петак, 4. фебруар 2022.

Fantomke su konačno pale: Nenad Stevandić i Milorad Dodik žele da ukinu VSTS BiH kako bi sebe spasili od zatvora


Piše: Slobodan Vasković

 

Nakon uklanjanja Milana Potkovanog Tegeltije iz VSTS-a BiH, tužilaštva u Bosni i Hercegovini su počela da rade svoj posao. Doduše, ne radi se o intenzitetu rada koji bi željeli građani, ali je ipak učinjen određen pomak.



Shvativši da više ne kontroliše tužioce i sudije, Milorad Dodik je u etar gurnuo zahtjev za vraćanje nadležnosti na Republiku Srpsku. Radi se, naravno, o istim onim nadležnostima koje je taj isti Milorad Dodik prenio na nivo Bosne i Hercegovine.

 

Da ne bi ispao providan, Dodik je kao povod za isticanje pomenutog zahtjeva naveo Inckov zakon. On je pri tome zauzeo stav da se predstavnici SNSD-a neće vratiti u institucije Bosne i Hercegovine sve dok taj zakon ne bude povučen.



U međuvremenu je Dodik odustao od zahtjeva za povlačenje Inckovog zakona. Njegov novi plan podrazumijeva da se predstavnici SNSD-a potpuno vrate u institucije Bosne i Hercegovine, nakon što bude usvojen zakon kojim se zabranjuje nazivanje kolektiviteta genocidnim.

 

Sve pomenuto govori samo da Dodiku nikada nije ni bio cilj vraćanje brojnih nadležnosti na Republiku Srpsku, izuzev jedne, a ona se tiče VSTS-a. (Vlada RS je 3. februara dala saglasnost da se u parlamentarnu proceduru uputi Zakon o VSTS RS). je cijelu farsu izrežirao samo sa ciljem da pokuša da spriječi rad tužilaca, koji mu uveliko dišu za vratom.

 

Prave namjere Dodika i njegovih koalicionih partnera je ogolio Nenad Stevandić. Prije nekoliko dana, Predsjedništvo stranke Crveni Kombi je donijelo zaključak da se do izbora formira VSTS Republike Srpske, a da se vraćanje preostalih nadležnosti ostavi za poslije izbora. 



Ovdje se, naravno, radi o sinhronizovanoj akciji Dodika i Stevandića. Da ne bi u javnosti ispalo da gazi svoje riječi, Dodik je poturio Stevandića da kao probni balon u javnost plasira pomenuti zaključak. Da je to tačno, najbolje govori Dodikova izjava u kojoj je naveo da će razgovarati sa Crvenim Kombijem i da će oni imati zajedničke politike.



Ne treba zaboraviti da je Stevandić posebno zainteresovan za ukidanje VSTS-a BiH. U ovom momentu je on znatno bliže hapšenju nego Milorad Dodik. 


Nakon utamničenja Branislava Zeljkovića, tužioci su nastavili da stežu krug oko samog Stevandića. Dokaz za to je i hapšenje njegovog vozača Milana Jašarevića.



Više izvora bliskih Stevandiću mi je prenijelo da je on u velikom strahu od hapšenja. Zato i ne treba da čudi što je u posljednje vrijeme počeo da u javnost plasira nebuloznu tezu da se protiv njega i njegovih saradnika sprovodi haranga. (nastaviće se)