понедељак, 27. април 2015.

Tegeltija&UniCredit&Kaja: Enormno zaduživanje RS zbog finansiranja privatnih prljavih poslova

piše: Slobodan Vasković

Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vladi RS, agent je interesa “UniCredit” banke i njihova najisplativija investicija. A i on je iz ove nezakonite simbioze izvrsno zaradio. Milione.

Zahvaljujući pogodnostima u poslovanju koje im je dao Tegeltija, “UniCredit” banka je prošlu godinu završila sa 17.450.000 KM dobiti, što je 60,6 puta više nego prije četiri godine, kada je ta Banka zaradila samo 293.000 KM.

Treba imati u vidu da je Tegeltija upravo ove četiri godine ministar finansija, što dodatno svjedoči o čvrstoj sprezi sa pomenutom Bankom.

“UniCredit” banka je Tegeltijin protekcionizam nagradila sa 40 miliona KM kredita firmama Mladena Milanovića Kaje, tajkuna, koji je na crnoj listi Svjetske banke zbog prevara. Milanović je vlasnik kriminalnioh firmi “MG Mind” i “Mrkonjićputevi”, koje se dovode u vezu sa pranjem novca i to pravosnažnim sudskim presudama Suda BiH.

Bonusi
Sem miliona, bilo je i bonusa za Tegeltiju.

Tako je “UniCredit” banka protekle tri godine Zoranu Tegeltiji obezbjeđivala VIP mjesta na finalima Lige šampiona u fudbalu. Tegeltija je na destinacije putovao privatnim avionom, koji je, takođe, platila Banka.

“UniCredit” nije htjela odgovoriti na pitanja u vezi sa ovom korpucionaškom aferom i potkupljivanjem ministra finansija preskupim poklonima.

U svakoj drugoj zemlji, ministar finansija koji javno bude potpkupljen, što jeste ovdje slučaj, bio bi ne samo smijenjen, već i natjeran da se izvini javnosti, al ii da  vrati novac. Međutim, u RS takva praksa ne postoji, jer je riječ o privatnoj državi, čiji dobar dio kontroliše Tegeltija preko Mrkonjićkog kriminalnog klana.

Banci je bilo smiješno platiti ova Tegeltijina putovanja i ukovati ga u svjetsku elitu preko naših leđa, jer im je omogućio enormnu dobit od poslova sa Republikom Srpskom.

Tegeltija omogućio otpuštanje radnika
Enormna dobit Banke nastala je kreditiranjem države i njenih poslova i to bez tendera. U tim kreditima nema rizika, a povrat je siguran.

U poslednje tri godine eksplodirali su plasmani Republici Srpskoj i njenim institucijama, koji danas dostižu gotovo nevjerovatnih 300 miliona KM.

Ako je prosječna kamata oko 6%, sasvim je jasno kako je “UniCredit” banka Banjaluka, na kraju 2014. godine, ostvarila dobit od 17.450.000 KM.

Ta dobit nastala je kreditiranjem države i njenih poslova i to bez tendera. U tim kreditima nema rizika, a povrat je siguran.

Ono što je zaista kriminalno, jeste podatak da je Tegeltija omogućavajući “UniCredit” banci ove pogodnosti, istovremeno toj finansijskoj instituciji omogućio otpuštanje radnika.

“UniCredit” banka je otpustila na desetine zaposlenih u RS i zatvorila nekoliko poslovnica. Tako su skinuli još oko 6 miliona troškova.

Milioni zarade bez ikakvog rizika
O čemu se radi? Zbog plasmana državi nemaju dodatne troškove, jer im ne trebaju novi ljudi. Povrat novca od države je siguran.

Na primjer, ako plasiraju kredite za 15 firmi treba im bar jedan novi radnik; Ili na svakih 300 partija kredita građanima opet treba jedan radnik.

Istovremeno, kada državi plasiraju kredit (recimo odjednom 100 miliona), ne treba im niti jedan jedini novi radnik, jer se rate skidaju automatski iz Trezora RS. Operativnih troškova uopšte nema.

Nije tu kraj pogodnostima kreditiranja države.

Ukoliko Banka, recimo, plasira 100 miliona KM u privredu ili građanima, treba im minimalno dodatnih 12 miliona KM kapitala da bi se ispoštovao zakon; Ponder za potreban kapital na tih 100 miliona privredi ili građanima je 12%, a za državu taj ponder je 0%.

Satiranje privrede
To znači da Banka ne treba ubaciti niti jednu KM kapitala. Dodatna šteta je da na na taj način prestaje njihov interes da podržavaju projekte koji su rizičniji od plasmana državi, a koji su, sa druge strane, od izuzetnog značaja za ekonomski razvoj RS, jer se sa njima povećava broj zaposlenih, nivo proizvodnje, obim prometa privrede, konkurentnost…

Istovremeno,  plasmanima budžetu povećava se samo zaduženost države po visokim, komercijalnim kamatama i ne otvaraju se nova radna mjesta.

Ukratko, “UniCredit” banka nije dala nikakvu podršku ekonomskom razvoju/zaposljavanju u RS, a dobila je povlašten položaj zbog toga što su kreditirali private poslove Tegeltijinog tajkuna Mladena Milanovića Kaje.

Jednostavnije rečeno, Tegeltija je enormno zadužio Republiku Srpsku (300 miliona), kako bi dobio pogodnosti od UniCredit banke za svoje private poslove. I uradio ih je maksimalno.

Iznajmljivanje prostora
Veze između “UniCredit” banke, Tegeltije i Milanovića su višestruke. Od Milanovića je Banka iznajmila nekoliko poslovnih prostora, u kojima ima poslovnice, pa i na taj način finansijski pomaže ovog kriminalca.

Prije nekoliko mjeseci, čelnici banjalučke “uniCredit” banke omogućili su sastanak potpredsjednika “UnuCredit” grupe sa Mladenom Milanovićem Kajom i to u Milanu.

Zaista je daleko dogurao nekadašnji taksista i švercer na sitno!

A i vrh “UniCredit” banke čim se sastaje sa takvim ološem!

Dodatak: “UniCredit” bez odgovora
Poštovani,
vaša cijenjena banka je proteklih godina u nekoliko navrata finansirala odlaske Zorana Tegeltije na finale Lige šampiona u fudbalu. Tegeltija je na ta putovanja išao privatnim avionom, koji je plaćala banka.

S obzirom na navedeno, molim Vas da mi odgovorite na sledeća pitanja:
- Da li je uobičajeno da Vaša banka ministre finansija vodi na takve događaje o svom trošku?
- Da li je Vaša kuća, zbog takvog prijateljskog odnosa spram ministra finansija u Vladi RS, dobila neke pogodnosti u poslovanju sa institucijama Republike Srpske?
- Koliko je Vaša kuća platila za putovanja g. Tegeltije na pomenute događaje i smatrate li ta ulaganja isplativom investicijom?
 - Da li ste finansirali odlazak i drugih osoba/funkcionera iz RS na finale Lige sampiona?

Vaša kuća je Mladena Milanovića Kaju, vlasnika firmi "MG Mind" i "Mrkonjićputevi", prema mojim saznanjima, nedavno ugostila na način da mu je organizovala sastanak sa potpredsjednikom UniCredit grupe. 
S obzirom da se narečeni nalazi na crnoj listi Svjetske banke zbog nezakonitosti u poslovanju, molim Vas da mi odgovorite da li je uobičajena poslovna politika Vaše kuće da takve osobe ugošćuju najznačajniji funkcioneri Grupe? 
Molim Vas da mi odgovorite i na sledeće pitanje:
- Koliko poslovnih prostora u RS je UniCredit banka iznajmila od firmi koje su u vlasništvu Milanovića?
Molim Vas da mi na ova pitanja, zbog objektivnog informisanja javnosti, odgovorite najkasnije do četvrka 23.04. o.g.
S postovanjem, Slobodan Vaskovic novinar/bloger