петак, 26. фебруар 2016.

Rat je počeo

piše: Slobodan Vasković

Rat za ulazak SNSD-a u Savjet ministara BiH je počeo.

MUP RS uhapsio je Borisa Jerinića, zamjenika ministra odbrane u Savjetu ministara BiH. Razlog: pokušaj sprečavanja eksproprijacije zemljišta za TE Stanari. Pojavio se sa grupom građana da zaštiti parcele, među kojima je i njegova lična. Što je okarakterisano kao Ometanje rada bezbjednosnih organa.

Parcele su nebitne, optužba za Ometanje je isfingirana, ali vrlo bitna, jer su dublje stvari u pitanju.

Činjenice kažu sledeće:
Bakir Dautbašić (SBBBiH), protiv kojeg je podignuta optužnica za Ometanje rada pravosuđa, i dalje je, uprkos toj činjenici, kandidat za ministra komunikacija u Savjetu ministara BiH.

SDS se protivi njegovom imenovanju, a sada je njihov član i funkcioner u Savjetu ministara uhapšen. Ukoliko su principijelni, Jerinić više ne može biti član Savjeta ministara, jer je i on Ometao policiju. Bar će to tako doživjeti njihovi koalicioni partneri.

To opet implicira rekonstrukciju Savjeta ministara, što dovodi do krize, jer će SDA, SBB i HDZ usloviti imenovanje novog SDS-ovog kadra podrškom imenovanju Dautbašića. A SDS to ne može podržati, nakon čega ih izbacuju iz Savjeta ministara. I uvlače SNSD.

Ima i varijanta u kojoj SDS može podržati imenovanje Dautbašića, ali ona je pogubna po njih i pokazuje da su stranka bez ikakvih principa, jedino željna vlasti.

Kada se narečenom doda podatak da je Marina Pendeš (HDZ) oslobođena pred Sudom BiH, a da se Sudija, u obrazloženju presude, izdigao u zakonodavca, kritikovao Zakon po kojem sudi, a nije sudio po njemu, onda je potpuno jasno šta je na djelu.

Kriza je gotovo dostigla vrhunac, slijede vrlo gadne stvari i situacije. Plan Čovića, Dodika i Izetbegovića o ulasku SNSD-a u savjet ministara počeo je da se realizuje.

Da li su u SDS-u išta od ovoga shvatli? Teško, još su opijeni uspjehom političkog sahranjivanja mladog Davora Šešića i uspješnim jačanjem linije Milorada Dodika u vrhu SDS. 

Interesantno je i da je Jerinić lani dao otkaz Vladislavu Babiću, generalnom sekretaru SDS-a, koji je u to vrijeme bio njegov savjetnik. Babić je dobio otkaz jer nije dolazio na posao.

Babić pripada političkoj liniji Dragana Kalinića, koji je savjetnik Milorada Dodika.