понедељак, 22. фебруар 2016.

Dizel na vodi

piše: Slobodan Vasković

Vlasnici Rafinerije Brod, prema dokumentima koje objavljujem, imaju različit tretman prema distributerima goriva; Firmi “Nestro”, koja je sastavni dio “Optima grupe”, zajedno sa Rafinerijom, isporučuju solidno gorivo, dok ostalim pumpadžijama isporučuju gorivo puno vode.

Na taj način ruše konkurenciju “Nestru”, i uništavaju biznis vlasnicima privatnih pumpi, ali i proizvode štetu na vozilima onih koji na njima toče gorivo.

Budući da su vlasnici Rafinerije pod direktnom zaštitom vrha RS, nemoguće ih je prisiliti da promijene narečeni pristup, jer su iznad svake kontrole i kazne.

Dokumenti koji se odnose na isporuku goriva firmi “Kristal trade” (Potočani, Prnjavor), svjedoče o neposlovnoj, pa i nezakonitoj djelatnosti.

Dokumenti se odnose na april 2014. godine i svjedoče da Dizel gorivo, isporučeno iz Rafinerije Brod, “nije u skladu sa zahtjevima kvaliteta”. To je navedeno u nalazu “Euroinspekta” iz Osječana.

U nalazu firme “Sistem Qualitas”, sa Pala, potvrđen je taj nalaz.
“Destilacija nije urađena zbog prevelikog sadržaja vode u uzorku”, navodi se u Izvještaju.

Obaviještena je i Republička uprava za inspekcijske poslove, ali oni su odbili da intervenišu. Razlog: cisterna iz koje je uzorkovano gorivo nalazila se tik ispred Rafinerije Brod, a ne u njoj. Iako u Rafineriji ne dozvoljavaju uzorkovanje goriva koje toče u cisterne. I iako su pokušali spriječiti uzorkovanje i pred samom Rafinerijom. 

O cijelom ovom slučaju postoji, sem nalaza laboratorija, i kompletna foto i video dokumentacija, ali sve to Inspekciji nije bilo dovoljno i proglasili su se nenandležnim, a spor prebacili u dvorište dobavljača “Suerpetrol” iz Drugovića i kupca “Kristal trade” iz Potočana, konstatujući da je to njihova “interna stvar”. 


Ovo je samo jedan od brojnih sličnih slučajeva, međutim niko ne reaguje, niti se pokušava spriječiti prodaja lošeg goriva, punog vode, i, samim tim, nelegalna zarada vlasnika Rafinerije.