уторак, 21. април 2015.

„UniCredit“ banka finansira poslovanje kriminalaca iz „Farmlanda“

piše: Slobodan Vasković

„UniCredit“ banka razvila je maksimalno poslove sa firmama čije se poslovanje može, izvan svake razumne sumnje, smatrati nezakonitim. Kada je „Farmland“ u pitanju čak i veoma kriminalnim.

„Farmland“ je firma  koje posluju izvan zakona i koja je izvršila brojne prevare, a Dragan Vasiljević, njen vlasnik, nije prezao ni da građanima prodaje mlijeko i meso zaraženih životinja (vidi vezane tekstove).

“Farmland” je prije nekoliko godina dobio junice od Robnih rezervi RS, i trebalo je da vrati dug državi u vidu teladi. Nijedno nije isporučeno, a od 500 junica koje su mu poklonjene, prikazao je da je njih oko 100 uginulo.

Ostalo su prodali ili zadržali. Nikada nisu vratili 5.000 tona žitarica pozajmljenih iz Srbije 2010. godine, koje su čuvali za Robne reserve RS.
Te žitarice su prodali i umjesto da Vasiljević bude procesuiran, sve mu je oprošteno.
Iako su načinili milionsku štetu, Robne rezerve RS su “Farmlandu” obnovile ugovore.

I dalje dobijaju redovno premije za mlijeko, premda su dužnici prema JP Robne rezerve.

„Farmland“ je firma sa kojom „UniCredit“ vrlo rado posluje. I to na nezakonit način; Daju im pare koje im navodno duguje Ministarstvo poljoprivrede, a onda se „UniCredit“ banka naplaćuje iz Budžeta sa kamatom. Čisti kriminal.

“Ostale kratkoročne obaveze iskazane su u iznosu od 459.099 KM. Odnose se na obaveze po osnovu zaključenih ugovora o cesiji između korisnika podsticajnih sredstava premije za mlijeko za mjesece oktobar, novembar i decembar 2014. g., preduzeća Farmland Nova Topola, UniCredit bank a.d. Banja Luka i Agencije za agrarna plaćanja. Stvaranje obaveza po ovom osnovu nije u skladu sa članom 4. Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela, jer se cesijom otplaćuje dug preduzeća Farmland Nova Topola prema UniCredit bank a.d. Banja Luka, a ne isplata premije za mlijeko za mjesece oktobar, novembar i decembar 2014. g. Navedena obaveza uknjižena je na osnovu Instrukcije Ministarstva finansija Republike Srpske o knjigovodstvenom evidentiranju u SUFI sistemu plaćanja po ugovoru o cesiji. Sa danom 28.02.2015. g. neizmirene obaveze, za subvencije za podsticaj razvoja poljoprivrede i sela iz 2014. g., iskazane su u iznosu od 21.938.072 KM”, navedeno je u Izvještaju o poslovanju Agencije za agrarna plaćanja u 2014. godini. Izvještaj je sačinila Glavna služba za reviziju RS.
 
Važno je znati da do prije nekoliko dana nije bila isplaćena premija za mlijeko za decembar 2014. godine.

Postavlja se pitanje kako su iz “Farmlanda” mogli da sklope Ugovor o cesiji sa “UniCredit” bankom kada decembarska premija za mlijeko nije još isplaćena, a tek nedavno je isplaćena novembarska premija za mlijeko? Otkud njima to pravo?

Pravo im je dao ministar finansija Zoran Tegeltija, što je i navedeno u Izvještaju revizora.

Pitanje je naravno i zbog čega je “UniCredit” banka pristala na jedan ovakav nezakonit poslovni aranžman? I tu je odgovor jasan: Talovi “UniCredit” banke sa Tegeltijom su teški desetine miliona i za njih je nezakonitost od cca 460 hiljada KM sitnica. Kao što je sitnica da taj novac daju “Farmlandu”, firmi koja bi u svakoj normalnoj zemlji odavno bila likvidirana, a njeni vlasnici iza rešetaka.

Potez “UniCredit” banke je zapanjujući, jer je Ministarstvo poljoprivrede još prije dvije godine, 21.03.2013., obavijestilo sve banke, pa samim tim i “UniCredit” da se “postupak zaključenja ugovora o prenosu potraživanja obustavlja sa današnjim danom (21.03.2013.)”.

Nema sumnje da je “UniCredit” znala da Ministarstvo poljoprivrede već od marta 2013.više ne pristaje na cesije, ali je i pored toga isplatila novac “Farmlandu” u 2014. godini na osnovu cesije.

Na taj način ugrožen je interes banke. I njena reputacija.

Cesije i prekid takve vrste poslovanja
Vlada RS (Ministarstvo poljoprivrede) nije imala novca da isplati dugove poljoprivrednicima iz 2012. godine. Banke su sklopile Ugovore sa poljoprivrednicima kojima je ministarstvo dugovalo pare, po principu da će Banke isplatiti dugove Vlade RS poljoprivrednicima, a Vlada RS će to izmiriti Bankama kad bude bilo para, uz određenu kamatu.

Banke su uzimale dio naknade i od poljoprivrednika s kojima su sklopili takve ugovore. To je bila klasična pljačka i budžeta i poljoprivrednika, koju su izvršile Banke.

Prema tadašnjem sporazumu, isplatu je Banka trebalo da izvrši po dobijanju potvrde od Ministarstva poljoprivrede o sprovedenoj proceduri evidentiranja ugovora o okvirnom ugovoru između Banke i Korisnika, a u cilju sprečavanja eventualnih zloupotreba.

Potraživanje Banke po osnovu ugovora o okvirnom kreditu bilo je obezbijeđeno i ugovorom o ustupanju potraživanja, kojim će korisnik u svakom konkretnom slučaju ustupati Banci svoja potraživanja koja ima od ministarstva, po osnovu novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela.

Stevo Mirjanić je to ukinuo 2013. godine, kada je došao na mjesto ministra, ali po navodima u revizorkom izvještaju o poslovanju Agencije za agrarna plaćanja za 2014. godinu, jasno je da “Farmland” to nije poštovao. Niti “UniCredit” banka. Banka je dala nezakonito “Farmlandu” pare, a sada će se, mimo zakona, naplatiti iz Budžeta. Jer imaju Tegeltijinu podršku.

Očito je da i Tegeltija i “UniCredit” i “Farmland” doživljavaju Budžet RS kao privatno ministrovo vlasništvo. I arče ga kako im padne na pamet! (nastaviće se)

Ekskluzivno - Vlast atakuje na živote građana: Farmland prodaje zaraženo miljeko i meso; Vlada RS ih po Dodikovom nalogu štiti 
 
Desetine miliona iz budžeta trovačima naroda 

Preko srpskih krava do Majami Biča