недеља, 13. фебруар 2022.

Cvijetić i Mektić čuvali su i ugostili u Banjaluci Alana Kožara, jednog od najviše rangiranih Škaljaraca koji je 2016. formirao “Ekipu Smrti”; Mektić je prodavao informacije Kožaru za veliki novac sve dok Škaljarac nije likvidiran 23.07.2020. na ostrvu Krf u Grčkoj

Alan Kožar, vođa Barskih Škaljaraca, likvidiran 23.07.2020. u Grčkoj


Piše: Slobodan Vasković


1.

Bojan Cvijetić i Dragan Mektić čuvali su i ugostili Alana Kožara jednog od najviše rangiranih pripadnika Škaljarskog Klana u Banjaluci, 2017. godine.


Kožar je tada u najvećem gradu Republike Srpske boravio dsetak dana.


2.

Mektić je u to vrijeme bio navodni Ministar bezbjednosti BiH, a šef NarkoOrganizacije Cvijetić bio je njegov navodni savjetnik, dok je, suštinski, cijela situacija bila obrnuta.


3.

Kožara je u Banjaluci dočekao Cvijetić koji ima izvrsne odnose sa Škaljarskim klanom, a odmah po njegovom dolasku pozvao je i Mektića da ga upozna sa jednim od, u to vrijeme, najjačih igrača Podzemlja u Regionu.

4.

Svih deset dana obojica su bili na usluzi Kožaru, a tada je Mektić sa Kožarom napravio dogovor da mu prosljđšuje sve informacije koje prikupi preko bezbjednosih službi BiH i iz entitetskih i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.


Kožar ga je redovno plaćao, prilično visokim ciframa, sve dok nije likvidiran 23.07.2020. godine na grčkom ostrvu u vili u mjestu Halikounas.


5.

Zajedno sa Kožarem likvidiran je i Damir Hadžić.


Ubijeni su iz vatrenog oružja dok su bili u automobilu kojim su se upravo dovezli do vile, objavili su tada grčki mediji. 

Na mjestu likvidacije pronađeno je 29 čaura, a Kožar i Hadžić pogođeni su sa po najmanje deset hitaca – u grudi, vrat, ruke i noge, objavili su tada mediji.


6.

Kožar je bio vođa Barske narkogrupe koja je, kao dio Škaljarskog klana, učestvovala u ratu protiv Kavačkog klana; Taj rat dva Ganga odnio je gotovo 50 života.


7.

Škaljarci su bliski saradnici klana Luke Bojovića, tako da su Cvijetić i Mektić, defakto, pripadnici Škaljarskog klana iako su imali konekcije i prema Kavčanima u Republici Srpskoj.


Kožar je, prema pisanju medija iz Srbije, još 2016. gopdine oformio “ekipu smrti” kojoj se na teret stavlja niz likvidacija.


Kožareva grupa bavila se švercom kokaina, pranjem novca, zelenašenjem i likvidacijama.


Doušnik vođe "Ekipe smrti" i velikog narkodilera bio je Mektić. Može li niže za nekog ko je nosio funkciju ministra bezbjednosti?!


8.

Hadžića, koji je likvidiran sa Kožarom, tražila je srpska policija zbog sumnje da je bio jedan od dvojice pucača koji su u januaru 2018. u podzemnoj garaži u centru Beograda likvidirali bitnog člana kavačkog klana Davorina Baltića.

9.

Mektić koji je prestravljen od skorog hapšenja i dugogodišnje robije koja mu slijedi moraće da odgovori i na pitanja da li je i u kojom likvidacijama učestvovao kao informant o kretanju meta Škaljaraca ili, pak, i u organizaciji tih likvidacija.


Posebno se to odnosi na Damira Ostojića Šijana koji je likvidiran u Banjaluci, 05.09.2018. odine.

Šijan je radio za Kavčane.



Sve navedeno je dio opširne istrage koja se vodi protiv Mektića kao pripadnika Cvijetićeve NarkoGrupe.


Da li je za sve ovo znao Osman Mehmedagić Osmica, Mektićev kriminalni intimus i Cvijetićev plaćenik? Naravno da je znao!


10.

Osim što se sa Cvijetićem bavio trgovinom narkoticima, prepuštajući mu poziciju ministra bezbjednosti za pola miliona KM, koliko mu je “Crveni” (kodno ime Cvijetića na Skajaplikaciji) isplatio da bi preuzeo od njega vođenje ministarstva, Mektić je, bez sumnje, sve znao i o likvidaciji Strahinje Stojanovića na Novom Beogradu, 13.09.2020. godine.


Stojanovića je eksplozivnom napravom raznio Milivoje Lovrenović Čaruga, profesionalni ubica. Ubistvo Stojanovića naručio je Cvijetić.


11.

Čaruga nije krio pred onim koje je smatrao prijateljima, a Mektić je među njima, koga je sve likvidirao; Čak se hvalio time. 



Čaruga je najopasniji i najspremniji profesionalni ubica u Regionu.


Pola miliona KM koje je Mektić dobio od Cvijetića da mu prepusti mjesto ministra bezbjednosti skupile su narko grupe pod kontrolom “Crvenog”.


Cvijetić se nalazi u kućnom pritvoru već par dana nakon što je u Tužilaštvu BiH "otpjevao" sve.

Uhapšen je u akciji "Transporter", 16.11.2021., a u kućni pritvor, nakon saradnje sa tužiocima Tužilaštvom BiH, prebačen je 11.02.o.g(nastaviće se)