петак, 3. април 2015.

Dodik u apatiji, Vlada u depresiji, Budžet u kanti za smeće

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik je pao u tešku apatiju, a Vlada Republike Srpske je u potpunoj depresiji. Para nema, a, kako stvari stoje, neće ih ni biti. Dodik je najbližim saradnicima saopštio da će u septembru biti kraj ove vlasti ako ne uspiju naći najmanje 200 miliona maraka.

Vlada Republike Srpske poslala je zahtjeve za kredit na adrese 20 stranih kreditora. Ni sa jedne nisu dobili nikakav odgovor, iako su za to prošli svi rokovi.

Ovo je težak udarac za premijerku Željku Cvijanović i ministra finansija Zorana Tegeltiju, koji su se nadali da će uspjeti da obezbijede kredit od najmanje 200 miliona maraka, što je, kako su smatrali, dovoljno da podmire minimum potreba budžetskih korisnika.

Da su u tome uspjeli, imali bi načina da rješavanje teških ekonomskih i finansijskih problema prebace u sledeću godinu i tako produže sebi "rok trajanja"..

Za razliku od njih dvoje, ekonomski stručnjaci smatraju da 200 miliona maraka nije dovoljno za minimalno funkcionisanje Republike Srpske, već da je za to potrebno 300 do 400 miliona maraka.

Dodatni udarac nadanjima Cvijanovićeve i Tegeltije nanijeli su Rusi, koji su vlastima RS saopštili da nema nikakve finansijske podrške u ovoj godini. Lično im je tu poruku prenio predsjednik Uprave Vnješekonom banke Vladimir Dmitrijev, koji je nedavno boravio u Banjaluci. On je tada Dodiku saopštio da Rusi imaju želju da pomognu, ali da to nije moguće u ovoj godini. Kao oblogu mu je stavio ček od 500 hiljada evra za obnovu škole u Šamcu.

Zaposleni u Vladi RS su u strahu da će uskoro ostati bez plata i za to najviše optužuju Željku Cvijanović i Zorana Tegeltiju. U Vladi RS su čak počeli da štede na papiru. Ali, prekasno. 

Plaća se ceh decenijskom rastrošnosti, pljački, otimačini....  

Moji izvori u Vladi RS smatraju da je počeo definitivan raspad sistema.
"Sve su lađe potonule", njihova je ocjena.