субота, 18. април 2015.

Vašingtonska slika - analiza

Piše: Slobodan Vasković

Na sajtu Vlade RS objavljen je tekst pod naslovom “Ministar finansija u Vašingtonu o mogućnostima investiranja”. A uz tekst i prigodna fotografija sa sastanka.

U tekstu je navedeno: Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija razgovarao je u Vašingtonu sa predstavnicima Investicionog fonda "Iton Vens" /Eaton Vance/ o mogućnostima za ulaganja u Republiku Srpsku i potencijalima koji mogu privući investitore, među kojima je i ovaj fond.
Sastanku je prisustvovao i šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.

Kada pogledate fotografiju uočite da delegaciju Vlade RS, sem pomenutog ministra Tegeltije, predstavljaju još i Dalibor Tomaš, Obrad Kesić i Mihajlo Đurđević, dok “predstavnike Iton Vensa” predstavlja jedna osoba.

Nepoznato je zbog čega je na sajtu Vlade RS ta predstavnica Fonda naslovljena u množini (predstavnici), osim ako to nije neki novi način persiranja u institucijama, preciziran pravilnikom koji je izradio privatni Tegeltijin fakultet PIM. Za šta je masno plaćen.

Očito je da je delegacija Vlade RS vrlo hladno dočekana u “Iton Vensu”, jer su ih poslužili kafom “za ponijeti”, a Kesić je pio vodu iz flašice, jer mu nije data čak ni plastična čaša.

Sve djeluje kao malo bolje opremljena čekaonica u psihijatrijskoj ambulanti, a “predstavnici Fonda”, koji su u stvari jednina, kao sekretarica.

Što se tiče Fonda, njihova "delegacija” je očito bila na nivou početnika.

Sagledajmo delegaciju Vlade RS.

U njoj je Kesić, nehljebović i propali lobista, koji već deceniju živi na našoj grbači u Vašingtonu. Za tu deceniju Milorad Dodik, za kojeg Kesić lobira, postao je persona non grata. A bio je “dašak vjetra” do Kesićevog lobističkog pohoda.

Na slici je i Dalibor Tomaš, pomoćnik ministra finansija, koji je sa Tegeltijine desne strane. Tomaš je znalac i moralan funkcioner, ali šta vrijedi kada je uposlen u mehanizmu neznalica, sjecikesa i prevaranata.

Na fotografiji je i Mihajlo Đurđević, savjetnik ministra Tegeltije.

Mihajlo je sin Miše Đurđevića, suvlasnika firme “Venera” (drugi suvlasnik je Savo Antonić).

“Venera” je kreditirala „Prvo penzionersko mikrokreditno društvo“ sa 400.000 KM.

Vlasnici “Prvog penzionerskog (lihvarskog) društva” su Zoran Tegeltija i Mladen Milanović Kaja.

U Izvještaju o radu JP „Robne rezerve RS“ u periodu od 15.05.-31.05. 2014. godine, kada su se desile hiljadugodišnje poplave, navedeno je da su Robne rezerve od firme “Venera” nabavile robe u vrijednosti od 319.620 KM (objavio sam taj Izvještaj 09.06.2014.). Sve ostale nabavke od drugih firmi su manjeg obima.

Sva plaćanja Robnim rezervama odobrava lično Tegeltija.

Valjda je jasno kako je i zašto Đurđević junior zaslužio mjesto savjetnika ministra finansija.

I da ne zaboravim, na slici nema Željke Cvijanović. Nije bilo vše kafe “za ponijeti”, pa je nisu ni pustili u čekaonicu. Ah da, sudeći prema njenoj izjavi u Vašingtonu su doživjeli potop u pregovorima sa MMF-om.