четвртак, 9. април 2015.

Savić se nije pojavio u Sudu; u nastavku ročišta Vasković će saslušati Gojka Vasića i Zorana Mandića

Čedo Savić danas se nije pojavio na glavnoj raspravi u sudskom postupku koji se pred banjalučkim Osnovnim sudom vodi povodom tužbe za klevetu koju je bivši direktor ZIBL-a podnio protiv Slobodana Vaskovića, tražeći naknadu štete za duševnu bol u iznosu od 20.000 KM.

„Vezano za razloge nedolaska tužioca kojima raspolažem jeste da je tužilac u Ključu na službenom putu, vezano za rad na minihidroelektranama, koje se nalaze na rijeci Sani“, rekao je punomoćnik tužioca Zoran Divjak.

On je predložio odgađanje ročišta, što je tuženi, Slobodan Vasković, odbio.

Nakon toga je otvorena glavna rasprava, a Vasković je naglasio da je „očigledno da tužilac izbjegava da pristupi na ročište i bude saslušan u svojstvu parnične stranke, kako je to predloženo“.

„Naglašavam da sud ovu činjenicu mora imati u vidu prilikom donošenja odluke i tražim da se tužilac eliminiše kao svjedok iz daljeg toka postupka, jer izbjegava da se pojavi. Sud nema nikakav razlog da mu izlazi u susret“, rekao je Vasković.

Potom je otvorena glavna rasprava, a Vasković je potvrdio da ostaje pri svim navodima objavljenim u tekstovima u periodu od 24. septembra do 3. decembra 2007. godine.

Vasković je još rekao da aktuelni proces nije suđenje njemu, već da Čedo Savić pokušava da sudi likvidiranom Milanu Vukeliću, koji je bio sagovornik u člancima u kojima se pisalo o kriminalu tadašnjeg direktora ZIBL-a.

Vasković je još ukazao na činjenicu da je proces otpočet gotovo punih osam godina nakon podnošenja Savićeve tužbe i istakao da je to djelo Milana Tegeltije, koji je ranije bio predsjednik Osnovnog suda, a sada je, nažalost, prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog savjeta.  

„Savić je to sređivao preko Tegeltije, tu nema dileme“, rekao je Vasković.
Nastavak glavne rasprave zakazan je za 3. jun 2015. godine, kada bi Vasković kao svjedoke trebalo da sasluša Gojka Vasića, direktora Policije RS, i Zorana Mandića, bivšeg načelnika UKP MUP RS.