петак, 11. фебруар 2022.

Zoran Tegeltija je računovođa Bijeljinskih Kavčana: Ljubinković je šef Ganga iz sjene; Milošević krio saradnike Zvicera i sa Kašćelanovim vojnicima pripremao ubistvo Ćuka, sa kojim je sada "kao brat"

Foto CIN: Zdravko Ljubinković

Piše: Slobodan Vasković


1.

„Ja sam švercova’ cigare i ja sam se obogatio na cigarama i nafti. Ko je jamio – jamio! Ko može da zaradi pare pošteno, ja ga je*m. To ne postoji”, rekao je za Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) Zdravko Ljubinković.


CIN je ovu izjavu, kao i detalje o tome kako je Ljubinković iznio pola miliona evra u kešu preko granice BiH u Srbiju, objavio 26.11.2021. godine u tekstu “Keš curi kroz šuplje bh. granice”.



Ljubinković je još za CIN rekao da posjeduje 10-11 hiljada izgrađenih kvadrata stambeno-poslovnih prostora.


Posjeduje  porodičnu firmu „MDI company“, benzinsku pumpu, stanicu za tehnički pregled, motel, restoran, kafić, rent-a-car, brojne nekretnine i 18 skupocjenih oldtajmera.



„Ne kažem ja sad da sam pošten. Ja sam nakro, nakro, nakro koliko mi je trebalo. Uzeo gdje sam stigao, ali ne treba mi više. Ne treba mi, ne treba mi, neću da učestvujem više. Jedva se izvukao”, rekao je Ljubinković.


2.

Međutim, Ljubinković nije rekao svu istinu, a ponajmanje se izvukao, jer je on Glavni NarkoBos U Bijeljini.


Velibor Milošević i njegov najbliži saradnik Milorad Bajić Panin

Ljubinković stoji iza Velibora Miloševića od kojeg je za samo desetak godina stvorio multimilionera. Već sam objavio da Milošević posjeduje bogatstvo od, kako se procjenjuje, cca 40 miliona KM; Za sve ima da zahvali Ljubinkoviću, koji je u njemu prepoznao nemilosrdni, brutalni kriminalni potencijal, uzeo ga pod svoje i zajedničkom trgovinom narkoticima, iznudama, ucjenama i zelenašenjem, stvorio od njega jednog od najbogatijih, ali i najopasnijih kriminalaca u Regionu. 

3.

Kriminalna grupa na čijem čelu je Ljubinković, a kojom komanduje Milošević, broji oko 100 dobro organizovanih vojnika sa tačno utvrđenim zadacima i obavezama.


Naravno, i Ljubinković i Milošević su Kavčani, a sve njihove fime služe za pranje novca. Njihova grupa je u posljednjih godinu dana zaradila milione švercujući narkotike.


4.

Milošević je na Skaj aplikaciji imao kodno ime “Slot game”; Tako mu se zove firma u Bijeljini preko koje pere novac, što sam već objavio detaljno.



5.

Milošević je krio poznate beogradske kriminalce kao što je Zoran Pavlović Bumbar, koji je, između ostalog, 1997. godine, ubio Sašu Jeretina u diskoteci “Ekskalibur”. Bumbar je presuđen na deset godina zatvora. Milošević u kriminalnom CV-u ima i dva pokušaja ubistva, ali nijednom nije kažnjen.


6.

Milošević se gotovo svaki put izvukao od kazni, jer je u odličnim odnosima sa Zoranom Tegeltijom, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH i Zoranom Stevanovićem, jednim od Kumova Kavačkog klana u RS.


Zoran Tegeltija

Sve finansijske istrage protiv Miloševića su propale, jer je Tegeltija uvijek intervenisao i prisiljavao inspektore da falsifikuju dokumentaciju o Miloševićevim poslovima pranja novca.


Milošević nije ostao dužan Tegeltiji. Skaj “Slot game” je sve njegove usluge platio ogromnim količinama prljavog novca. Sve ovo izrodilo je jedno čvrtso kriminalno prijateljstvo, pa Tegeltija dolazi na slavu Miloševiću, a nekoliko puta su zajedno ljetovali.


7.

Koliko Ljubinković i Milošević imaju prljavog novca svjedoči i činjenica da su, prije par godina, Stevanoviću dali tri miliona KM u kešu kada mu je zatrebalo da isplati dio zarade tajnim suvlasnicima “Vitinke” iz vrha RS. Stevanović tada nije imao toliku količinu keša “u šteku”, jer je uložio veliki novac u nabavku droge.


Zoran Stevanović

8.

Kod Miloševića se, prije dvije godine, skrivao i Milan Vujotić, jedan od najpoznatijih Kavčana i najbližih saradnika Radoja Zvicera, za kojeg se smatra da je trenutno u Južnoj Americi, zajedno sa Zvicerom.


Radoje Zvicer

Podgoričanin Vujotić je označen kao vođa Kavčana u Sloveniji, a na Skaj aplikaciji je imao kodno ime “LaVitese”. Dovođen je i u vezu sa likvidacijom Aleksandra Stankovića, poznatog i kao Sale Mutavi.


Milan Vujotić

Stanković, najbolji prijatelj Veljka Belivuka, likvidiran je 13.10.2016. godine.


Vujotić se polovinom prošle godine javio medijima iz Crne Gore i demantovao da ima bilo kakve veze sa Kavčanima, te da nije “LaVitese” na Skaj aplikaciji.


9.

Milošević je prebacio Vujotića iz Srbije u BiH, a lažne dokumente mu je napravio Bojan Raonić, logističar Kavčana u RS, sve do hapšenja u Belgiji. 


Ćuk i Raonić

10.

Milošević je zaista izuzetno bitan član Kavčana u RS, kao i njegov šef Ljubinković, jer je imao kontakte sa Slobodanom Kašćelanom, koji je iza Zvicera najvažniji vođa Kavčana iz Crne Gore.


Veza između Kašćelana i Miloševića bio je Vladimir Vučković, šef obezbjeđenja crnogorskog Kavčanina, trećeg po hijerahiji u Kartelu. 


Vladimir Vučković

Vučković je nekoliko puta dolazio u Bijeljinu i sa Miloševićem dogovarao ubistvo Zlatana Ćuka, koji je u to vrijeme bio pripadnik Škaljarskog Klana. Ćuka zovu “Maja” ili “Marija”, jer liči na Pčelicu Maju, odnosno poznatu pjevačicu Mariju Šerifović.


Ćuk (lijevo)

11.

Kašćelan je u pritvoru u Podgorici od 21.04.2021. godine, a optužen je da je zajedno sa Zvicerom “osnovao grupu koja je švercovala narkotike i ponilila niz ubistava u Regionu”.


Zajedno sa Kašćelanom uhapšen je i Vučković.


12.

Kašćelan je, zajedno sa Vučkovićem preživio atentan u Novom Sadu, 26.06.2016. godine,  kada je na njih ispaljen rafal od petnaest metaka. Obojica su tada ranjeni.


mjesto atentata u Novom Sadu na Kašćelana

Na njih je pucao Saša Vidović, koji je u oktobru iste godine likvidirao Miroslava Lazarevića sa Pala.


Presuđen je na 19 godina zatvora, a izvršio je samoubistvo u zatvoru u Foči, oktobra 2020. godine.


Saša Vidović (izvršio samoubistvo)

Do hapšenja Vidovića, Ćuk je bio njegov vozač, ali mu nakon zatvaranja šefa Ogranka Klana u Bijeljini, vođe “Škaljaraca” prepuštaju određene kombinacije oko nabavke narkotika kako bi zarađivao novac i njime plaćao Vidovićevu odbranu.


Vidovićev advokat bio je Miloš Stevanović, teški kriminalac iz Bijeljine, koji je, “da riješi slučaj”, uzeo 200.000 evra.


Stevanović

Međutim, Stevanović je izgubio slučaj i vratio je sav novac, što svjedoči u kojoj mjeri su NarkoKlanovi svima u RS utjerali strah u kosti, pa čak i podrepašima Vladajuće NarkoSekte, što jeste Stevanović.


Stevanović je advokat Igora Dodika, jednog od vođa Kavačkog klana u RS.


Stevanović i Igor Dodik

13.

Ćuk se odmetnuo od “Škaljaraca”, ali nije i od “veza” koje su mu dali. Sastao se sa Raonićem, potom i sa Desimirom Deskom Babićem i udružili su se. Izmirli su ga sa Miloševićem, iako su jedan drugog namjeravali da ubiju.


14.

Kašćelan je tražio da se ubije Ćuk, jer je (pokojnom) Vidoviću pomogao oko pokušaja da ga likvidira.

Jovan Jošilo

Milošević i Vučković dogovorili su likvidaciju Ćuka, a za ubistvo su angažovali Kavačke Ubice Jovana Jošila i Slavišu Šakića Kineza (u pritvoru zbog likvidacije Slaviće Ćuluma, 15.05.2020. godine).


Milošević je Jošila i Šakića skrivao u jednom od svojih stanova gdje su čekali zgodnu priliku da likvidiraju Ćuka. Ćuk je ostao živ zahvaljujući činjenici da je PU uprava Bijeljina otkrila automobil pun oružja koje je bilo namijenjeno za njegovu likvidaciju.


Siniša Šakić

15.

Nakon ovog događaja, Ćuk definitivno okreće leđa Škaljarcima i pridužuje se Kavačkom klanu; Zajedno sa Desimirom Babićem postaje njihov glavni dobavljač kokaina (prva ruka).


Desimir Babić

Miloševića i Ćuka su izmirili Raonić i Babić, a ključna osoba koja je izdala naređenje da do pomirenja mora doći je Narko”General” Siniša Kostrešević, direktor Policije RS.


Narko"General" Siniša Kostrešević

Ranije sam objavio da je Kostrešević bio na stalnoj vezi sa Miloševićem, što putem Skaj-a ili preko svog savjetnika Dragana Savića. (nastaviće se)