уторак, 2. фебруар 2016.

ZBOG DUGA OD 35 MILIONA: Poljoprivrednici najavljuju proteste ispred Vlade RS

piše: zurnal.info

Republika Srpska ima sve manje novca i sve teže izmiruje svoje obaveze. Javna je tajna da Vlada RS duguje milione maraka raznim dobavljačima, a poslednjih mjeseci ostavila je na cjedilu poljoprivrednike, koji zbog kašnjenja isplate podsticaja najavljuju proteste.
Njima već šest mjeseci nisu isplaćeni podsticaju, jer nema para. Vlada im duguje 35 miliona maraka podsticaja iz prošle godine, pa će, kako saznaje Žurnal, najvjerovatnije u februaru krenuti u proteste ispred zgrade Vlade u Banjaluci.
Istovremeno, predstavnici poljoprivrednih udruženja pozvaće poljoprivrednike da u februaru blokiraju državnu granicu, ako se uvede princip tradicionalne trgovine sa Hrvatskom, koji je jedan od uslova koji je pred BiH postavila EU.

Poljoprivrednici su očajni, čak i oni koji su prethodnih godina bili privilegovani i kao miljenici režima dobijali pozamašna sredstva iz budžeta. Kako je dotok novca iz budžeta presušio, počeli su da se bune i oni, poput Vladimira Usorca, predsjednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS.

“Poljoprivredni proizvođači, a naročito mljekari su ogorčeni. Hoće da izađu na ulicu, pred zgradu Vlade i traže ono što im pripada”, rekao je Usorac.
Usorac je godinama bio “igrač” vlasti, ali je dara prevršila mjeru, pa ni on više ne može da smiruje mljekare, kojima je poslednja premija za mlijeko isplaćena 17. decembra prošle godine. I to premija za juni 2015. godine.

Usorac je promijenio ploču i sada upozava da je za mnoge poljprivrednike situacija postala bezizlazna, te da je pitanje da li će biti proljetne sjetve, te da su mnogi poljoprivrednici primirani da prodaju stoku, kako bi obezbijedili sredstva za sjemena, đubrivo i pripremu zemljišta.

Prema izvorima Žurnala, sasvim je izvjesno da će poljoprivrednici zatražiti i smjenu ministra poljoprivrede RS Steve Mirjanića. Tvrde da im je dosadilo to što ministar stalno “petlja”, odnosno što obećava isplatu podsticaja, a na kraju ne dobiju ništa. Zato su odlučili da više ne komuniciraju s njim, da postave uslove i idu na proteste.
Kvaka je u tome što nema para, ali i što je ministar Mirjanić u lošim odnosima sa ministrom finansija Zoranom Tegeltijom, koji u konačnici donosi odluke o tome kako će biti raspoređen budžetski novac.

Mirjanić je prije par dana najavio da će narednih dana početi isplata podsticaja iz prošle godine. Prećutao je da će to, ako se i desi, opet biti preko leđa građana RS. Evo i zašto.
Isplata tih podsticaja može biti izvršena jedino ako Tegeltija prebaci Ministarstvu poljoprivrede nešto novca od poslednje emisije trezorskih zapisa obavljenoj putem Banjalučke berze 28. januara. Vlada RS prodala je trezorske zapise za 19,6 miliona KM. Riječju, ponovo se zadužila da bi izmirivala tekuće obaveze. Taj dug moraće da vraćaju svi građani RS, jer su redovni prilivi u budžet nedovoljni da bi se izmirivale obaveze iz budžeta.

Vremešni ministar Stevo Mirjanić, sam može biti zadovoljan. Iako se spekuliše da bi on mogao biti smijenjen najkasnije početkom marta ove godine, ovaj 71-godišnjak će, umjesto u penziju, nastaviti da prima platu, jer ga Vlada RS namjerava postaviti na čelo Eksperimentalno-edukativnog centar za razvoj agrarnog sektora.

Odluka o formiranju ovog centra donesena je u avgustu prošle godine, kuključujući i odluku od dodjeli poljoprivrednog zemljišta u svojini RS, neophodnog za njegov rad. Inicijativu za osnivanje podnio je Poljoprivredni fakultet u Banjaluci, na čijem čelu je Nikola Mićić. Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je ovu inicijativu i uskoro će na ekonomiji bivšeg PD „Mladen Stojanović“ u Aleksandrovcu, opština Laktaši, da nikne novi centar koji će da služi za primjenu najnovijih naučnih i tehničkih dostignuća iz oblasti poljoprivrede i obuku studenata i farmera. Pradoksalno, jer Vlada RS nema novca i ne čini ništa da poljoprivrednicima u RS omogući normalne uslove za rad, a sada sve zamlaćuje pričama o osnivanju centra koji će eksperimentisati sa najnovijim naučnim i tehmičkim dostignućima u poljoprivredi?!!

Ovaj centar osniva sa samo kako bi ministar Mirjanić, kada napusti Vladu RS, imao gdje da prima platu. Sam Mirjanić je, u saradnji sa Nikolom Mićićem, pokrenuo i preko Vlade RS sredio sve što je potrebno za formiranje Eksperimentalno-edukativnog centra za razvoj agrarnog sektora. Na čijem će čelu biti on, dok će ceh ponovo da snose građani, jer, očigledno, Mirjanić smatra da mu u budućnosti za lagodan život neće biti dovoljna penzija, u koju je trebalo poodavno da ode.