среда, 16. фебруар 2022.

Vruća Zločinačka Linija: Mladen Marić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, je Krtica Narko”Generala” Kostreševića i Kavačkog Kartela; Htjeli su spasiti Klan, prevariti sve, a jedino su prevarili sebe

Krtica Kavačkog NarkoKlana Mladen Marić


Piše: Slobodan Vasković


1.

Mladen Marić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP RS, ukazivao sam na to nekoliko puta u tekstovima, krio je informacije dobijene raspakivanjem Skaj aplikacije i radio, tajno, za Narko”Generala” Sinišu Kostreševića, direktora Policije RS i Igora Dodika, vođe Kavčana iz Banjaluke.


Igor Dodik

2.

O svim akcijama koje je vodio, kao i metama policije, Marić bi prethodno tajno izvjestio Narko”Generala” koji bi, potom, sebi najbitnije narkoprijatelje obavijestio da se sklone. Istovremeno je Kostreševića štitio od hapšenja.


Narko"General" Kostrešević

3.

Tako je Narko”General” uspio, početkom novembra prošle godine na vrijeme upozoriti profesionalnog ubicu Milivoja Lovrenovića Čarugu da bježi iz Gradiške, jer slijedi akcija MUP RS (08.11.2021.) u kojoj treba biti uhapšen.


Čaruga

4.

Kostrešević je to učinio posredno, preko svog prijatelja i bijeljinskog narkodilera Željka Radovanovića Kreče, Čaruginog kuma.


5.

Ista “vruća zločinačka linija” radila je i prije akcije “Transporter” (16.11.2021.), kada je uhapšen Bojan Cvijetić, narkodiler, ali nije Čarugin sin Dušan Lovrenović koji je, zajedno sa ocem, ilegalno naoružao monstruozni koljački Gang Veljka Belivuka, protiv kojeg je u Viši sud u Beogradu potvrdio optužnicu 09.11.2021. godine.


Dušan Lovrenović

6.

Kostreševiću je najbitnije da se ne uhapsi Čaruga, jer je imao veoma bliske i redovne kontakte sa njim, kako putem Skaj aplikacije, tako i lično. Hapšenje Čaruge vodilo ga je direktno u zatvor. Međutim, raskrinkavanje Marića, vodi i Kostreševića i Marića u zatvor.


7.

Prije nego nastavim, da podsjetim da su do prije mjesec dana dešifrovane kripte bile u MUP-ovima širom BiH, a policijski funkcioneri, nadležni za rad na njima, su predlagali tužilaštvima koga uhapsiti.

8.

Kod Marića su bile dešifrovane Skaj aplikacije, koje u posljednjih mjesec dana stižu u Tužilaštvo BiH.


Upravo zbog te činjenice, Marić je mogao maksimalno, u dogovoru sa Narko”generalom” da manipuliše. Morao je da hapsi neke od grupa, ali bi uvijek, u svakoj akciji, najbitniji narkoigrači izmakli. Sve zahvaljujući Mariću, Narko”generalu” Kostreševiću i Igoru Dodiku.


9.

Ključna veza preko koje je Marić slao sve informacije sa Skaja Narko”Generalu” je Miroslav Kostrešević, analitičar UKP MUP RS, kojeg je Marić, po dogovoru sa Sinišom Kostreševićem, čiji je Miroslav blizak rođak, doveo u upravu koju je vodio “na ispomoć”.


Miroslav Kostrešević

10.

Marić nije smio poslati nijednu informaciju Kostreševiću, jer je znao da je on Narko”General” o čemu je obaviješten čim je dobio kripte.


Međutim, Marić je bolesno ambiciozna hijena, potpuno zavisan od Milorada Dodika, zahvaljujući čijoj podršci je napredovao brzinom svjetlosti i napravio je tajni dogovor sa Sinišom Kostreševićem.


Dodik

11.

Marić je za Miroslava Kostreševića, analitičara, tvrdio da mu ga je nametnuo Siniša Kostrešević, iako su tajno dogovorili da ga on dovede u Upravu za borbu protiv organizovanog kriminala.


Marić je po Banjaluci, u Sarajevu, u Tužilaštvu BiH, tvrdio da će uhapsiti Narko”Generala”, da mu za to treba još nekoliko nedelja, a sve vrijeme je radio sa njim “u četiri ruke”.


12.

Marićevo preglasno verbalno “hapšenje” Kostreševića bilo je pokriće za njihovu blisku saradnju i spasavanje najvažnijih karika Klana, među kojima je i sam Narko”General” i Igor Dodik.


Kostrešević je, istovremeno, svojim najbližim narkosaradnicima iz narkoštaba u srcu MUP RS u povjerenju saopštio da “ne brinu”, jer on “ima stvari pod kontrolom”. I imao je, sve dok Marića nisam raskrinkao.

13.

Marić je u cijeloj predstavi za javnost imao svoju računicu - ukoliko Dodik, pod pritiskom dokaza, među kojima je i audio snimak na kojem Čaruga Radislavu Narančiću, takođe narkodileru, potvrđuje da je dao nov telefon sa skaj aplikacijom Kostreševiću, bude smijenio direktora Policije RS i Narko”Generala”, onda bi on, Marić, postao novi direktor Policije i preuzeo Kostreševićevu ulogu u Kavačkom Klanu.





14.

Ukoliko bi se Narko”General” uspio, uz pomoć Dodika&Dodika, održati na mjestu direktora Policije, Marić bi postao njegov zamjenik.



15.

Narko”General” Kostrešević i Marić imali su namjeru uhapsiti Danijela Kovačića, načelnika Odjeljenja za organizovani kriminalitet i droge, Sektor kriminalističke policije, PU Banjaluka, jer je podnio tužbu za pokretanje upravnog spora Okružnom sudu Banjaluka, kojim traži poništenje Željke Cvijanović koja ga je prvo unaprijedila u čin Glavnog inspektora (31.03.2021.), da bi nakon mjesec i po dana tu svoju odluku poništila.


Odlukom (broj 01-011-1112-2/21, donešenom 10.05.2021.) Cvijanović je stavila van snage sopstvenu odluku (broj 01-011-112/21, donešenu 31.03.2021.) kojom je Kovačiću oduzela čin Glavnog inspektora; Apsurdnost Odluke je u činjenici da mu je upravo Cvijanovićka dodijelila čin Odlukom od 31.03.2021. godine.



Cvijanovićka je, u samo četrdesetak dana, Kovačića prvo unaprijedila i dodijelila mu čin Glavnog inspektora, da bi mu taj čin, potpuno neustavno i nezakonito oduzela.



Dodik i Cvijanovićeva su Kovačićevu tužbu shvatili kao direktan šamar i zahtijevali su od Narko”Generala” i Marića da ga uhapse. 


Umjesto toga, Narko”General” i Marić morali bi biti pod hitno uhapšeni, jer su sve njihove zajedničke kriminalne akcije provaljene. O Kostreševićevim narkoposlovima da i ne govorim.


Sve rečeno svjedoči o dubini involviranosti Kavčana i ostalih narkogrupa ne samo u MUP RS, već svim institucijama BiH i oba njena entiteta. (nastaviće se)