среда, 22. април 2015.

RTRS-ova Zona najcrnjeg mraka

 
piše: Slobodan Vasković


Draško Milinović
Milorad Dodik izgubio je sve konce i ne kontroliše više gotovo ništa u Republici Srpskoj. Brojne grupacije otrgle su mu se kontroli i rade isključivo za svoj interes, a Dodika još uvijek samo prividno podržavaju, čekajući pogodan treutak da se okrenu protiv njega i prodaju ga kako bi zaštitili oteto.

Jedna od tih brojnih grupacija je i ona koja namjerava iskoristiti proces digitalizacije Javnih servisa, kako bi preko RTRS-a izvukli milione maraka, ali i kako bi ovu TV kuću, enormno je zadužujući, doveli u potpuno podređen položaj spram nekoliko lica, koja se kriju iza firme „Zona Dasto-Semtel“ doo Bijeljina.

Ključne osobe u ovom prljavom poslu, koji će imati tragične posljedice po Republiku Srpsku, su Draško Milinović, generalni direktor RTRS, direktor Media centra RTRS-a Siniša Ninković i Saša Risović, direktor privatne firme „Zona“. Risović je do prije nekoliko godina bio uposlenik RTRS.

Zona - vlasnici
Pogledajmo sada vlasničku strukturu firme „Zona“.

Osnivači su Zoran Davčev iz Bijeljine, firma „Igmin MM“ iz Modriče i firma „Fortel“ iz Banjaluke.

Ugovoreni kapital je 1.007.900 KM, od čega je Davčev uplatio 30% (302.370 KM), dok su „Igmin MM“ i „Fortel“ vlasnici po 35% kapitala (uplatili po 352.765 KM).

Direktor „Zone“ je Saša Risović, nekadašnji uposlenik RTRS.

Isti taj Risović je i jedan od osnivača firme “Fortel”, koja je osnivač/suvlasnik firme “Zona”. Znači da je Risović i suvlasnik i direktor “Zone”.

Fortel
Imena drugih osnivača “Fortela” čine cijelu priču veoma interesantnom.

Uz Risovića, osnivači “Fortela” su Zoran Balaban i Siniša Ninković.

Ninković je direktor Media centra RTRS-a. I tehnički direktor “Zone”.

Saša Risović
Znači, i Ninković je, preko “Fortela” suvlasnik “Zone” sa kojom posluje RTRS, što je klasični sukob interesa. Ali, namjanja bi šteta bila da je samo sukob interesa u pitanju. Prema svim raspoloživim podacima, navedeni rade na uništenju dijelova RTRS-a, kako bi “Zona” preuzela najvitalniji dio (o tome opširnije narednih dana).

Uz Risovića i Ninkovića, treći suvlasnik “Fortela” je Zoran Balaban, koji se obogatio na poslovima sa “Putevima RS”.

Osnivački ulog “Fortela” je 2.100 KM, od čega je Risović vlasnik 25% (525 KM), Ninković 25% (525 KM) i Balaban 50% (1050 KM). (Svi dokumenti su u mom posjedu).  Direktor “Fortela” je Zoran Balaban.

Mišić i Cvjetinović
Treći suvlasnik “Zone” je firma “Igmin MM” iz Modriče.

Vlasnik ove firme je Milan Mišić iz Beograda, a direktor je Milan Radovanović. Osnivački ulog firme je 5.000 KM. 

“Igmin MM” ima poslovnicu i u Beogradu, gdje je direktor Miroslav Konstandinović.

“Igmin MM” ima i poslovnu jedinicu “Monogram” u Banjaluci. Riječ je o elitnom restoranu, koji je svojevremeno otvorio Zdravko Cvjetinović, bivši direktor Carina u Upravi za indirektno oporezivanje. Cvjetinović je tada bio visoki funkcioner SNSD, a uhapšen je 18. juna 2014. godine u akciji “Pandora”, zajedno sa Kemalom Čauševićem. Uhapšeni su zbog sumnji da su oštetili državu za preko milijardu KM.

Cvjetinović ima vrlo bliske veze sa presuđenim narko dilerima, supružnicima Zlatom i Željkom Radovanović.

Cvjetinović je izvjesno suvlasnik “Monograma”, a moguće i “Igmina”, iako ga nema u papirima.

IT Centar
RTRS od “Zone iznajmljuje poslovni prostor u Bijeljini, u kojem se nalazi tamošnji IT Centar. Kirija je 69.000 KM, iako cijeli IT Centar (studio, kancelarije, hodnici) nema 150 m2.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nudio je RTRS-u svojevremeno besplatno prostor za IT Centar, ali je odbijen, kako bi se “Zoni” dao novac.

Cijela strategija Draška Milinovića, generalnog direktora RTRS-a i vlasnika „Zone“ je sledeća: RTRS hoće da „Zona“ bude mrežni operater, što bi „Zoni“ donijelo 10 miliona KM godišnje. (nastaviće se)

vezani tekst:  Upozorenje: Republika Srpska će ostati bez Javnog servisa; RTRS namjeravaju preuzeti Draško Milinović i grupacija koja stoji iza njega