недеља, 5. април 2015.

Radišić se ne predaje

piše: Slobodan Vasković

Mile Radišić, vlasnik firme “Grand trade”, nema namjeru da se vrati u Republiku Srpsku i odsluži zatvorsku kaznu od tri godine.

Radišić je 11. marta ove godine pobjegao u Srbiju. Taj dan trebalo je da ode na izdržavanje zatvorske kazne.

Vlasnik “Grand trade” ima i državljanstvo Srbije. On se, prema pouzdanim informacijama, prije nekoliko dana prijavio nadležnim institucijama Srbije. Učinio je to u pratnji svojih advokata. Prijavio se, kako bi izbjegao hapšenje, jer je za njim raspisana međunarodna potjernica.

Institucije Srbije nakon njegovog postupka bile su dužne obavijestiti Interpol da se prijavio, da im je poznato gdje se nalazi i da je državljanin Srbije.

Radišićeva namjera je da u Srbiji, čiji je državljanin, traži obnovu postupka i novo suđenje.

Međutim, da bi se to i desilo, Radišić mora dokazati da su tokom suđenja u Republici Srpskoj njemu teško prekršena ljudska prava i/ili da je došlo do teške povrede Zakona o krivičnom postupku.

Pravni stručnjaci tvrde da je to praktično nemoguće dokazati i da Radišić ne može izbjeći zatvorsku kaznu, jer postoji Ugovor između BiH i Srbije, kojim je precizirano da i jedna i druga država moraju izvršiti presude pravosudnih organa donesenih u drugoj državi.  

Praktično to znači da će Radišić trogodišnju zatvorsku kaznu izdržavati u Srbiji.

Da bi se to i desilo, Ministarstvo pravde BiH mora srbijanskom Ministarstvu pravde uputiti kompletnu dokumentaciju u vezi sa Radišićem i zahtjev za preuzimanje i izvršavanje sankcije.
Da bi Ministarstvo pravde BiH to učinilo, njih mora obavijestiti Ministarstvo pravde RS.

Ministarstvo pravde RS može reagovati tek kada ih nadležni sud, koji je donio pravosnažnu presudu u slučaju Radišić, obavijesti da je on izbjegao izdržavanje kazne, da ima državljanstvo Srbije i da traži da se pokrenu odgovarajuće procedure kako bi se izvršila sudska presuda.

Ukoliko bi se ovo bilo ispoštovano u RS i BiH, onda Ministarstvo pravde Srbije cijeli predmet upućuje nadležnom sudu, koji presudu potvrđuje i šalje Radišića na izdržavanje kazne u nekom od zatvora u Srbiji.