петак, 17. април 2015.

Vlada RS servis mrkonjićkog kriminalnog klana

piše: Slobodan Vasković

Vlada Republike Srpske servis je tajkuna već deset godina, a nerijetko je i Narodna skupština RS u njihovoj funkciji.
Proteklu deceniju doneseno je niz zakonskih akata po nalogu tajkunske oligarhije, često i neustavnih, a cilj je uvijek bio samo jedan: Tajkuni urade posao, dokopaju se željenog plijena, a nakon toga šteta se plaća iz Budžeta.

Vremenom je alavost tajkuna i njihovih ličnih ministara poprimila šokantne razmjere i ne prezaju da kradu u svakom segment svog poslovanja, sve uz odobrenje izvršne vlasti. Jednostavnije rečeno, Vlada RS je nadležni orgam za kriminalne aktivnosti tajkuna.

Trenutno najpopularniji kriminalac velikog kalibra u Režimu je Mladen Milanović Kaja.

Zbog njega je Vlada RS odlučila da je rudarstvo i vađenje šljunka i kamena.
A sve kako Milanović i njegove firme, koje su praonice para, ne bi plaćali putarinu. Iako ima poslove sa Budžetom RS vrijedne desetine miliona KM, Milanović pljačka isti taj Budžet svakodnevno i na svakom poslu. Krenimo redom.

Vlada RS svake godine firmama odobrava određenu količinu dizel goriva, koje je oslobođeno od plaćanja putarine. Uslov za to je da firma gorivo utroši/koristi u oblasti rudarstva.

Članom 36. stav 1. Zakona o akcizama u BiH („Službeni glasnik BiH“, broj: 49/09) propisano je oslobađanje od plaćanja putarine na dizel gorivo koje koriste rudnici i termoelektrane u procesu proizvodnje, u količini koju na prijedlog Vlade Republike Srpske odobri Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje. Članom 60. stav 2. Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama u BiH („Službeni glasnik BiH“, broj: 50/09) propisano je da Upravni odbor UIO odobrava tražene količine najkasnije do 31.10. tekuće godine za narednu godinu.

Na stranici Uprave za indirektno oporezivanje sve je precizno pojašnjeno: “Putarina se plaća u iznosu od 0,15 KM po jednom litru proizvoda za puteve i 0,10 KM za izgradnju autoputeva.
Putarina se ne plaća na dizel-gorivo koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica (za pogon šinskih vozila), u količini koju odobri Upravni odbor na prijedlog vlada entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine”. 
 
Iz ovih uslova jasno je da samo preduzeća iz oblasti rudarstva i elektroprivrede (termoelektrane) imaju pravo na oslobađanje od plaćanja putarine na dizel gorivo.

Međutim, Vlada RS ne haje za zakon i od plaćanja putarina oslobađa i Mladena Milanovića Kaju. Naravno, na prijedlog Zorana Tegeltije, ministra finansija.

“MG Mind” se samo obrati Vladi RS sa zahtjevom i naznači da će “u procesu proizvodnje rude utrošiti određenu količinu dizel goriva”. Vlada RS to po automatizmu odobrava i u ime RS tražio od UIO da se MG Mind oslobodi od plaćanja putarine. Niko ne provjerava činjenice koje MG Mind navodi. Niti podatak da se stalno, iz godine u godinu, povećava količina goriva koja podliježe oslobađanju od plaćanja akcize.

Tako je MG Mind planiranu proizvodnju, u periodu 01.01.2012.-31.12.2012. godine, opredijelio na količini od 120.000 m3 čvrste stjenske mase, a u 2013, 161..000 m3.

Da bi se ostvarila ta proizvodnja neophodno je utrošiti 301.850 litara dizel goriva u 2012., odnosno u 2013. godini 385.921 litara dizel goriva, navodi se u zahtjevu “MG Minda”. Vlada RS na prijedlog resornog ministarstva procijeni da je zahtjev osnovan i odbori traženu apstraktnu količinu mogućeg utroška dizel goriva koju traži to preduzeće.

Količine “izvađene rude” nikada se ne provjeravaju, već se navodi iz zahtjeva uzimaju kao relevantni/istiniti. Nakon toga upućuje se inicijativa prema UIO BiH. A zna se ko sjedi u UO UIO BiH i ko obezbijeđuje prohodnost ovakvih poslovnih olakšica: Zoran Tegeltija i Nikola Špirić.

Kada se saberu dvije pomenute godine, račun kaže da je MG Mind utrošio na “vađenje rude” 697.771 litar goriva. Kako MG Mind zaista ne vadi rudu, već je riječ o kriminalnom aktu, račun dalje kaže da je samo na ovom posliću Milanović oštetio Budžete za 171.942,75 KM. To je za 2012. i 2013. godinu, a sa 2014.-om šteta je preko 250.000 KM.

Istovremeno, “MG Mind” je i korisnik koncesije na više lokaliteta: Kamenolom „Ljubić“ Prnjavor, sa kojeg se eksploatiše kamen za izgradnju autoputa Prnjavor Doboj. Ima koncesiju i za “Čađavica”, u Ribniku, za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena krečnjaka...

Kada je Milanović u pitanju sve na Vladi RS ide ekspresno: Na tri sjednice Vlade RS odobrene su koncesije po hitnom postupku, bez raspisivanja javnog tendera, a na zahtjev MG Minda.

Paradoks je da je aktima Vlade RS naznačeno kako je za ovu koncesiju obezbijeđena saglasnost Opštine (Ribnik) . Saglasnost je dao službenik opštine - načelnik odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti, ali ne i  Skupština opštine. Potpuno nezakonito, ali koga briga.

“MG Mind” ima vrhunsku prohodnost u insitutucijama RS i na nižim nivoima vlasti. Firma lokalnog karaktera je, zahvaljujući Tegeltiji, postala jedna od najjačih republičkih tajkunskih konglomerata.

Interesantno je da je “MG Mind” potpuno istisnuo “Niskogradnju” Ljube Ćubića. Ćubić je “igrač” Milorada Dodika. Lako je zaključiti da je skup Tegeltija/Milanović/MG Mind mnogo jači od skupa Dodik/Ćubić.
Preciznije, Tegeltijino tajkunsko carstvo u ovom trenutku moćnije je i finansijski i u nekretninama od Dodikovog. U ovoj ravni treba posmatrati i politička razigravanja koja će uskoro uslijediti unutar SNSD-a. (nastaviće se)