понедељак, 29. фебруар 2016.

Novi Zločin nad Jasenovačkim žrtvama: Ministar Malešević privatizovao Kosti i Sjeni jasenovačkih žrtava i prijeti svima koji se tome suprotstavljaju

piše: Slobodan Vasković

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević privatizovao je Kosti i Sjene jasenovačkih žrtava i, grubo kršeći sve zakonske norme, potpuno uzurpirao projekat Idejnog rješenja za izradu spomen područja Donja Gradina. 

Malešević, član Demokratskog narodnog saveza, teško je zolupotrijebio poziciju Ministra prosvjete i Vladi RS predložio idejno rješenje svog privatnog arhitekte, koje uopšte nije prošlo konkursnu proceduru, niti se iko od stručnih lica o tom rješenju izjasnio. Da cijela stvar dobije razmjere morbidnog skandala, koji se slobodno može nazvati novim zločinom nad Jasenovačkim žrtvama, potrudila se Vlada RS koja je prihvatila Maleševićevu privatnu varijantu sa arhitektom Slobodanom Maldinijem. 

Malešević, koji se suočio sa otporom ovakvom načinu rješavanja izgradnje Spomen područja u Donjoj Gradini, otvoreno prijeti onima što se protive, koristeći za pritiske memorandum Vlade RS i pečat ministarstva.

On i njegovi saradnici ne libe se da stručnjake koji se bune okarakterišu kao one koji su u Jasenovcu poklali i pobili stotine hiljada nevinih Srba, jevreja, Roma, Muslimana, Hrvata… 

O svemu su obavijšetene najznačajnije institucije RS, ali niko ništa nije preduzeo, niti na bilo koji način reagovao, tako da će se Maleševićev privatni projekat naći pred poslanicima na sledećoj sjednici Narodne skupštine RS. (uskoro svi detalji i dokumenti)