недеља, 19. април 2015.

Radojičić ne dolazi na Sabor SNSD; Dodik najavljuje dubinsku čistku

piše: Slobodan Vasković

U SNSD-u vri kao u vještičijem kotlu.

Do Sabora je ostala nepuna sedmica, a niko ne zna šta će biti sa sukobom Milorad Dodik-Igor Radojičić i kako će se on završiti.

Radojičić neće, kako sada stvari stoje, uopšte prisustvovati Saboru SNSD-a. Čekaće Dodikove poteze u vezi sa svojim zahtjevima. Već sam objavio da je Radojičić od Dodika zahtijevao da iz stranke udalji Slavka Mitrovića, Zorana Tegeltiju, Željku Cvijanović, Zorana Stevanovića i Dušana Petrovića.

Upućeni tvrde da se Dodik neće usuditi izbaciti Radojičića, jer ne zna koliko poslanika kontroliše. Izvori bliski Radojičiću i dalje tvrde da on ima podršku sedam poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS.

Ubjeđuju da će Radojičić tek nakon Sabora odlučiti šta dalje: Ukoliko Dodik ispuni njegove zahtjeve, realan je njegov snažan angažman u stranci; u suprotnom... E, to „u suprotnom“ zna samo Radojičić!

Istovremeno, izvori bliski Dodiku tvrde da će Radojičić sigurno biti izbačen iz stranke i da ne kontroliše nikoga.

„Igra živaca“ je u punom jeku, a Radojičić, realno, kontroliše između četiri i sedam poslanika.

Izvori bliski Dodiku tvrde i da će on napraviti „dubinsko čišćenje stranke“ i u tom „dubinskom zahvatu“ svi vide svoje unutarstranačke protivnike.

Stiže i sve više informacija o odlasku Željke Cvijanović sa pozicije premijera.

Neuspjeh u razgovorima sa MMF-om dodatno je uzdrmao njenu ionako labilnu poziciju. Cvijanovićeva za povlačenje već ima rješenje u „zdravstvenim problemima“, a da li će se to opravdanje i naći pred građanima odmah nakon Sabora odlučuje isključivo Dodik.

Cvijanovićeva, izvan svake razumne sumnje, treba biti politički eliminisana, (u stvari nikada nije ni trebala biti izabrana na poziciju premijera), ali njena smjena nakon samo pet mjeseci u novom mandatu bila bi težak javni poraz Milorada Dodika. Pokazalo bi se da je njegova odluka da je ponovo imenuje za premijerku bila potpuno pogrešna.

Izvjesno je da će biti rekonstrukcije Vlade RS, a „tim“ bi trebalo da napuste Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede i ministar zdravlja Dragan Bogdanić.

Bilo bi to prelazno rješenje do septembra, kada bi Cvijanovićeva „zdravstvene probleme“ morala pretpostaviti vođenju Vlade RS. U septembru će finansijska kriza biti na vrhuncu. Republika Srpska tada će doživjeti finansijski slom, jer novca više nema. Ostale su samo rupetine.

Naravno, pitanje je da li će Radojičić pristati da čeka septembar i smjenu Cvijanovićeve.

Prilikom poslednjeg susreta Dodika i Radojičića, do kojeg je došlo 31. marta i na kojem je Radojičić ponovio svoje zahtjeve za političko eliminisanje navedenih funkcionera Dodik mu je rekao: „Slažem se da Željka nije ispunila očekivanja, ali je van pameti da mijenjam premijera nakon sto dana“.

Na to mu je Rdaojičić odgovorio da je „van pameti da Željka bude uopšte premijer“ i da je „van pameti dozvoliti joj da i dalje bruka stranku“. 

Vezani tekst: Radojičićeva lista