субота, 27. фебруар 2016.

Ni dva dinara druže

piše: Slobodan Vasković

Srbija je u januaru 2016. godine imala suficit od 250 miliona Evra. Otprilike toliko potrebno je Republici Srpskoj da preživi finansijsku kataklizmu, koja je već počela, i da ne moli MMF ni za kakve pare.

Srbija bi sa svojih 250 miliona evra suficita mogla da pokrije trenutnu dubiozu RS koja iznosi, koje li slučajnosti, isto 250 miliona evra. 

Srbija bi RS mogla tih 250 miliona evra da posudi kao kredit na sto godina sa grejs periodom od decenije. Bilo bi to fenomenalno rješenje i RS bi se izvukla iz krize. Milorad Dodik bi u takvom raspletu, izvan svake razumne sumnje, u Republici Srpskoj bio doživljen kao Genije. 

Uprkos čestim sastancima Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, konkretne pare se nikada ne pominju. Konkretne u smislu da ih Srbija da Republici Srpskoj. 

Moguće je da je Dodik fin na tim sastancima (!!!) pa pare i ne traži, a Aleksandar Vučić ih ni ne nudi, kada već nema potrebe da Rođaka sa Sela finansira. Jer Rođak ne ište. 

Moguće je, ali nije realno, pošto je Vučić vrlo obaviješten čovjek i izvjesno zna u kakvim sirotinjskim uslovima žive građani RS, kao što zna da sirotinja tek slijedi. Ali onih 250 miliona beba, uprkos svim tim saznanjima, ne pominje. Niti mu to pada na pamet. 

Za razliku od, recimo, Voje K. koji je dao 646 miliona Evra za Telekom Srpske. Iako nije toliko vrijedio. Ali, Voja je imao velike planove sa Dodikom. Posebno oko Kosova, pa nije žalio para. Zažalio je kada je pao sa vlasti, a Dodik ga zaboravio. I pomeo 646 miliona, a Voju ostavio u nekom ćošku sjećanja da skuplja prašinu.

Vučićevih 250 miliona evra kredita RS bili bi ravno onih Vojinih 646, možda čak i jači/veći/značajniji od njih, jer je Bratski Narod sa BiH strane Drine baš u gabuli.

Uz to, tih 250 miliona značili bi da Specijalne i paralelne veze na koje Srbija i RS imaju pravo, koje često pominju, sa kojima se diče, znače nešto konkretno sem puke retorike i manekenske poze. U kojoj se, jednom u deceniji, pojavi neka sića, što je izuzetak koji potvrđuje pravilo da Specijalne i paralelne veze između Srbije i RS ne postoje, sem u kampanjama, populističkim nastupima i prilikom svakog drugog zamajavanja naroda.

A kampanja je u Srbiji već počela, iako još uvijek nije proglašen Dan izbora. Biće i to za koji dan. 

Dodik je Vučiću potreban u kampanji, što ovaj zna i koristi tu priliku da se slika sa srpskim premijerom kako bi sebi dao na značaju. Ali i Vučićevim izbornim nadanjima, koja nisu ispod 55% mjesta u parlamentu Srbije. 

Dodik još uvijek ima nešto rejtinga u Srbiji, iz prostog raloga što njih nije opljačkao (ako se izuzme onih 646 miliona Evra za Telekom, koji Srbija otplaćuje kroz kredit, ali o tome se malo šta priča/govori/zna), a Vučiću je Dodikova lažna hrabrost i još lažnije srpstvo potrebno da pojača izborni rezultat. I ostvari natpolovičnu većinu. 

I Dodiku odgovaraju prijevremeni izbori u Srbiji, jer mu omogućavaju prečesto slikanje sa Vučićem, što opet povećava njegov rejting u RS, ali i BiH i slikom svjedoči da Dodik nije odbačen od Beograda. Tačno je da nije do kraja izborne kampanje i izbornih rezultata, a nakon toga kako mu bude. 

Dodiku je to i više nego dovoljno, jer susrete sa Vučićem koristi kako bi njima vršio indirektni pritisak na procese Opkoljavanja, koji se dešavaju kroz brojne istrage. Dodiku je vrijeme najpotrebnije. Mnogo više nego novac za rješavanje problema. O tome će razmišljati kada i ako uspije zaustaviti istrage. Na čemu intenzivno radi. (Otud, kao bonus, umiljate izjave o izbacivanju “esktremnih sportova” iz dosadašnje politike, koje Dodik iz Beograda šalje novom najželjenijem partneru Bakiru I.).

Specijalne i paralelne veze i ovaj put su, uobičajeno, iskorištene (čitaj zloupotrijebljene) za lične ambicije političara. Vučiću za izbore, Dodiku da pokuša spriječiti istrage, svjestan da kampanji SNS-a baš ne bi “legla” neka optužnica protiv njega. Da ne kažem kakvu težu opciju.

Što se para tiče, pa i onih pomenutih 250 miliona Evra, po onoj narodnoj je: Ako smo mi Braća, nisu nam Kese Sestre. Pa se Kesi iz Srbije ne nadajte!

Što se Opozicije iz RS tiče oni nisu upotrebljivi ni kao otpad za recikliranje. Da je drugačije, bili bi u direktnom TV prenosu bar sa Jerinićem, dok štiti svoje imanje, ako već ne mogu da dobace do Vučića. Ali, to su već misaoni, fizički i drugi napori, koji samouškopljenoj Opoziciji nisu primjereni.