понедељак, 22. фебруар 2016.

N1 u posjedu dijela ugovora: Špirić stan platio 397.000 eura

N1 je u posjedu dijela ugovora o kupovini stana u Beču na ime Jovane Špirić, kćerke Nikole Špirića, aktuelnog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Kupovina ovog stana u Beču je predmet istrage Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). Ugovor o kupovini stana u glavnom gradu Austrije je sklopljen 2008. godine kada je Špirić bio na čelu Vijeća ministara BiH.


Izvor: N1
Plaćen je, kako saznaje N1, 397.000 eura na način da je više osoba iz naše zemlje uplatilo određene novčane iznose na račun u Austriji.
U imovinskom kartonu iz 2010. godine, sam Špirić je naveo kako je vrijednost tog stana 400.000 maraka. Dok je u kartonu iz 2014. uoči izbora, Špirić ovaj podatak izostavio. 

Izv
or: N1

Svojevremeno je i bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, osumnjičenik za organizovani kriminal, Kemal Čaušević, na ročištima pred Sudom BiH spominjao upravo Špirića, kao učesnika nekoliko krupnih afera počinjenih za vrijeme Širićevog predsjedavanja Upravnim odborom Uprave.

Izvor: N1


I Čaušević je upravo spominjao vezu Ilije Studena i Nikole Špirića, koja je budžet BiH oštetila za blizu milion maraka, ispričao je Čaušević. I tu, kažu upućeni, nije kraj Špirićevim finansijskim aferama.