уторак, 7. април 2015.

UBKC Banjaluka: "Kapitalni projekat" i dalje blato

piše: Slobodan Vasković

Već mjesec dana ništa se ne radi na izgradnji Centralnog bloka Univerzitetske bolnice - KC Banjaluka.

„Najveće gradilište u Republici Srpskoj“, kako su ga pompezno nazvali u Režimu zvrji prazno, a na njemu se nalazi tek jedan bagerčić. Cijela situacija je komična, a kompletan KC, sem uvaženog poltrona Mirka Stanetića, direktora KC-a, zbija šale na račun „gužve“ na „gradilištu“.  

-      02.02.2015. – Zvanično je počela rekonstrukcija Centralnog medicinskog bloka KC rušenjem betonske konstrukcije Sjevernog krila (objavili svi mediji). Nije puštana Karmina Burana.
-       25.02.2015. Milorad Dodik obišao gradilište i dao vrlo optimistične izjave. “Cilj je da se dobije najsavremenija zdravstvena ustanova u regionu, što će i ubuduće biti opredjeljenje Vlade RS. U oblasti zdravstva nikada nije dovoljno investiranja, a ono što želi Vlada Republike Srpske je da napravi najsavremenije institucije, a jedna od njih je i Univerzitetska bolnica Klinički centar Banjaluka. Srpska i sa ovim projektom, a u vrijeme globalne krize pokazuje sposobnost da vodi kapitalne projekte“, izjavio je Dodik.

Radovi na rušenju trajali su do 05.03.2015., nakon čega je sve stalo. Tada je  završeno rušenje nadzemnog dijela Sjevernog krila.

Od tada do danas nema nikakvih radova; Duže od mjesec dana niko ništa ne radi. A potrebno je da se iskopaju/sruše  dva podzemna sprata Sjevernog krila. Oni se nalaze na dubini od 11 metara i nužno ih je odsjeći od glavne zgrade i izmjestiti sve instalacije.

Na gradilištu je bila dugo nadležna inspekcija, našli su brojne zamjerke na račun obezbjedjenja gradilišta, ali je to sve "ispeglano" političkim pritiskom. Inspekcija nije razlog nerada.

Pravi razlog prekida radova je u činjenici da “Vamed” ništa ne plaća “GP Krajini”, podizvođaču radova za taj dio posla.

A zašto ne plaćaju niko ne zna?!

Veoma je to čudno, jer su nadležni istakli da su kreditna sredstva obezbjeđena.

Mogu biti dvije stvari: Ili su kreditna sredstva dovedena u pitanje ili se novac za izgradnju troši u neke druge svrhe?!!!

U Banjaluci su 30. septembra prošle godine ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor kompanije "Vamed" iz Beča Gerhard Rajter potpisali ugovor za rekonstrukciju i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka.


Obećano je da će RS za 42 mjeseca dobiti “najsavremeniju i najmoderniju bolnicu u regionu”, a ministar Bogdanić je precizirao da je ugovorom je predviđena rekonstukcija centralnog medicinskog bloka površine oko 41.000 kvadratnih metara i dogradnja 17.000 kvadratnih metara objekta sjevernog krila. Još je naveo da će biti i sve postojeće klinike i prostori - tri etaže koje do danas nikada nisu završene.

Bogdanić je tvrdio da je ovo “najznačajniji događaj u zdravstvu Republike Srpske u posljednjih pola vijeka”, ističući da će “kompletnom rekonstrukcijom i dogradnjom dobiti savremenu, respektabilnu zdravstvenu ustanovu koja će biti nosilac razvoja zdravstva Republike Srpske”.

Direktor Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić poručio je tada da se potpisivanjem ovog ugovora “ostvaruje san koji traje skoro 50 godina sa željom da se pod jedan krov stave sve službe, klinike i zavodi Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka”.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i Milorad Dodik, koji je rekao da će banjalučka  Univerzitetska bolnica postati jedna od najsavremenijih zdravstvenih ustanova u regionu.

“Nakon završetka ovog projekta imaćemo jedan od najsavremenijih zdravstvenih objekata u regionu, kao i najbolje metode liječenja”, istakao je tada Dodik.
On je tada naveo da će finansijske obaveze od 84 miliona evra bez PDV-a snositi Republika Srpska, a ne zdravstveni sistem.

Vezani tekst: Dosje Vamed