четвртак, 11. фебруар 2016.

Kad Noć postane Robija

piše: Slobodan Vasković

1.
Režim se nije snašao tokom akcije hapšenja Slobodana Pavlovića&co; Mediji su im bili u konfuziji, a na hapšenje Pavlovića odgovoreno je histeričnim napadom na Savjet ministara/Savez za promjene i usvajanje Mehanizma koordinacije. I optužbama da oni koji objavljuju vijesti o hapšenju Pavlovića odvlače pažnju od načina usvajanja Mehanizma koordinacije. Bezveze, jer nije Pavlović uhapšen zbog bilo kog člana Mehanizma ili načina usvajanja, već izuzetno ozbiljnih optužbi za pranje novca. (Kad smo već kod Mehanizma, protiv njegovog ovakvog sadržaja pisao sam vrlo kritično u tekstu “Mur u ulozi spasioca Režima; SZP u komi čekajući Sipoa, 26.08.2015.)

U Režimu jesu sumnjali da bi hapšenja moglo biti, jesu to čak i znali, ali, očito, nisu vjerovali. Desilo se i pokazalo da režimska medijska mašinerija ima i svojih baš loših dana, što je manje bitno. Mnogo mnogo važnije su posledice samog akta hapšenja Pavlovića&co, a one izviru iz činjenice da se sumnjiče za pranje para i falsifikovanje dokumenata oko kredita, kojima je pokriven keš od 750 hiljada evra. Tim kešom Dodik je platio vilu.

Ukoliko postoje dokazi (brojni objavljeni dokumenti svjedoče da postoje) za to, onda je pohapšena grupacija koja je pomagala Dodiku da “pokrije keš nepoznatog porijekla”. Što se zove pranje para i što Dodika dovodi u vrlo vrlo loš položaj - da i on može biti uhapšen, kao šef te grupe. Ili priveden na saslušanje ili pozvan na saslušanje…

Varijacije mogućeg Dodikovog odgovora na ovakve rasplete su brojne, pa ih neću ni nabrajati, ali svaka od varijacija je za njega prilično loše rješenje.  

Ukoliko pohapšenim bude određen pritvor, (što je više nego izvjesno, jer su Pavlović i Blago Blagojević pokušali pobjeći), onda je Dodik u, rekao bih, nerješivom problemu. Potez, najviše dva do mata. 

2.
Dodik je prenervozno reagovao na hapšenje Pavlovića; Sve je podveo pod “zloupotrebu i progon”. Pominjanje “Janjičara iz Banjaluke” ukazuje i na pravac njegove odbrane. Slijedi dodatna vulgarizacija, primitivizacija i usijavanje političke scene.
  
Naredni dani/nedelje će biti veoma burni i dramatični. Realni su i nasilni incidenti.

Teška politička kriza, koja je na djelu otkako SNSD nije ušao u Savjet ministara, približava se vrhuncu - od njega smo na nekoliko koraka i sva razrješenja su još uvijek moguća, iako se Dodikove šanse na neki uspjeh vrlo progresivno smanjuju. 

3.
Nadam se da zbog objavljivanja vijesti o hapšenju Pavlovića&co ovaj put neću biti optužen za “Urušavanje institucija RS, njihovo podrivanje i urušavanje i podrivanje MUP RS”, kao što se to desilo nakon izvještavanja o dešavanjima tokom radničkih protesta pred Narodnom skupštinom RS. Ako se i desi suprotno, šta da radim, takva su vremena. Uzgred, Tužilaštvo je počelo sa saslušanjem pohapšenih. Noć će biti duga za sve: Tužioce, pohapšene, Dodika, Režim, Antirežim…

4. 
Meni su noći poodavno preduge. Posebno u poslednjih mjesec i po, jer imam kredibilne informacije da sam vrlo vrlo ozbiljno fizički ugrožen. Ovaj put sam sve detaljno prijavio bezbjednosnim strukturama. 

5.  
Vrlo ozbiljno se ugrožavaju i progone i članovi moje bliže porodice. Psihopata je previše u politici. Sa obje strane fronta. 

6.
Pohapšena je i “Duvanska mafija” u Hercegovini. Premda su sume za koje se terete milionske, njihovo hapšenje ostalo je u sjenci Pavlovićevog lišavanja slobode. Iako na zalasku, Dodik je još uvijek medijski najkurentnija i roba i zvijezda. I biće to još jako dugo; Čak i da sutra ode sa političke scene. Ovo “sutra” nije nikakva najava događaja, niti precizna vremenska odrednica. U svakom slučaju “sutra” ne znači i “malo sutra”. Dapače.  

7.
Morin Kormak, ambasadorka SAD u BiH, je u višednevnoj posjeti Banjaluci. Sastancima sa Željkom Cvijanović, Markom Pavićem i Petrom Đokićem i ignorisanjem Milorada Dodika, vrlo snažno je podvukla negativan stav američke administracije spram čelnika Režima. Demolirala ga je sa njegovim ljudima, što je težak Dodikov politički poraz u sopstvenom Režimu. Duga noć koja je pred njim ima sve šanse da postane mora. Dugogodišnja. A more  su kao robija.