четвртак, 18. фебруар 2016.

Dodik nije demantovao da Vlada RS prekida odnose sa Savjetom ministara, samo je precizirao da će se to odnositi na srpske ministre

piše: Slobodan Vasković

Glavna vijest je da je Milorad Dodik demantovao da je Vlada Srpske pripremila odluku o prekidu odnosa sa Savjetom ministara BiH.

Kada se pažljivo pročita šta je Dodik zaista rekao, jasno je da on ni u kom slučaju nije demantovao moju vijest o tome da Vlada RS priprema pomenutu Odluku. Već je tvrdio da ne zna, da će pitati, da nije tačno, da bi, na kraju, uz određenu konfuziju, precizirao njene tačke.  

TV1: Ima li istine u informaciji da je Vlada RS pripremila odluku o prekidu odnosa Vijećem ministara? 

DODIK: Ne znam otkud Vam to, ja nisam čuo. Pitat ću kad završim ovu emisiju da li je to tako, ali ne vjerujem da jeste, trebalo bi da budem informisan o tome, to nije tačno ali mislim da neki članovi Savjeta ministara i zaslužuju da se s njima ne sarađuje ako je to u pitanju, onda su to ovi sprski predstavnici koji ne zastupaju interese RS nego zastupaju samo vlastite interese koji su isključivo vezani za obračun, jer žele da se obračunaju sa RS i svima u RS-u, i to će biti suština zaključka Narodne skupštine da se definiše naš odnos prema onima koji van Ustava u ime Republike donose ključna pitanja kao što je mehanizam koordinacija a oni na to prava nemaju.

Čim Dodik kaže: “Ne znam, otkud Vam to, ja to nisam čuo”, stoposto ne govori istinu. Tipično za njega.

Ali i da prihvatimo nevjerovatnu mogućnost da Dodik zaista “nije čuo i ne zna”, onda u njegovoj sledećoj rečenici otkrivamo da itekako zna. I da se priprema udar na Savjet ministara, njegovu srpsku komponentu.  

Dodik je demantovao sam sebe, tvrdnjom “da saradnju ne zaslužuju predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara BiH koji ne zastupaju interese Srpske, već vlastite”. 

Dodik je najavio da će suština zaključka Narodne skupštine Republike Srpske biti uperena protiv srpskih ministara u Savjetu ministara BiH.

Iz ovog što je Dodik rekao jasno je da Režim priprema prekid odnosa sa srpskim ministrima u Savjetu ministara, što nije ništa drugo nego prekid odnosa sa Savjetom ministara. 

Objavio sam 17.02. da je Vlada RS pripremila Odluku o prekidu svih odnosa sa Savjetom ministara BiH. Ta Odluka trebalo bi da bude usvojena u najskorije vrijeme, već u narednih nekoliko dana. 

Njenim donošenjem biće zabranjena bilo kakva saradnja svim ministarstvima sa Savjetom ministara BiH.

Kao razlog za ovakav drastičan potez i prekid svih odnosa, Vlada RS će navesti “tajno usvajanje Mehanizma koordinacije”.

P.S. Gledao sam Milorada Dodika na TV1: Usudio bih se reći da je njegova politička karijera završena; Usudio bih se reći da je Dodik i sam svjestan toga.