уторак, 21. април 2015.

Sukobi unutar vladajuće koalicije: Skupštinska većina više ne postoji

piše: Slobodan Vasković

Sukobi unutar vladajuće koalicije kulminirali su tokom poslednjeg zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske i doveli do toga da skupštinska većina više ne postoji.

Tako se desilo da ne postoje potrebna 42 glasa da se podrži vladina Informacija o realizaciji strategije obrazovanja Republike Srpske 2010.-2014., za period 1.1.2014. – 31.12.2014. , kao ni Informacija o realizaciji Osnova programa socijalnog zbrinjavanja radnika januar-decembar 2014. godine.

Sukobi unutar vladajuće koalicije, između SNSD-DNS-SP, traju već duže vrijeme, zbog nemogućnosti da se dogovore oko “podjele plijena” u institucijama i javnim preduzećima.

Ništa drugo se nije ni moglo desiti većini koja je formirana političkom korupcijom i kupovinom “papaka”, s tim što se više ne zna ko koga u vladajućoj koaliciji pokušava namagarčiti.

Zanimljivo je da socijalisti nisu podržali prijedlog vladajućih o izboru jednog člana  Komisije za utvrđivanje sukoba interesa, ali su tu uskočili poslanici PDP-a i podržali njegov izbor, uz obrazloženje da je “dobar čovjek”. Toliko o političkoj dosljednosti PDP-a.