петак, 24. април 2015.

Magbet iz SNSD-a

piše: Slobodan Vasković

„Magbet“ je omiljeni komad Igora Radojičića.

U tom komadu Vilijama Šekspira se, pojednostavljeno, svi pobiju prije trijumfalnog završetka i dolaska Novog Kralja.

U Radojičićevoj verziji „Magbeta“, tek smo kod zapleta; Završetak neće biti trijumfalan, kad god da se desi.

Igor Radojičić je centralna figura Sabora SNSD-a, na kojem će „Magbet“ ponovo biti krunisan za „Kralja“. Radojičić je, uprkos toj činjenici, ključna ličnost Sabora, bez obzira da li došao ili ne došao na „Bojno polje“ u Istočnom Sarajevu.

Sama činjenica da se više piše, priča i polemiše o njegovom (ne)dolasku, nego o reizboru Milorada Dodika za predsjednika stranke, poražavajuća je po „Magbeta“ i siguran je znak velikog pada uticaja nekada neprikosnovenog apsolutiste.

Ukoliko Radojičić ne dođe na Sabor, najznačajniji stranački skup SNSD-a ličiće na Komemoraciju.

U stvari, predstojeći sabor SNSD-a i jeste Komemoracija, a Radojičićev (ne)dolazak samo će označiti intenzitet crnine, koju svi nose i, naravno, da li je i sam Radojičić odlučio da bude učesnik kolektivnog samoubistva.

Sukob između Dodika i Radojičića je koncepcijski: Dodik smatra da ništa ne treba mijenjati u načinu djelovanja stranke - od politika do ljudi; Radojičić je ubjeđenja da sve treba mijenjati u načinu funkcionisanja SNSD-a - i politike i ljude.

Osim promjene politika, Radojičić zahtijeva i izgon Slavka Mitrovića, Željke Cvijanović, Zorana Tegeltije, Zorana Stevanovića i Dušana Petrovića.

Radojičić, de fakto, traži totalnu rekonstrukciju i jedan potpuno drugačiji SNSD.

Paradoks je, ali Radojičić svojim zahtjevima pruža Dodiku slamku spasa.

Istina je da u takvom raspletu Dodik iz pozicije Apsolutiste prelazi u poziciju Figure, ali je istina i da dosadašnjom politikom i kadrovskim rješenjima Dodik ide ravno u ambis. I već je u njega gotov skroz propao. I nema šanse da taj pad zaustavi. Niti da ga uspori.

Radojičićeva varijanta nudi Figuri šansu, istina vrlo malu, za kakav takav opstanak; Radojičić je čak pokazao i poštovanje prema Dodiku, jer nije tražio njegovu smjenu; Dodikovo odbijanje Radojičićevih zahtjeva sigurna je politička smrt i definitivni raspad SNSD-a.

Dodik, intimno, zna da je Radojičić u pravu, ali nema snage da bilo šta promijeni. Dodik više nema snage ni za manje zahvate, a kamoli onaj kakav traži Radojičić. I tu je kvaka, a ne u njegovoj silovitosti.

Dodik se nada čudu, koje se neće desiti. Čudo je, samo po sebi, da je još uvijek na vlasti, čemu ima zahvaliti inertnoj, samozadovoljnoj, samodopadnoj i samouškopljenoj opoziciji. Ali, taj opstanak na vlasti nije nikakva slamka spasa, već zadnja faza truljenja.

U cijeloj ovoj priči bitna je i „psihologija novca“. Dodik oduvijek ima kardinalno lošu naviku da telefonom poziva odgovorne i nalaže im gdje će i koliko novca prebaciti. Ta njegova loša navika u proteklih deset godina, pretvorila se u politiku, njen glavni tok, koji je smrvio sve resurse Republike Srspke. I doveo narod u beznađe.

I „psihologija novca“ je prepreka Dodiku da izađe u susret Radojičićevim zahtjevima.  

Zoran Tegeltija, ministar finansija, koji je arhetip svega onoga protiv čega je ustao Radojičić u SNSD-u i čiji izgon traži, uvijek ima „na zalihama“ nekoliko miliona, koje prosleđuje po Dodikovim željama. I javno o tome svjedoči.

Radojičić ne raspolaže nikakvim novcem, a i da raspolaže, vrlo teško je vjerovati da bi funkcionisao „po pozivu“.

Pitanje je šta bi donio Radojičićev dolazak na Sabor?

Ništa, sem odgovora da li je Radojičić suicidan ili ne. Što bi se pokazalo kroz njegov (ne)istup. Ukoliko bi došao i ćutao (javno se pomirio), politički bi se samosahranio. Ukoliko bi došao i iznio javno šta misli, unutar SNSD-a ne bi ništa promijenio i prisilio bi ih da ga izbace iz stranke.

Neodlazak na Sabor znači svijest o nemogućnosti promjene SNSD-a, što bi  ujedno bila i najteža kritika stranke i njenog rada. Takav rasplet trenutno je Magbetova najveća paranoja. I najveći strah.

Magbet već odavno zbog straha ne može da zaspi, jer je ostvario san kojim je ubio sve ostale snove!

SNSD-ov Magbet će u političkom smislu zavšiti kao i Šekspirov.

Kozmetičke promjene, koje se najavljuju, i donošenje nekoliko deklaracija na Saboru neće promijeniti niti poremetiti već formiranu pogrebnu kolonu SNSD-a.