четвртак, 16. април 2015.

Strane banke podržavaju domaće tajkune koji se nalaze na crnoj listi Svjetske banke

piše: Slobodan Vasković

Mladen Milanović Kaja, osovina Mrkonjićkog klana, ima snažnu podršku “UniCredit” banke, iako se nalazi na crnoj listi Svjetske banke, zbog nezakonitosti koje su uočene u njegovom načinu poslovanja. I iako su njegove firme u pravosnažnim presudama Suda BiH označene kao subjekti preko kojih je opran veliki novac.

“UniCredit” banka je, uprkos navedenim činjenicama, jedan od najvećih kreditora Milanovićevih firmi, i plasirali su preko 40 miliona KM u njih.

Na upit zbog čega su plasirali tolika sredstva u firme koje su na crnoj listi Svjetske banke i za koje je poznato da se preko njih pere novac, iz “UniCredit” su odgovorili:
“Primjenjujući zakonsku obavezu poštovanja bankarske tajne i u skladu sa poslovnom politikom banke, nismo u mogućnosti komentarisati, niti iznositi informacije iz domena poslovnog odnosa banke i klijenta”.

“Putevi RS” u službi “Mrkonjić puteva”
Očekivan odgovor, kao što nije bilo neočekivano da pomenuta finansijska institucija ulaže u Milanovićeve firme. Razlog je jednostavan: ta sredstva su dobro uložena i njihov povrat je siguran, jer Zoran Tegeltija, ministar finansija, garantuje Milanovićevim firmama poslove sa Budžetom RS.

Preciznije, favorizuje ih u odnosu na druge firme, o čemu svjedoči i podatak da je u 2014. godini Milanovićevim firmama samo iz “Puteva RS” isplaćeno 34 miliona KM. To je gotovo polovina ukupnih izdataka te firme za prošlu godinu, koji su iznosili 79 miliona KM.    

“Sve ostale putarske firme se guše, njima se duguju milionska sredstva za izvršene radove, a Kajinim je sve isplaćeno do poslednjeg pfeninga za prošlu godinu”, potvrdili su mi izvori iz “Puteva RS”.

Ovo je samo jedan od brojnih poslova kojima se bave Milanovićeve firme, i na osnovu kojeg je jasnije zašto se “Uni Credit” banka odlučila za plasmane firmama sa crne liste. Poslova u kojima zarađuje “UniCredit”, Milanović, tegeltija, a na gubitku je Budžet RS. I firme koje Tegeltija guši zbog Milanovićevih. Jedna od tih koje se guše je i “Niskogradnja” Ljube Ćubića, nekadašnjeg tajkunskog miljenika Režima. Ova informacija više nego dovoljno svjedoči o tome do koje mjere je Tegeltija ojačao i proširio svoje poslove i uticaj.  

Tegeltija je, zbog njihovog pozitivnog odnosa prema Milanovićevim firmama, dao brojne druge pogodnosti “UniCredit” banci u poslovima sa Republikom Srpskom.

Njegov glavni agent u toj finansijskoj instituciji je Siniša Adžić, izvršni direktor.

Finansijska istraga tokova novca na relaciji Budžet RS-UniCredit-Milanovićeve firme-Budžet RS (Tegeltija - Adžić - Milanović) izvjesno bi dala vrlo, najblaže rečeno, kontroverzne rezultate i pokazala da je tu najviše “burazerske ekonomije”, a najmanje zdravog poslovanja.  

Desetine miliona iz Budžeta
Tako je, primjera radi, Tegeltija posredovao u kreditnom zaduženju Milanovićeve firme preko “Uni Credit” banke u  iznosu od 20 miliona KM radi kupovine banjalučke Tržnice.

Na sjednicama Vlade RS Tegeltija zdušno pomaže “MG Mindu”; On je njihov advokat i to se više i ne krije. U tome je u potpunosti transparentan.


Tegeltija je, da podsjetim, naložio Poreskoj upravi da 2013. godine za 2.247.841 KM kupi zgradu u Doboju od kompanije “MG Mind”.

Vlada RS je odlučila istoj firmi dati posao od gotovo 10 miliona maraka, pa je lani potpisala dva ugovora sa ovom kompanijom, u okviru projekta hitne pomoći i zaštite od poplava, koji se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke u iznosu od 55 miliona eura (faza 1) i 19 miliona eura (faza 2).

Sve aktivnosti u vezi sa doznakom kreditnih sredstava od međunarodsnih institucija, zarad sanacije šteta od poplava, na sjednicama Vlade RS predlaže Tegeltija. On odlučuje o plasmanima sredstava, a protežira “MG Mind”.

Prvi ugovor sa “MG Mindom” potpisan je 16. juna 2014. godine i odnosi se na  nadogradnju i čišćenje kanala u Dubici i vrijedan je 3.053.655,48 eura.

Drugi ugovor potpisan je istog dana i odnosi se na čišćenje glavnih lateralnih kanala i popravak drvenog mosta u Srpcu i Brodu. Vrijednost ovih radova je 1.896.521,53 eura, što znači da je “MG Mind” na ova dva posla zaradio 4.950.177,01 eura, što je najveći iznos koji je dobio neki izvođač radova u ovom projektu.

Tegeltija je ugradio Milanovićeve firme  i u poslove koji se finansiraju preko Fonda solidarnosti (ukupno prikupljeno cca 107 miliona KM). (nastaviće se)

Dodatak: Pitanja “UniCredit” banci i njihovi odgovori
Poštovani, 
vaša cijenjena banka  je firmama u vlasništvu Mladena Milanovića Kaje dala kredite u visini od nekoliko desetina miliona maraka. Preciznije, u ovom trenutku njegove obaveze prema vašoj banci iznose oko 40 miliona konvetibilnih maraka. 

S obzirom na činjenicu da je Svjetska banka stavila embargo na poslovanje sa firmama u vlasništvu Milanovića (MG Mind i Mrkonjić putevi), kao i da se u pravosnažnim presudama Suda BiH, koje se odnose na pranje novca, pominju i navedene firme kao subjekti putem kojih je to činjeno, molim vas da mi odgovorite na sledeća pitanja:

1. Da li je poslovna politika vaše banke da odobrava desetine miliona maraka kredita firmama čija je sumnjiva reputacija dokazana?
2. Da li je na vašu banku vršio pritisak Zoran Tegeltija, ministar finansija RS, da odobrite kredite pomenutim subjektima, a sve zbog činjenice da vaša banka ima izuzetno aktivne poslovne odnose sa Vladom RS/Ministarstvom finansija RS?
3. Da li je vraćanje kredita vašoj banci Milanović garantovao poslovima dogovorenim sa Vladom RS i ostalim entitetskim institucijama?
UniCredit Bank a.d. Banja Luka
Marije Bursać 7
 78 000 Banja Luka
Poštovani,
uvažavajući i poštujući vaš rad i novinarsku profesiju kojom se bavite, u nastavku vam dostavljamo odgovor na vaš upit:
Istovremeno, želimo istaknuti da UniCredit Bank Banja Luka posluje strogo u skladu sa svim zakonima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, primjenjujući najviše međunarodne standarde bankarskog poslovanja.

S poštovanjem,
UniCredit Bank a.d. Banja Luka