субота, 20. фебруар 2016.

Sposobnost orijentacije

piše: Slobodan Vasković

Promjena lokacije Pritvora, iz KPZ-a u Kućni, Slobodana Pavlovića&co, osumnjičenih za pranje para Milorada Dodika, značajno je ohrabrila ponosnog vlasnika Vile na Dedinju: Dodik je već slučaj proglasio gotovim, udarajući pečat “na kraj procesa” Ugovorom o kreditu vrijednom 1,5 miliona KM (14.05.2007.), koji je lično predstavio javnosti. (Ovaj put propustio je da iskoristi pečat Vlade RS, što je napredak).

Dodik je, na skupu podrške Pavloviću (da ne progovori), djelovao poprilično sigurno nakon dugo vremena i nije bio na ivici suza i potpunog raspada ličnosti, kao tokom gostovanja na TV1 (18.02.); Shodno novostečenoj energiji, odmah je, verbalno, pokrenuo procese protiv onih koji su “imali namjeru srušiti Pavlović banku”, dobio, opet verbalno, te procese; Ostalo je još da postrijelja Izdajnike, Takozvane i Ostale.

Djeluje da je Dodik, bar na trenutak, ponovo dobio Sposobnost Orijentacije, koju je davnih dana izgubio. Privid? Realno, prema raspoloživim informacijama, ali iskustvo iz prethodnih godina uči da je pravda u BiH vrlo vrlo varljiv pojam. Stoga Oprez!

Dodik, prema raspoloživim činjenicama, nema nikakvog razloga za Optimizam: Ugovor iz 2007. (14.05.2007.) koji je pokazao ne postoji i za takvu tvrdnju pronađeno je sijaset dokaza. I svi su u posjedu Tužilaštva BiH. Tvrde izvori.

Što znači da Dodik ne bi trebao baš previše likovati nakon što je Sud BiH promijenio Pritvorsku Destinaciju osumnjičenog “Servisa za pranje Dodikovih para”. Čiji je Glavni Klijent (ako više volite može i Šef), prema dokumentima Tužilaštva, Milorad Dodik, koji je te činjenice i sam potvrdio. 

Ustvari, Dodik ne bi trebao uopšte likovati. Jer je neminovnost da On uskoro bude pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BiH. Pošto je nelogično da su Pavlović&co u bilo kakvom Pritvoru, a Dodik, čije su pare, kako Tužilaštvo tvrdi, oprali, na Slobodi. I nije saslušan.

Dobro sad, Tužilaštvo ima pravo da cijeni kada i kako Dodika propitati o 1,5 miliona KM, ali ni to ne može trajati vječno: Moralo bi se obaviti prije isteka Pritvora (gdje god bio) Pavloviću&co. A to je još sedmicu, najviše dvije.

Osim ako Tužilaštvo, zajedno sa Sudom BiH, nije izgubilo Sposobnost Orijentacije. U sopstvenom predmetu. U kojem su Dodika osumnjičili za pranje 1,5 miliona KM i uhapsili njegov “Servis” za pretpranje, pranje i sušenje. I umjesto da Dodika saslušaju, sve zaboravili i skočili u Centrifugu. Nakon čega bi se, kad smo već kod mogućeg raspleta “Centrifugiranje”, mogli okačiti o Štrik.

Zato dilema ne glasi - Biti ili ne biti, pitanje je sad; Dilema glasi - Štrik ili Neštrik, pitanje je za Sud i Tužilaštvo BiH!