понедељак, 6. април 2015.

Boni i Klajd Tegeltija u službi Tajkuna Kaje

piše: Slobodan Vasković

Mladen Milanović Kaja nikada ne bi postao tajkun ogromnih gabarita da nije bilo Zorana Tegeltije, ministra finansija u Vladi Republike Srpske i njegovog protekcionaškog odnosa.

Tegeltija je Milanovićevu firmu “MG Mind” od preduzeća lokalnog značaja uzdigao na republički nivo i ona je trenutno jedan od  tajkunskih dinosaurusa u ovom entitetu.

Preduzeće “MG Mind” d.o.o. iz Mrkonjić Grada ne bi nikada ostvarilo  finansijski bum da nije bilo Tegeltije.

Može se slobodno reći da je Zoran Tegeltija, mecena i duhovni zaštitnik svih poslova “MG Mind” d.o.o..

Formalno je kao vlasnik firme upisan Mladen  Milovanović zvani Kaja.

Pranje para
Milanovićeve firme su u nekoliko pravosnažnih presuda Suda BiH navedene kao subjekti preko koji se prao novac, ali njihov vlasnik nikada nije odgovarao.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo utvrdili su (aprila 2012.) da je “MG Mind prema presudama Suda BiH, preko dvije firme oprao ukupno 6 miliona KM”.

Naveli su da je presudom iz aprila 2011. godine precizirano da je “MG Mind” od juna do septembra 2005. godine fiktivno prodala “Metaloradu” iz Brčkog robu u vrijednosti 5,6 miliona KM i tako izbjegla plaćanje više od 800.000 KM poreza. Vlasnici „Metalorada” Alan Kamberović i Haska Klopić su osuđeni na po tri i po godine zatvora za pranje novca, dok Mladen Milanović, osnivač i direktor MG Minda, nikada nije odgovarao za utaju poreza.

“MG Mind” se pominje i u presudi Vujadinu i Aleksandru Savanoviću, koji su u novembru 2008. osuđeni na dvije godine i četiri mjeseca, odnosno pet mjeseci zavora, zbog pranja novca preko banjalučke firme “Krajina Co”.

Uprkos ovim činjenicama, “MG Mind” je učestvovao u brojnim privatizacijama, i tako je došao u posjed desetina supervrijednih nekretnina u Banjaluci, od kojih je nekoliko, milionske vrijednosti, u najstrožem centru grada - Gospodskoj ulici.

Milionski obrt
Preduzeće posluje sa minimumom osnivačkog kapitala od 2.ooo KM a obrće više od 300 miliona KM godišnjeg prometa. Milanovićeve firme „MG Mind“ i “Mrkonjićputevi” se bave raznim poslovima - od asfaltiranja, preko građevine, trgovine…Poslovi ovih firmi su se bukvalno rasplamsali nakon što je Tegeltija postao ministar finansija u Vladi RS.

Tegeltija je status ove firme na lokalnom nivou, preslikao na republički nivo vlasti. Jednostavnije rečeno, kako je Tegeltija napredovao na SNSD-ovoj skali moći, tako je rasla finansijska moć ove firme i njen udio u SNSD - ovskom finansijskom kolaču na vlasti.

Sada su i Tegeltija i Milanović na vrhu.

Nekretnine
Firma je u Banjaluci u poslednjih nekoliko godina poslovanja  uspjela da postane vlasnik sljedećih nekretnina:
1.ROBNA KUĆA “MERKUR” UL. Veselina Masleše 8-10, P= 836,00 m2, 
2.ROBNA KUĆA “ATINA ” UL. Veselina Masleše 6, P= 1.121,60 m2 3.POSLOVNI OBJEKAT “STARA POŠTA ” Ul. Veselina Masleše 2, P= 184,76 m2
4.ROBNA KUĆA “CENTAR” Ul. K.P. I. KARAĐORĐEVIĆA bb P= 2.400,00 m2
5.POSLOVNI OBJEKAT“ČELIK Ul. Isaije Mitrovića bb, P= 356,00 m2
6.POSLOVNI PROSTOR „ŽELJEZO“Ul. Trive Amelice bb P= 323,00 m2
7.POSLOVNI OBJEKAT “TEHNOGRAĐA-1" Ul. Isaije Mitrovića bb P=39,00 m2
8.POSLOVNI OBJEKAT “TEHNOGRAĐA-2” Ul. Isaije Mitrovića bb, 78000 P=453,00 m2
9.POSLOVNI OBJEKAT “MERKUR-2” Ul. Vidovdanska 33, P=473,00 m2
10.POSLOVNI OBJEKAT“GRMEČ Ul. I.G. Kovačića bb, P=792,00 m2
11.POSLOVNI OBJEKAT „LAUŠ” Ul. Srpskih Sokolova bb, P=510,00 m2
12.POSLOVNI OBJEKTI “TEHNOMETAL Ul. K.P. I. KARAĐORĐEVIĆA bb P=1.428,60 m2 ,
13.POSLOVNI OBJEKTI "TRŽNICA A.D.(tri objekta kombinovanog tipa površine 76.000 kvadratnih metara - dva marketa, četiri samoposluge, šest prodavnica mješovite robe, dvije poljoprivredne apoteke i skladište veleprodaje. Ugostiteljske usluge "Tržnica" pruža u restoranu za samoposluživanje otvorenog tipa, bifeu i roštiljnici.)

Samo u centru Banja Luke  u ulici Veselina Masleše (Gospodska ulica) firma posjeduje poslovni prostor u površini od oko 2.200 m2 višemilionske vrijednosti.

Krediti od IRB-a
Tegeltija je, koristeći svoju funkciju ministra finansija, preko komercijalnih banaka, koje posluju sa Budžetom Republike Srpske, za d.o.o. "MG Mind" Mrkonjić Grad izdejstvovao višemilionske kredite kojima je ova fima pokupovala atraktivne poslovne prostore po Banjaluci.

I sada kredite firma otplaćuje od stredstava iznajmljivanja ovih nekretnina. Tipično za SNSD-ovsku tajkunsku kamarilu: bez ulaganja do miliona.

Nema sumnje da je Milanović na spisku povlaštenih privrednika aktuelne vlasti u RS, što potvrđuje i podatak da su njegove firme od Investiciono-razvojne banke RS dobile gotovo sedam miliona maraka kredita.

Milanovićeve investicije podržala je i Vlada RS-a, koja je sredinom 2010. i početkom 2011. godine iz fondova IRB-a odobrila četiri kredita MG Mindu i Mrkonjićputevima, u ukupnoj vrijednosti od 6,6 miliona KM

Boni i Klajd otimaju Tržnicu
Bračni par Zoran i Dušanka Tegeltija su odlično funkcionisali i prilikom prodaje a.d. “Tržnica” Banjaluka  firmi “MG Mind”. “MG Mind” je početkom 2011. godine za više od 20 miliona maraka kupio većinski paket akcija “Tržnice”.

Ključnu ulogu u ovoj transakciji opet je odigrao bračni par Tegeltija: Zoran Tegeltija je preko “Unikredit banke” Banjaluka obezbijedio “brzinski” višemilionski kredit firmi (nekoliko desetina miliona KM); Dušanaka Tegeltija je, u svojstvu pomoćnice ministra trgovine bila zadužena za praćenje poslovanja a.d. “Tržnica” kao trgovinskog preduzeća, kontrolisala jedan dio paketa akcija preko Fonda za restituciju u kapitalu a.d. Tržnica i raspolagala je sa bitnim poslovnim  informacijama o stanju u a.d. “Tržnica” prije prodaje njenih akcija “MG Mindu”.

Proces otkupa akcija u a.d. “Tržnica”, Banjaluka trajao je nekoliko mjeseci. “MG Mind” je kroz nekoliko transakcija otkupio više od 50 odsto akcija za skoro 20 miliona KM, čime su udarili pečat na preuzimanje jednog od najprofitabilnijih akcionarskih društava u RS.

Nakon kupovine a.d. “Tržnice”, Dušanka Tegeltija je preko svojih veza u Konkurencijskom vijeću BiH izdejstvovala bezbolnu “izlaznu strategiju” radi  potvrđivanja koncentracije kapitala.

Konkurencijski savjet BiH pokrenuo je postupak protiv “MG Mind” iz Mrkonjić Grada i “Tržnice” zbog nezakonite koncentracije kapitala, ali je odbio koncentraciju kapitala uz nejasno obrazloženje da se ove dvije firme ne bave istim djelatnostima, iako im  je primarna djelatnost trgovina (radilo se o istoj vrsti djelatnosti samo različitom robom). 

Umjesto da iz ovih razloga potvrdi koncentraciju kapitala, Konkurencijski savjet je Milanoviću dozvolio preuzimanje banjalučke “Tržnice”, ali je kao izlazna strategija iz problema osmišljeno da “MG Mind” plati kaznu od simboličnih 40.000 KM  jer nije u zakonskom roku prijavio koncentraciju. „Ocjenjuje se dopuštenom koncentracija na tržištu pružanja usluga tržnica na veliko između privrednih subjekata MG Mind d.o.o. Mrkonjić Grad i Tržnica a.d. Banja Luka. Zbog nepodnošenja prijave koncentracije u roku utvrđenom u članu 16. Stav (1) Zakona o konkurenciji i provođenja koncentracije prije donošenja rješenja Konkurencijskog savjeta, izriče se novčana kazna privrednom subjektu MG Mind d.o.o. Mrkonjić Grad u visini od 40.000,00 KM“, navodi se u Rješenju. (nastaviće se)