субота, 25. април 2015.

Sabor: SNSD regionalni bezbjednosni problem; RS na žrtvenom oltaru SNSD-a; Radojičić u temeljima Dodikovog radikalnog poziva na Obračun

piše: Slobodan Vasković

Sabor SNSD-a pokazao je svu dezorijentisanost ove stranke, koju su pokušali prikriti radikalizacijom političkih prilika u Bosni i Hercegovini, do koje će sigurno dovesti izglasana Deklaracija o samostalnosti Republike Srpske.

To je izuzetno opasan dokument, kojim je vrh SNSD-a i Oligarija, koju predvodi, Republiku Srpsku pretvorio u monetu kojom će se kockati, kako bi se uspjeli sačuvati od odgovornosti za potpuno uništenje ekonomskih, privrednih, finansijskih ... resursa ovog entiteta.

U situaciji Novog Hladnog Rata i snažnog približavanja Srbije Zapadu, poziv na rušenje Dejtonskog sporazuma i samostalnost Republike Srpske je potpuno iracionalan. Sulud i opasan po ovaj entitet, ali i po cijeli region.

Međutim, on je i očekivan, jer Dodik više ne može da zaustavi niti bar djelimično uspori svoj put u propast. Procjena da će radikalizacijom političkih prilika uspjeti u tome, samo je dodatni dokaz njegove izgubljenosti.

SNSD je postao regionalni bezbjednosni problem. I to ogroman.

Dodik je pokazao da neće otići milom i da u ovom entitetu, ali i u BiH slijedi veoma neizvjestan i opasan politički period, koji bi vrlo vrlo lako mogao iznjedriti opasna dešavanja i još opasnije posledice.

Dodik lično ne vjeruje ni u kakvu samostalnost RS, posebno ne u referendum 2018., ali mu je potrebna platforma na kojoj bi mogao da se sukobi sa „izdajnicima, petokolonašima, kvislinzima“..., riječju svima onima koji smatraju da SNSD treba da ode sa vlasti.

On će na sukobu istrajati i njegova polurazvaljena vlast uveliko vrši pripreme za to. Deklaracija Laži je javna obznana spremnosti Režima na sukobe.

U svojoj suludnoj i suicidnoj politici, Dodik i dalje računa na podršku HDZ-a. Zato su u Deklaraciji sadržani i akcenti za formiranje Trećeg entiteta, čime se SNSD ponovo stavio u službu HDZ-ovih interesa. Jer, šta Treća teritorijalna jedinica ima tražiti u Deklaraciji o samostalnosti RS?!

Sabor je potvrdio da je Dodik ostao najveća opasnost po srpske nacionalne interese, ali da je to sada i SNSD, koji je aklamacijom podržao neodrživu i opasnu Deklaraciju.

Na Saboru je Milorad Dodik ponovo izabran za predsjednika, a u temelje Zadnjeg Ciklusa svoje politike Laži i Prevara ugradio je Igora Radojičića i njegov integritet, koji nakon 5. Sabora više ne postoji.

Radojičić jednostavno nije dorastao Dodiku.

On nikako nije uspio da shvati da se Dodik ne bavi politikom, već Crnom Alhemijom i da u toj ravni politička sredstva ne znače ništa.

Dodiku je jedino bitno bilo da Radojičić dođe na Sabor; Samo u takvoj situaciji dalja Radikalizacija političkih prilika imala je smisla, jer je dobila i podršku Disidenta.

A Disidenti su, oduvijek je tako, bili i ostali najbolje opravdanje za postojanje Režima. Njihova najčvršća potpora.

To je potvrdio i Radojičić, koji jeste ukazao na greške, na potrebu promjene politika, na potrebu promjene kadrova, ali Dodik je sve to mirno saslušao i još mu lično čestitao čvrstim rukovanjem.

Kakav gaf. Koji je proizveo delirijum u Sali.

I zaslužio je Radojičić čestitku, jer je pristao da se žrtvuje na oltaru Dodikove namjere da se suludom politikom pokuša održati na političkoj sceni.

Mogao je Radojičić reći bilo šta, mogao je urlati, psovati, prijetiti, Dodik bi učinio isto: Nakon njegovog govora prišao bi mu i rukovao se sa njim.

A nakon Sabora i javno obznanio svoju spremnost na Obračun. (Čime je Radojičićeve političke zahtjeve sasuo u prah i pepeo. Što je i za očekivati od vlasnika Cirkuske šatre.)

U tom Obračunu Dodik nema nikakve šanse, ali će Žrtava biti. I to ne malih. Nažalost!