ću objaviti detaljne informacije i dokumente o 500.000 KM koje pominje Čaušević, kao i način na koji su otete, a treba naglasiti da je UIO 31. marta ove godine naložila superkontrolu poslovanja firme “Marinković comercce”. I to u 2011. godini.

Špirićeva ljubav prema vozilima firme “Audi” je istrajna i konstantna: Prije A7 imao se i Q7
Još u junu 2009. godine SIPA je Tužilaštvu BiH podnijela krivičnu prijavu protiv Špirića (tadašnjeg predsjedavajućeg Savjeta ministara), zbog sumnje da je oštetio Budžet za cca 87.000 KM. I to prilikom nabavke Audija, u ovom slučaju Q7.

Iz originalnih računa je vidljivo da je filijala kompanije Brčko gas iz Donjeg Žabra automobil audi Q7 nabavila po cijeni od 133.233 KM, da bi ga isti dan, 17. oktobra prošle godine, Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH prodala za 219.900 KM. Postoje dakle, osnovi sumnje da je budžet državnih institucija oštećen za 86.667 KM.

Nakon ukazivanja na sumnjive navode oko nabavke automobila za potrebe predsjedavajućeg Vijeća ministara Nikole Špirića, Tužilaštvo BiH je početkom godine otvorilo istragu o cijelom slučaju te zatražilo i krajem januara izuzelo stenograme sa sjednica državne Vlade na kojim se govorilo o ovom pitanju. Kao rezultat dodatne istrage u cijelom slučaju je kompletiranje podataka i dostavljanje izvještaja Agencije SIPA protiv osam osoba Tužilaštvu BiH. (Oslobođenje 13.06.2009.)

Triler Q7
“Avaz” je 14.02.2011. objavio triler priču o Q7 i novim malverzacijama koje je počinio Špirić kako bi prikrio tragove prevare prilikom nabavke skupocjenog džipa.

Službeni "audi Q7", koji je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić kupio pod sumnjivim okolnostima, prepravljan je u jednoj banjalučkog radionici nakon što je Špiriću dojavljeno da će o spornoj transakciji biti otvorena istraga, a vozilo biti detaljno pregledano

"Akcija" u Njemačkoj
Dva sagovornika bliska SNSD-u "Avazu" su potvrdila da je vozilo prepravljano i "frizirano" kod autolimara kako bi bio stvoren dojam da je kupljeno s ful opremom, što je prikazano u fakturi. Ovaj "zahvat", svojstveniji automafiji nego prvom čovjeku izvršne vlasti u BiH, urađen je da se od istražitelja Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) sakriju tragovi koji upućuju na kriminal.

- Špirić je "audi" platio kao da ima ful opremu, ali je on kupljen kao osnovna verzija Q7. Dakle, cijena je bila skoro 90.000 KM manja od one koja je prikazana u fakturi. Kada je Špirić dobio informaciju da će njegov "audi" uskoro pregledati SIPA, uslijedila je prava akcija "napucavanja" vozila - pojašnjava naš sagovornik.

Budući da je trebalo žurno djelovati, a da na "tržištu" za ova vozila nije bilo luksuznih dodatnih dijelova, ekipa je poslata u Njemačku, gdje je kupljen slupani "audi Q7" s ful opremom! Luksuzni dijelovi sa havarisanog vozila skinuti su u jednoj autolimarskoj radnji te postavljeni na Špirićev Q7.

No, da bi apsurd bio potpun, Špirićevi majstori posao nisu odradili kako treba, pa je postavljeni "panorama" krov ubrzo pokazao nedostatke i sada, kako saznaje "Avaz", luksuzni terenac prokišnjava!?

Istraga još traje
SIPA je davno završila istragu o sumnjivoj nabavci ovog vozila, a predmet s krivičnom prijavom dostavila Tužilaštvu BiH, no nepoznato je jesu li istražiteljima bili poznati i ovi detalji. Kako je "Avazu" potvrđeno iz krovne pravosudne institucije, istraga je još u toku.

- Ovaj predmet je još aktivan i on je u radu - potvrdio je Boris Gruberšić, portparol Tužilaštva BiH.

U nekoliko navrata proteklih dana pokušali smo stupiti u kontakt sa Špirićem, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Oštećen državni budžet

Podsjećamo, afera u vezi sa sumnjivom kupovinom luksuznog terenca datira još s kraja 2008. godine, kada je vozilo nabavljeno. Mediji su izvještavali da je Špirićev "audi" najprije bio u vlasništvu firme "Brčko Gas" (kupila ga od "ASA Auta"), koja ga je poslije nekoliko dana, u oktobru 2008., prodala firmi "Transjug" iz Donjeg Žabara za 133.233 KM. Međutim, istog dana "Transjug" je sklopio ugovor s Vijećem ministara BiH o prodaji ovog vozila po cijeni od 219.900 KM, što jednostavnom računicom upućuje na to da je državni budžet oštećen za 86.667 KM. (Avaz/DEPO/a.k.)

Tužilaštvo BiH je predmet "Audi Q7" prebacilo Tužilaštvu Brčko Distrikta, što je učinjeno po nalogu Gorana Salihovića, glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Salihović i Špirić su izvanredni prijatelji, a predmet je završio u Brčkom, da bi bio "utopljen u Savi".