уторак, 23. фебруар 2016.

Novi troškovi: Za početak, Lukač od Vlade traži 24 hiljade dolara za tročlani Tim koji analizira pravno-institucionalni okvir borbe pritiv terorizma

Piše: Slobodan Vasković

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač angažovao je tročlani istraživačko-projektni Tim koji treba da izvršiti analizu pravnog i institucionalnog okvira borbe protiv terorizma u Republici Srpskoj. Tim je do sada realizovao prvu fazu projekta i njihovo dosadašnje angažovanje košta 24. 000 američkih dolara.

S obzirom da MUP RS u budžetu nema planirana sredstava za realizaciju ovih aktivnosti, Lukač je predložio  da Ministartvo finansija pokrije trošak realizacije prve faze projekta „Analiza pravnog i institucionalnog okvira borbe protiv terorizma u Republici Srpskoj“ iz sredstava budžetske rezerve. Odnosno da se članovima tima isplati 24. 000 američkih dolara.

U informaciji koja je tim povodom dostavljena Vladi RS, nigdje nije navedno ko čini Tim i šta je Tim uradio i zašto dodatni trošak od 24. 000 dolara (oko 41 hiljada KM), ako predstavnici Režima tvrde da je MUP RS najbolje organizovana i najspremnija policijska agencija u BiH.

Pitanje je i čemu su potrebne dodatne analiza pravnog i institucionalnog okvira borbe protiv terorizma u Republici Srpskoj i da li je cijela priča oko toga paravan da bi neko na lak način došao do pozamašne svote novca?

“Imajući u vidu aktuelnu bezbjednosnu problematiku u kontekstu prijetnje od terorizma, kao izraženog globalnog problema, te problema nacionalnih država, kao i sve evidentniju prijetnju od ovog kriminalnog djelovanja i u Republici Srpskoj, o čemu svjedoči i nedavni teroristički napad u Zvorniku, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je angažovalo istraživačko-projektni Tim koji će izvršiti analizu pravnog i institucionalnog okvira borbe protiv terorizma u Republici Srpskoj.
Zadatak ovog Tima je da kroz tri faze prikupi podatke i informacije o pravnom i institucionalnom okviru Republike Srpske za borbu protiv terorizma, izvrši analizu pravnog i institucionalnog okvira Republike Srpske za borbu protiv terorizma, te u posljednjoj fazi predloži mjere i aktivnosti za unapređenje zaštite Republike Srpske od ugrožavanja terorizmom. Tim je do sada realizovao prvu fazu projekta, te njihovo dosadašnje angažovanje iznosi 24.000 dolara”, navodi se u informaciji koju je Lukač dostavio Vladi RS 18. decembra 2015. godine.

Ni riječi o tome ko su članovi Tima, šta je Tim uradio u prvoj fazi projekta, za šta treba da im se isplati 24.000 dolara.
Posebno je problematično pominjanje terorističkog napada u Zvorniku, s obzirom na činjenicu da je MUP RS mjesecima ranije imao informacije o mogućem napadu (o čemu sam detaljno pisao), a da nije učinio ništa da taj napad spriječi.
Ignorosanje informacije da je Policijska stanica u Zvorniku potencijalna meta terorističkog napada dovela je do pogibije jednog i ranjavanja dva policajca.
Nema sumnje da je u tom slučaju zakazao cijeli sistem u MUP RS, a sada bi navodno tročlani Tim trebalo da Republiku Srpsku spase od potencijalnih terorističkih napada. Uz pozamašnu novčanu naknadu!!!