уторак, 28. април 2015.

OSA dostavila informaciju o mogućem terorističkom napadu na policijske stanice, vojne i vjerske objekte i međunarodna predstavništva

piše: Slobodan Vasković

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH uputila je prošle sedmice Ministarstvu bezbjednosti BiH informaciju o mogućem terorističkom napadu u BiH.
Ministarstvo bezbjednosti je tu informaciju u petak, 24. aprila proslijedilo svim policijskim agencijama u BiH.

U informaciji se navodi:

„Obavještavamo vas da smo od partnerske službe dobili informaciju da zbog nedavnih hapšenja osoba porijeklom iz BiH, koji su planirali izvođenje terorističkih napada u Australiji, iz osvete može doći do izvođenja terorističkih napada negdje na podrčju BiH.

S tim u vezi, molimo vas da podignete stepen opreza u narednom periodu, a posebno kada su u pitanju međunarodna predstavništva, vjerski objekti, javna okupljališta, te vojni i policijski objekti.

Napominjemo da u ovom trenutku ne raspolažemo informacijama, koje bi ukazivale na konkretne napade“.

Gojko Vasić, direktor Policije RS, isti dan je obavijestio je članove Kolegijuma MUP-a RS o sadržaju ove informacije.

Iz informacije je vidljivo da su kao moguće mete napada označene i policijske stanice.

Nepoznato je da li je MUP RS podigao stepen bezbjednosti. To su učinili SIPA i Direkcija za koordinaciju rada policijskih tijela u BiH.   

Strane obavještajne službe su informaciju o mogućim terorističkim napadima u BiH, doveli u vezu sa nedavnim dešavanjima u Australiji.

Petoro australijskih tinejdžera uhapšeno je 18. aprila u Melburnu, pošto su osumnjičeni da su po ugledu na Islamsku državu planirali teroristički napad u Australiji.

Petorica osumnjičenih namjeravali su da izvrše teroristički napad 25. aprila prilikom obilježavanja Dana Anzak, Nacionalnog dana sjećanja na Australce, koji su poginuli u Prvom svjetskom ratu.

Potencijalna meta osumnjičenih bili su pripadnici policije.